1 av 2: Väggarna på Torstein Nylunds hus har inte torkat ännu. Foto: Per Flåthe/Dagbladet
2 av 2: Det trots att det var 10 månader sen han målade om sitt hus. Foto: Torstein Nylund

Färgen har inte torkat – efter tio månader

Det är tråkigt att se målarfärg torka.

Torstein Nylund har haft tråkigt i snart ett år.

Väggarna på hans hus är fortfarande inte torra, trots att det gått tio månader sedan de målades.

– Det ska inte vara så här, säger han till Dagbladet.

Förra sommaren skulle det vita huset i Bamble i Norge få en uppfräschning. Billackeraren Torstein Nylund åkte till en måleributik i Skien och köpte färg, miljövänlig sådan från Bergen Malingfabrikk.

– Vi målade som det skulle målas. Men efter 28 timmar märkte vi att färgen inte hade torkat, trots att det står så på färghinkarna, säger han till Dagbladet.

Som billackerare har han bra koll på färg och torktider, och att det skulle ta så lång tid för färgen att torka kunde han inte förstå.

– Jag ringde färgfabriken för att få veta vad som kunde ha hänt, men jag fick inte något svar eller besked om vi skulle måla om eller så, säger han till Dagbladet.

Har ännu inte torkat vid fönstren

Förra sommaren var vädret i Bamble som gjort för att få färg att torka. Det var varmt och torrt. Ändå hittade Torstein Nylund med jämna mellanrum nya delar av huset där färgen fortfarande fastnade på fingret om man drog det längs väggen.

Allt eftersom blev de stora ytorna torra, men när han skulle ta tag i målningen igen förra veckan upptäckte han att färg inte hade torkat vid fönstren och att det runnit färg längs väggarna.

– Det ska inte vara så. Färgen ska nu vara så torr att trävirket nästan följer med när man försöker ta bort den.

Nylund postade därför bilder av sina problem på Bergen Malingfabrikks Facebooksida.

– I måndags fick jag ett erbjudande om att få en ommålning, berättar han.

Erbjuder ommålning

Jon Andreas Vaksdal vid Bergen Malingfabrikk säger till Dagbladet att de drabbats av ett produktionsfel förra sommaren som just gör att färgen inte torkar.

– Vi gjorde ett test som visade att om man målar över med ett tunt lager färg från en annan färgserie så blir all färg härdad och torr. Därför erbjuder vi nu ommålning till de som klagar, säger han.

Att Torstein Nylund inte fick hjälpen redan förra sommaren tror han beror på att hans larm var ett av de första och att de då inte upptäckt produktionsfelet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!