1 AV 4
Ernst har bland annat designat tapeter.
Foto: Cornelia Nordström
2 AV 4
Ernst Kirchsteiger är en lång, ståtlig och blyg invandrarpojke som älskar att gå barfota.
Foto: Cecilia Puebla / CECILIA MÖLLER /INFO@CECILIAMOLLER.COM
3 AV 4
Ernst Kirchsteiger är omtyckt av många. Den som ska gifta sig och är ett fan av Ernst kan få låna honom till sitt bröllop. Ernst är nämligen godkänd som borgerlig vigselförrättare.
Foto: Cecilia Möller/Tv4 / CECILIA MÖLLER /INFO@CECILIAMOLLER.COM
4 AV 4
Visste du att Ernst Kirchsteiger har ett eget boende i Toscana?
Foto: Johanna Ekmark/TV4

Ernst Kirchsteiger – 12 saker du måste veta

Ernst Kirchsteiger är en lång, ståtlig och blyg invandrarpojke som älskar att gå barfota.
Och som har så många projekt för sig att vi nästan tappat räkningen.

Nu är han återigen aktuell i "Jul med ernst" på TV4.
Men hur mycket kan du om honom egentligen? Här är 12 saker du kanske inte visste.

1. Ernst Kirchsteiger på ditt bröllop

Ernst Kirchsteiger är omtyckt av många. Den som ska gifta sig och är ett fan av Ernst kan få låna honom till sitt bröllop. Ernst är nämligen godkänd som borgerlig vigselförrättare.

 

LÄS OCKSÅ: 10 situationer som gör att du bara älskar Ernst

2. Designar

Ernst har bland annat designat tapeter. Tre blommiga mönster finns det. De heter Ringblomma, Humle och Längstans trädgård. Han har också designat en egen serie med bland annat mysiga plädar, porslin, glas, förkläden och ljusstakar.

3. Ernst har många citat

Ernst är en citatmaskin och har bland annat sagt: "Det här fönstret ger en väldigt skön kontakt mellan ute och inne. Det är som att ute och inne vill varandra någonting."

4. Ernst Kirchsteiger som äktenskapsrådgivare

Ernst har levt med samma partner i 38 år och brukar ibland få ge andra par äktenskapsråd.

5. "Jag måste smaka på henne i kyssen"

Ernsts tips för att få relationen att hålla är att använda sina fem sinnen. "Om jag inte ser Ulla är det inte bra, alla människor vill bli sedda. Om jag inte lyssnar på vad hon säger utan bara tänker på annat brukar jag ganska snabbt få veta det. Jag måste smaka på henne i kyssen – det sensuella som två människor har mellan varandra är värdefullt. Hon har en fläck under hästsvansen som luktar så där Ulla-tvål-gott, den brukar jag besöka rätt vad det är. Jag använder mina händer för att känna på min fru, att ta på varandra är viktigt."

6. Är före detta kock

Ernst har tidigare arbetat som kock, bland annat på Grythyttans gästgiveri. Hans favoritråvara är lök.

 

7. Människan är människans bästa vän – enligt Ernst

Det sägs ju att hunden är människans bästa vän. Men det håller inte Ernst Kirchsteiger med om. Enligt honom är det människan som är människans bästa vän.

8. Låååååång

Lång och ståtlig är han, Ernst. Exakt hur lång? 198 centimeter.

9. Kan spå i framtiden

Ernst verkar kunna se i framtiden. När Expressens nöjesreporter Malin Collin intervjuade honom inför julprogrammet "Jul med Ernst" i TV4 frågade han Malin om hon har barn. "Hahaha, nej, absolut inte, svarade Malin". "Du kommer få det snart. Jag ser nämligen en hall med massa små barnskor framför mig", sa Ernst. Malin skrev i sin blogg att hon minns att hon tänkte att han blivit galen, och viftade bort kommentaren. Bara några veckor senare blev Malin gravid.

10. Invandrade föräldrar

Ernst pappa är från Österrike och mamma från Polen. Själv växte Ernst upp i Degerfors, dit hans föräldrar kom 1955 för att jobba inom järnindustrin. Ernst, som i dag bor utanför Örebro, började sin karriär som inredningsarkitekt på IKEA och har även arbetat 16 år som kock.

11. Har boende i Toscana

Ernst favoritplats på jorden är Toscana i Italien där han skaffat eget boende. Där hämtar han tillsammans med sin familj lugn och ro och energi. Han går så långt som att säga att Toscana har format honom till den han är i dag, "inte bara i fråga hur människor förhåller sig till varandra utan också vad det gäller hur man äter och vad man äter – det finns en speciell energi där."

12. Ställde ut tavlor som 13-åring

Konstintresset och konstnärligheten har alltid funnits där. Ernst var bara 13 år gammal när han hade sin första konstutställning i Folkets hus. Han sålde slut på allt och tjänade 300 kronor.

Källor: Expressen.se, ernstkirchsteiger.com/citat, sovtex.se

 

Mer om Ernst:

 Vad kan du om Ernst – testa dig själv!
Ernst Kirchsteiger:  "Julen är årets fest"
Ernst Kirchsteiger: "Jag går på vällust"
  Ernst Kirchsteiger: "Jag älskar årstider"