Foto: Richard Ström

Experter varnar: Så farligt är ditt tak

Håkan Alexandersson, stf räddningschef för räddningstjänsten i Göteborg varnar - de här husen bör ses över: Skotta undan snön från taken! 

När det blir mildare väder ökar risken för takras och isbildningar -  och försäkringsbolagen har flera fallgropar när det gäller snömassor. 

- Det kan bli jättedyrt, säger Håkan Alexandersson, ställföreträdande räddningschef för räddningstjänsten i Göteborg.

SMHI har utlovat varmare väder i stora delar av landet i helgen, sedan blir det genast kallare igen. Det medför större risk för att ditt villatak inte håller.

 - Snötrycket blir tyngre när snön börjar smälta. Framför allt i kombination med att det kan komma ännu mer snö, säger Johan Eriksson, presschef på Trygg-Hansa.

Andra regler för företag

 Störst risk är det i mellersta och södra Sverige.

 - Det ligger på gränsen för många tak där nu. I Norrland konstrueras husen för att hålla mer, säger Göran Lillberg, byggteknisk chef på Folksam.

 Om ett villatak rasar in täcker de flesta försäkringsbolag kostnaden. Reglerna ser däremot annorlunda ut för företag.

 - Vi ställer högre krav på dem, säger Johan Eriksson.

Ännu större problem

 Men försäkringsbolagen tror att det finns ett ännu större problem nu när snön smälter:

 - Snön packas ihop och gör att det blir isbildningar som tränger under plåtar och takbeläggningar. Det bidrar till att det blir läckage. Det är en hel del sådana skador nu, säger Göran Lillberg.

 Och de flesta försäkringsbolag täcker inte läckage.

 Ett annat dilemma är kraftiga översvämningar vid snösmältningen. Det leder också till läckageskador.

Tränger in i grunden

 - Håll rent i gatubrunnar och försök att få bort snön en bit från närmsta husdelen. Vattnet kan tränga in i grunden, rinna igenom dörrar och tryckas upp bakvägen genom avloppsbrunnar, säger Lillberg.

 Ett gammalt hus behöver inte vara mer i riskzonen än ett nytt. Det är många faktorer som måste räknas in:

 - Det beror på hur öppna ytor huset har, konditionen på virket och om ett proffs har räknat på konstruktionen, säger ställföreträdande räddningschef Håkan Alexandersson.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!