1 av 2: Fem saker att tänka på som minskar ditt klimatavtryck.
Nästan sju av tio svenskar, som är 16 år och uppåt, har glasögon eller kontaktlinser, enligt statistik från SCB.
2 av 2: Nästan sju av tio svenskar, som är 16 år och uppåt, har glasögon eller kontaktlinser, enligt statistik från SCB. Foto: Shutterstock

Experten: Därför ska du aldrig spola ner linser i toaletten

Flera miljarder linser spolas ner i toaletten varje år, enligt amerikanska forskare som pekar ut fulspolandet som otippad mikroplast-bov.

I Sverige ställer nerspolade linser till med andra problem, enligt Peter Sörngård på Svenskt Vatten.

– Det är ett bekymmer att det spolas ner, säger han.

I USA slänger 15-20 procent av alla linsbärare sina avlagda linser i toan eller sköljer ner dem i vasken, enligt en amerikansk enkätstudie, presenterad vid American Chemical Societys kongress. 

– Det är ett ganska stort antal med tanke på att nästan 45 miljoner människor i enbart USA bär kontaktlinser. Det innerbär att 1,8–3,36 miljarder kontaktlinser, motsvarande 20–23 ton spillvattenburen plast, spolas ner varje år, säger Charles Rolsky till Arizona State University där han är verksam liksom de andra forskarna på teamet. 

Kontaktlinser fastnar i ledningar

Hur många svenskar som har liknande vanor har forskare ännu inte undersökt, men enligt Peter Sörngård, expert på avlopp, miljöfrågor och havs- och vattenförvaltningen på Svenskt Vatten, är det inte bara papper, kiss och bajs som kommer in till de svenska reningsverken.

– Det är ett bekymmer att det spolas ner alldeles för mycket saker som inte hör hemma i toan, säger han. 

– Vi har ingen data på just linser, men allt skräp – från linser till kondomer, tamponger och bumullstussar – som inte är toalettpapper, kiss och bajs, skapar problem. Det sätter igen pumpar, riskerar att sätta igen rörledningar, fastnar i fettklumpar och bakar ihop sig i ledningsverket så att det kan bli stopp och då får vi breddningar ut i systemet som gör att det kommer ut orenat avloppsvatten på vissa ställen.

”Mikroplaster fastnar i rensgaller i inkommande vatten. De passerar inte genom reningsverken, om de inte breddar ut på grund av att det blir stopp på grund av annat skräp som täpper igenom slussar och pumpar som stannar”, säger Peter Sörngård. Foto: Casper Hedberg

Bryts ner till mikroplaster

Risken att nerspolade linser ska åka ut i sjöar och hav som mikroplaster, vilket de amerikanska forskarna pekar ut som en konsekvens av fulspolandet, bedömer Peter Sörngård som låg i Sverige eftersom det finns rensgaller för inkommande vatten och olika filter som fångar upp partiklar. 

– 99 procent av den lilla mängd mikroplast som kommer till reningsverket (från hushåll) fastnar i reningsverket. Det kommer inte ut i miljön, säger han. 

Men, poängterar han, när skräp täpper igenom slussar och får pumpar att stanna, finns risk för att de små linserna slinker igenom.

– Då kommer de ut tillsammans med mycket annat som vi inte vill ska komma ut, säger han. 

Enligt Per Sörngård är dock gummi från bildäck, vägmarkeringar och gräsplaner större mikroplastbovar i Sverige än kontaktlinser.

– Och nedskräpning. Det vi kastar på marken rinner med regnvattnet ut i dagvattensystemen och hamnar så småningom i havet och bryts ner till mikroplaster, säger han. 

Så återvinner du kontaktlinser

1. Använda linser räknas som brännbart material och ska slängas i hushållssoporna.

2. Folien och plastförpackningen som linserna ligger i ska slängas i kärlet för metall respektive plast.

3. Pappförpackningen ska slängas i kärlet för pappersförpackningar och tomma flaskor för linsvätska samt gamla linsväskor ska slängas bland plast.

LÄS MER: Vanliga missar i hemmet – som är dåliga för miljön

LÄS MER: Därför ska du hälla diskmedel i toaletten 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!