1 av 3: Nu kommer mördarsniglarna upp ur jorden och in till våra trädgårdar, där de äter upp och förstör allt vi har planterat... Foto: Getty Images
2 av 3: Men hur kommer sommaren 2018 att bli – med tanke på sena värmen? Foto: Getty Images
3 av 3: Det vet snigelexperten, Ted von Proschwitz, 1:e museiintendent och biolog vid Göteborgs naturhistoriska museum. Läs nedan om hur snigelsommaren 2018 blir! Foto: Göteborgs Naturhistoriska Museum

Experten: Så blir mördarsnigel-sommaren 2018

Nu kommer mördarsniglarna upp ur jorden och in till våra trädgårdar.

Men hur kommer sommaren 2018 att vara? 

Blir det invasion eller lugnt? Experten Ted von Proschwitz har svaret.

2015 var det värsta mördarsnigel året vi haft på länge. Då fullkomligt totalinvaderade de Sverige. Förra året var det mycket lugnare, detta trots att juni var en förhållandevis regnig månad och sniglarna trivs när det är blött. 

Det är nämligen så att vädret i maj är helt avgörande för hur snigelåret blir. Och maj månad förra året, var väldigt torr, till skillnad mot 2015 som var jätteblöt, plus att det var väldigt kallt vilket försenade sniglarnas uppkomst från jorden.

Foto: Getty Images

LÄS OCKSÅ: Här är 19 saker du inte visste om mördarsniglar  

”Just nu är det också väldigt varmt vilket är negativt för sniglarna”

Men hur blir det då i sommar, är det så klart många som undrar. Vi kontaktade snigelexperten Ted von Proschwitz, 1:e museiintendent och biolog vid Göteborgs naturhistoriska museum.

– Det har ju varit rätt torrt hittills i maj även om det varit lite regn också. Just nu är det väldigt varmt vilket är negativt för sniglarna, och jag har sett väldigt få av dem än så länge. Det beror just på torrheten och värmen vilket fördröjer ankomsten och gör att många dör. 

Sniglarna övervintrar som ungdjur och kommer upp på våren när det blir varmt. Är det torrt då blir det besvärligt för dem, och de dör, eftersom de inte är lika tåliga som de vuxna sniglarna. 

Foto: Getty Images

LÄS OCKSÅ: Jens uppfinning tar kål på 100 mördarsniglar i minuten 

Mördarsniglarna har blivit mer och mer härdade mer åren

– Även om det blir en regnig och blöt sommar i år kommer det inte bli snigelinvasion, trots att de gillar blött. Förra året till exempel var en bedrövlig och regnig sommar, men det var inte alls så mycket sniglar, eftersom det var torrt i maj. Men det är ju en bit kvar av maj ännu, så vi får se...

Så, kort sagt – om månaden maj är torr då blir det få sniglar under sommaren. Är det mycket regn blir det en stor snigelsommar. Inte ens kylan och den långa vintern påverkar sniglarna. 

LÄS OCKSÅ: Kiss – ditt bästa vapen mot mördarsniglarna 

Alla är tvåkönade, kan lägga ägg och befruktar sig själva 

Foto: Getty Images

– Sniglarna klarar kalla vintrar och kyla bra då de har blivit härdade med åren. Det som sedan gör att sniglarna kan bli många är att de är tvåkönade och kan befrukta sig själva samt att alla lägger ägg. Du förstår vilket framgångskoncept!

Enligt Ted har vi haft mördarsniglar sedan 70-talet, då vi började importera växter från andra länder, och kommer aldrig att kunna bli kvitt dem. 

– Vi kan bekämpa dem och hålla antalet nere men vi kan aldrig bli av med dem helt och hållet. 

Hur gör du själv för att hålla mördarsniglarna borta?

– Jag har tack och lov ingen trädgård utan kör balkonglådor, säger Ted och skrattar. Så jag klarar mig. 

LÄS OCKSÅ: Smartaste mördarsnigel-fällan gör du själv – både enkel och gratis 

Foto: Getty Images

Förslutna jordpåsar och hett vatten på färdigplanterad jord

Har du några tips till andra med trädgårdar?

– Man ska vara försiktig när man köper med sig jord hem. Köp alltid i väl förslutna påsar eller säckar. Köper du en växt med jord i ska du skölja av jorden från växten. Sedan häller du hett vatten över jorden innan du planterar om. Då dör alla ägg som ser ut som små glasbollar. 

Vidare hälsar han att man ska undvika att vattna på natten eftersom det är då sniglarna är som mest aktiva. Försök hålla trädgården så torr det går. Och har du pantersniglar (de är spräckliga) ska du absolut låta dem leva. Läs varför här! 

Pantersniglarna ska man låta vara... Foto: Getty Images