Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 29 maj 2014 10:30

Familjen höll på att dö i branden – fick nytt hus

Högt i tak. Matbord New Hampshire och väggskåp Edmonton från  The home. Matta Colored vintage från Carpetvista. Mat­stolar Bordeux  från Chilli och New England från Inside möbler.

Högt i tak. Matbord New Hampshire och väggskåp Edmonton från The home. Matta Colored vintage från Carpetvista. Mat­stolar Bordeux från Chilli och New England från Inside möbler.

1/8

Foto: Erik Cronberg

Upplyst. Vägglampor Bazar från By Rydéns lyser upp matplatsen.

Upplyst. Vägglampor Bazar från By Rydéns lyser upp matplatsen.

2/8

Foto: Erik Cronberg

Hängmatta. Hängmatta från Hamaca. Matta från Åhléns. Skåp från Ikea.

Hängmatta. Hängmatta från Hamaca. Matta från Åhléns. Skåp från Ikea.

3/8

Foto: Erik Cronberg

Vardagsrum. Soffa Howard från Märsta möbler. Fåtölj  York från The home. Matta Patchwork från Carpetvista. Brickbord från  Blackballon. Taklampor Nysta från Globen belysning.

Vardagsrum. Soffa Howard från Märsta möbler. Fåtölj York från The home. Matta Patchwork från Carpetvista. Brickbord från Blackballon. Taklampor Nysta från Globen belysning.

4/8

Foto: Erik Cronberg

Coola hyllor. Vitmålade äppelådor blev bokhylla. Bänk från Baazar.

Coola hyllor. Vitmålade äppelådor blev bokhylla. Bänk från Baazar.

5/8

Foto: Erik Cronberg

Barnrum. Pojkrummen fick flexibla möbler som  fungerar på liten yta. Bäddsoffa Seca från Boconcept. Matta Gabbeh från  Carpetvista. Brickbord från Granit. Fotbollslampa från Aneta. I taket  målades en fotbollsplan med Beckers väggfärg Rock'n roll.

Barnrum. Pojkrummen fick flexibla möbler som fungerar på liten yta. Bäddsoffa Seca från Boconcept. Matta Gabbeh från Carpetvista. Brickbord från Granit. Fotbollslampa från Aneta. I taket målades en fotbollsplan med Beckers väggfärg Rock'n roll.

6/8

Foto: Erik Cronberg

På rad. I tjejernas rum på loftet fick varje sängdel en egen  tapet och färgskala. Sängar från Carpediem. Sängbord på hjul från Lövsjö  loghouse. Påsklakan i lin från Axlings. Filt i ull med beige rand från  Miomu. Mattor, Åhléns. Tapeter från Tapetorama.

På rad. I tjejernas rum på loftet fick varje sängdel en egen tapet och färgskala. Sängar från Carpediem. Sängbord på hjul från Lövsjö loghouse. Påsklakan i lin från Axlings. Filt i ull med beige rand från Miomu. Mattor, Åhléns. Tapeter från Tapetorama.

7/8

Foto: Erik Cronberg

Ordning & reda. Staketet mot väggen målades i samma färgskala som tapeterna. Tvättpåsar från Clas Ohlson.

Ordning & reda. Staketet mot väggen målades i samma färgskala som tapeterna. Tvättpåsar från Clas Ohlson.

8/8

Foto: Erik Cronberg

När deras älskade och efterlängtade sommarhus brann ner var de glada att de överlevde. Nu har de fått ett helt nytt hus - skräddarsytt för den stora familjen.

Jenny och Peter hade sparat och gnetat i över ett och ett halvt år för att ha råd att köpa det efterlängtade fritidshuset i Gnesta.

I början av december 2012 händer det fruktan­svärda. Strax efter midnatt vaknade Jenny av att rummet lystes upp av eld. Peter rusade mot hallen och såg att hela farstukvisten stod i brand. Många dramatiska minuter passerade innan Jenny och Peter fick ut alla barnen. Ett barn var de tvungna att fira ut genom fönstret, ett annat hoppade medan Hugo inte lyckades ta sig ut. Elden stod emellan honom och ytterdörren. Till slut sprang han genom elden och fick brännskador på ben, armar och huvud. Jenny firade ner Hugo från fönstret och minns knappt hur hon själv välte ut genom fönstret, svart av sot, ner i famnen på Peter.

Ett år och fyra månader efter katastrofen har ett helt nytt fritidshus byggts upp på familjens tomt. Ett hus som inte har många likheter med det gamla. Med hjälp från försäkringsbolaget Trygg-Hansa och tv-programmet Husräddarna kunde familjen flytta in i ett färdiginrett hem.

 

Eftersom huset är familjens fritidshus ville de att det skulle kännas riktigt lantligt. Jenny har en förkärlek för vita, lite slitna möbler. Fritidshuset skulle fungera som en tillflyktsort från jobb, stad och stress.

Huset består av hall, vardagsrum och kök, tre sovrum, ett badrum och ett stort loft.

Husräddarteamet tog sig an den öppna planlösningen.

- Vilken utmaning att få plats med en sjupersoners­familj i detta inte jättestora hus, säger Jimmy Schönning.

Jimmy som tog sig an de små pojkrummen hade en rejäl utmaning i att få plats med allt som pojkarna önskade. Han satsade på vägghängda hyllor som ger mer golvyta, våningssäng och bäddsoffa. Flexibla möbler som fungerar på liten yta. I taket fick Hugo en fotbollsplan målad.

- Försök tänka utanför normerna. Att måla eller tapetsera tak ger en oväntad effekt, tipsar Jimmy.

 

En gammal kökssoffa försvann i branden, den hade fungerat både som förvaring och extra sängplats. En ny hittades på Blocket för 400 kronor och kläddes om i sammetstyg med brokader.

Eftersom det är många som ska umgås samtidigt fick familjen en hörnsoffa i vardagsrumsdelen.

Familjen förlorade även alla sina böcker i branden. Nu fick de nya, och för att göra något speciellt för böckerna köptes en massa gamla äppellådor som målades vita. Sedan sattes de upp lite hipp som happ på vardagsrumsväggen och skapar på det sättet en personlig bokhylla.

De tre tjejerna i familjen fick sitt rum på loftet. Ett ljust och härligt rum med glasräcke och snedtak.

- I det här rummet ville vi verkligen få fram lantkänslan, säger Jimmy.

- När vi spånade kring hur vi skulle göra det tänkte vi inte alls konventionellt. Det är därför rummet har både ett färgglatt staket och en hängmatta. Eftersom det ibland kanske kan vara jobbigt att dela rum försökte vi tänka ut ett sätt att dela av rummet lite. Jonny byggde skiljeväggar mellan sängarna vilket gör att man inte ser exakt vad den andra syrran gör, säger Jimmy.

För att utmärka vems plats som är vilken fick flickorna en tapet i samma mönster men i tre olika färgställningar. Staketet mot väggen målades i samma färgskala.

Hela familjen är överens om att de kommer trivas fantastiskt i det nya huset.

- Vi kanske flyttar hit nu! Inte längtar man hem till lägenheten nu när det är så superfint här, säger Jenny.

 

Maria Celin

Relaterat