Lågenergilamporna tar över våra hem när de vanliga glödlamporna försvinner. Foto: Cornelia Nordström

Expert varnar för nya lamporna: De är brandfarliga

Lågenergilamporna tar över våra hem när de vanliga glödlamporna försvinner. 

Men nu varnar experter - de nya lamporna är brandfarliga. 

- I värsta fall kan ju folk omkomma om du befinner dig i ett hus och inte hinner ta dig ut, säger brandutredaren David Widlund till Rapport.

Thérèse Bilby

Experter varnar nu för att de nya lågenergilamporna innebär en brandrisk. Plasten runt lampan börjar lätt att brinna vid höga temperaturer. Själva lampan är också fylld av teknik som kan ta eld och lampan är omsluten av plast. Dessutom saknas regler för att att de måste självslockna vid höga temperaturer. Brandutredaren David Widlund vid vid Södertörns brandförsvar säger till Rapport att det leder till många större bränder.

Sämre alternativ

 -Jämfört med en glödlampa som i sig inte kan brinna så ersätter vi den med en produkt där produkten i sig kan börja brinna. Det här är givetvis ett sämre alternativ, säger han.

 Räknat i antal bränder är de orsakade av lampor ett mycket stort problem jämfört med andra elektriska apparater. Mellan 1996 och 2008 orsakade lampor 1 033 bränder, jämfört med 96 bränder orsakade av kaffebryggare och 63 av strykjärn. Exakt statistik om lågenergilamporna finns inte, men Widlund efterfrågor nu högre krav på lamporna:

 -Det är ju inte alls bra att man har en plast i lamporna som kan börja brinna.