Ernst Kirchsteiger inreder efter årstiderna<br />

Sveriges mest folkkära inredare Ernst Kirchsteiger är aktuell med en ny bok. I "Året med Ernst" får vi följa hans syn på årstiderna - och hur maten, trädgården och inredningen följer växlingarna.

   Berätta om boken!
– Boken har sin utgångspunkt i årstiderna. Jag är en person som älskar årstider, om jag levde på en plats där det är sommar hela tiden skulle jag antagligen bli knäpp. Jag behöver olikheterna. Att göra en bok om årstider, och hur man äter, inreder och tänker då, är en gammal dröm som jag nu har fått förverkliga.

Vilken är din favoritårstid?
– Jag är nog en höstmänniska mest av allt. Det är något med hösten som gör att allt bromsar in och man tar plats i sina hem igen. Det finns en melankoli då som tilltalar mig, blommorna som nyss stod alldeles spikrakt börjar krokna. Jag kan ibland uppleva sommaren som lite MTV-flimrande, man ska göra massor av grejer.

Hur använder du dig av årstiderna när du inreder?
– Jag brukar skylta om utifrån årstiderna. I stort och smått försöker jag plocka in det som finns utanför och låta årstiderna spilla in på olika sätt.

Hur ser det ut hemma hos dig under olika tider på året?
– På vintern tar jag fram saker som signalerar värme: Plädar, fårskinn och mattor. På sommaren tar jag bort textilier, mattor och gardiner, då vill jag bara få in så mycket ljus som möjligt. Jag plockar in ängsblommor och inreder med ljusa färger. Jag försöker också jobba med andra sinnen, som dofter. På hösten lägger jag falläpplen i en stor korg i hallen, vilket gör att det doftar äpplen i hela hallen.

Hur tänker du när du inreder?
– Jag tycker om enkelhet. Blir det för många saker omkring mig, känns det som att min frihet beskärs lite. Material är också viktigt. Det som ser ut som trä ska faktiskt vara trä. I mitt liv finns inte plats för konstgjorda klinkermarmorplattor. Jag mår bra tillsammans med riktiga material, de slits fint och har en lång livslängd.

Ernst Kirchsteiger

Ålder: 55 år
Bor: På en gård utanför Örebro.
Gör: Inredare, författare och programledare
Aktuell med: Boken Året med Ernst (Ica bokförlag)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!