Eva Röse: ”Man är ju dum om man inte tänker på miljön”

Eva Röse shoppar helst inte eftersom hon tycker det är tråkigt – men när hon handlar gör hon det hest begagnat. ”Det är ohållbart att alla ska handla nytt”, säger hon.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

1 av 2: Eva Röse shoppar helst inte eftersom hon tycker det är tråkigt – men när hon handlar gör hon det hest begagnat. ”Det är ohållbart att alla ska handla nytt”, säger hon.

För första gången har Eva Röse valt att medverka i en reklamfilm – där hon spelar Blocket-beroende, något som inte ligger allt för långt borta från verkligheten.

Foto: Blocket

2 av 2: För första gången har Eva Röse valt att medverka i en reklamfilm – där hon spelar Blocket-beroende, något som inte ligger allt för långt borta från verkligheten.

Hon har handlat begagnat i många år, hon började plastbanta för längesen och hon är mer påläst än de flesta om gifter i vardagen.

Skådespelaren Eva Röse, 45, är redo för att göra klimatrevolution.

För LEVA&BO berättar hon om sitt engagemang – och varför hon för första gången valt att göra en reklamfilm, trots att det är långt ifrån vad hon normalt brukar göra.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Eva Röse, 45, är inte bara en av Sveriges mest populära skådespelare. Hon var också frontfigur för #tystnadtagning, skådespelarupproret under #Metoo, hon är Unicef-ambassadör och hon är väldigt miljöengagerad.

För Eva Röse är det viktigt att vara fri. Hon använder sitt två år unga och väldigt omtyckta instagramkonto till både humor och allvar, hon gör sketcher samtidigt som hon tar upp allvarliga ämnen. Men hon gör inga kommersiella samarbeten på Instagram eftersom hon inte vill vara en del av att sälja onödiga prylar. Hon har blivit erbjuden stora summor för reklamjobb men alltid tänkt att hon inte vill göra det. Men när Blocket hörde av sig var det annorlunda.

”Jag vill göra revolution mot överkonsumtion”

– Det här är en sån grej som jag verkligen tror på och står för. Dessutom använder man samma medel som jag använder – humor. Och så vill jag verkligen göra revolution mot överkonsumtion och få folk att sluta konsumera. Jag funderade ganska länge innan jag sa ja, men det här står jag för till 100 procent, säger Eva Röse.

Hon har levt miljömedvetet länge och för tio år sedan fick hon ännu ett uppvaknande. Då var hon med i dokumentärfilmen ”Underkastelsen” av Stefan Jarl, där hon fick reda på att hon hade en ovanligt hög halt av kemikalier i blodet och att det hade förts vidare till barnet hon hade i magen. Det var efter det familjen ändrade sitt sätt att leva, började plastbanta och tänka på kemikalier hemma.

– Då blev det markant, framför allt vad gäller möbler och mattor och olika material hemma. Det blev en bekräftelse men också lite mer glöd i det som jag tänker, i min vision som jag försöker sprida.

Eva Röse

Ålder: 45.

Gör: Skådespelare.

Bor: Stockholm.

Familj: Maken Jacob och sönerna Floyd, Flynn, Florian och Franke. 

Aktuell: Med serien ”Heder” på TV3 och Viaplay. Under hösten börjar en ny säsong av ”Helt perfekt” i Kanal 5. Spelar även in en ny säsong av ”Maria Wern” vilken hon varit med och skrivit och nu även är producent för.

Instagram: @missevarose.

Använder humor för att nå fram till folk

Eva Röse tar gärna diskussioner med andra när tillfälle ges. Hon kallar det att hon missionerar kärleksfullt men bestämt. Men någon oerhörd klimatångest har hon inte – däremot tänker hon mycket på klimat och miljö.

– Vi lever i den bästa av världar i Sverige, än så länge ganska opåverkade. Men runt oss sker miljökatastrofer och en konsekvens av det är att att människor flyr, bland annat hit. Krig, vattenbrist, svält, allt hänger ihop! Att inte se hela kedjan är att vara okunnig och oallmänbildad. Man är ju dum i huvudet om man inte tänker på miljön. Då är det ju guldfisk och struts i en idiotisk kombination.

Kan du bli irriterad på andra på grund av det?

– Det är klart jag kan, absolut. Men att använda humor är ett jättebra sätt att nå fram. Folk måste orka lyssna.

Foto: OLLE SPORRONG

Eva Röse med Alexandra Rapaport, Anja Lundqvist och Julia Dufvenius på Kristallengalan 2019. Kvartetten är aktuell i serien ”Heder”.

”Ohållbart att alla ska handla nytt”

I reklamfilmen har Eva Röse ett Blocket-beroende, något som också ligger ganska nära sanningen. Hon bevakar saker på Blocket, alldeles för många enligt henne själv, och hon får notiser när något dyker upp trots att hon vet att det är stressande. Och det finns få saker hon inte kan tänka sig att köpa second hand.

– Det är nog en blandning av stort medvetande, klimataspekten, ekonomi och att det är enkelt. Det är ohållbart att alla ska handla nytt, säger hon.

Men hon är ingen bra säljare. I stället för att personligen möta sina köpare, ställer hon ut saker som de får hämta. Anledningen? Hon vill inte möta folk på riktigt eftersom hon blir en så dålig försäljare och börjar tycka synd om köparna.

– ”Åh, han har åkt så långt”, tänker jag och kanske ger honom något mer eller prutar själv på priset.

Dålig försäljare som ger bort saker

Som den gången när hon försökte sälja en fin vagn. Det visade sig att den inte passade parets bebis, så Eva Röse tyckte så synd om familjen att hon gav bort sin egen sons vagn i stället, trots att han fortfarande hade behov av den. Själv fick hon köpa en ny på Blocket efter en månads bevakning och för tredubbla priset. En annan gång skulle hon sälja ett vackert skåp som var för stort för att få plats med och för otympligt att flytta på, så hon la ut det till försäljning för 300 kronor. När hon tömde det upptäckte hon en plakett som visade att skåpet kom från ett fint, anrikt möbelsnickeri som dessutom var kunglig hovleverantör.

– Jag kan nästan inte tänka på det i dag utan att svära. Jag blev så arg över att jag haft en skatt hemma ovetandes i alla år och nu dumpat det helt ovärdigt. Men de som skulle köpa det var redan på väg och förstod nog att de hade gjort ett fynd. Alltid gläder man nån, säger Eva Röse.

Här är reklamfilmen som Eva medverkar i:

https://www.youtube.com/watch?v=GSTEC93iXyg

LÄS MER: Enkla saker du kan göra i vardagen för att leva mer klimatsmart 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande