Färgstarkt & broderat hemma hos Anna
Färger och vackra mönster är det fullt av hemma hos Anna. Men det är hennes broderade kuddar man minns bäst.
Strax utanför Sala i Västmanland, i Kottebo, bor familjen Wengdin. Huset är från 1800-talet men är påbyggt i etapper och resultatet har blivit ett stort, härligt funktionellt hus med liv och värme.
Väggarna är vitmålade, så möbler och tyger i svart, vitt och rött syns extra tydligt. Det är ett modernt hem, men lantligt på samma gång. För i det rustika köket med en handgjord spiskåpa i plåt står porslinet framme och här och var står gamla ärvda möbler, mitt bland designklassikerna.
– Den här hyllan har jag fått från mormor, säger Anna Wengdin.
Svenskt nygammalt hantverk
Förutom sitt jobb som delägare i blomster- och inredningsaffären inne i Sala så broderar hon kuddar. Stora, vackra kuddar i starka färger och mönster. Blommor, hjärtan och olika figurer som tillsammans med olika paljetter och pärlor ger ett mycket kraftfullt och egensinnigt intryck. Gammal broderiteknik med nya mönster, svenskt hantverk för moderna hem.
- Jag har hållit på ett tag nu, jag började när jag bodde själv i Skåne ett halvår och inte hade något att göra på kvällarna, säger Anna.
- Jag hade fått ett jobb som länshemslöjdskonsulent, ett jobb som jag väldigt gärna ville ha. Men jag lämnade min dotter Thea, som då var 1,5 år för att åka och jobba och det var hemskt. Då började jag brodera.
Folkdräkter inspirerar
Anna har gått olika hemslöjdsutbildningar, bland annat den tvååriga på Handarbetets vänner i Stockholm.
- Jag blev inspirerad av yllebroderier på gamla, skånska folkdräkter. De är väldigt praktfulla och färggranna. De härstammar från 1600-talet då bönderna var rika och kunde handla med kontinenten.
Nu säljer hon sina kuddar lite här och var, och cirka 10 000 kronor kostar de största. Det ligger nämligen minst 80 timmars arbete bakom.
- När jag väl har kommit i gång går det ganska fort, säger Anna.
Hon broderar på fri hand, vilket inte är det lättaste.
- Jag börjar i mitten och gör någonting där som jag tycker passar. Sedan tar jag hörnen och därefter fyller jag igen luckorna.
Hon använder mest plattsöm, stjälkstygn, knutar och bottensöm. Resultatet blir små konstverk och kuddarna passar väldigt bra hemma hos Anna och Johan.
- De passar nog överallt, säger Anna och dukar upp med pålägg, kakor och kaffe som det värsta proffs, vilket visar sig stämma.
- Jag är kallskänka i grunden. Det var så jag träffade Johan, jag jobbade i Österrike. Vi bodde i tillsammans i både i Åre och Stockholm innan det blev tre år utanför Kristianstad.
Längtade hem
När familjen bott i Skåne ett tag, längtade Anna till slätterna utanför Sala.
- Det var dags, jag ville hem hit. Så vi tog över det här huset för tio år sedan, och renoverade när vi flyttade in. Sen har vi inte gjort så mycket.
Anna är född i närheten, och farmor och farfar bodde i huset intill.
- Jag skulle gärna vilja ta över det huset, och göra någonting av det. Och så skulle jag vilja ha ateljé i den där gamla boden, säger Anna och pekar på ett litet hus vid vägkanten.
- Men det finns inte tid till allting. Jag trivs bra på mitt jobb och lägger ner mycket tid där.
Skapa själv känns lyxigt
Att skapa sina mönster på kuddar, väskor och armband gör hon på fritiden. Inspirationen bara kommer, säger hon och visar broderade väskor med färgad päls av kanin på baksidan.
- Jag köpte de här skinnen på Formexmässan. Sen en dag när jag var på stan, kände jag bara att jag måste hem och göra de här. Då visste jag hur de skulle se ut.
Att hemslöjden har fått nytt liv tror Anna beror på en reaktion mot minimalismen.
- Nu när många hemslöjdsaffärer är borta saknar vi dem. Att skapa någonting som är unikt, som man har gjort själv, ger en helt annan känsla än att köpa färdigproducerat. Det är befriande lyxigt, säger hon.