1 av 3: När Färg & Form skickade ut sin pressrelease för Ernst Kirchsteiger nya kollektion för våren 2017 var det många som reagerade. Foto: Foto: Tv4
2 av 3: Pallo heter den kända designvasen från svenska Skruf, designad av formgiven av Carina Seth Andersson. Foto: Skruf
3 av 3: Det här är Ernst vas, från den kommande vårkollektionen, som anklagas för plagiat. Foto: Form & Design

Ernst anklagas för plagiat

Pallo är en känd designvas som säljs för 3000 eller 4000 kronor.

Nu har Ernst Kirchsteiger tagit fram en som är nästan identisk.

Hans kommer till våren och priset är okänt. Men många har reagerat.

Vasen Pallo från svenska Skruf, är en populär designvas. Den är formgiven av Carina Seth Andersson, som även ligger bakom den berömda och storsäljande vasen Dagg för Svenskt Tenn. Pallo har gjort succé den med och finns i två storlekar som kostar 3000 respektive 4000 kronor. 

Ernst Kirchsteigers ser likadan ut

När Färg & Form skickade ut sin pressrelease för Ernst Kirchsteiger nya kollektion för våren 2017 var det många som reagerade. Där finns nämligen en vas som ser exakt likadan ut. Priset är dock inte klart.

En som reagerat starkt är skribenten, fotografen och stylisten Frida Ramstedt som driver inredningsbloggen Trendenser.se på heltid. En av Sveriges äldsta och största inredningsbloggar med drygt 205 000 unika läsare i månaden, och ar vunnit massor av priser.

LÄS MER: Så enkelt gör du en kopia av Klong-vasen alla vill ha 

”Kan knappt se skillnad”

Hon skriver: ”Döm därför om min förvåning när Färg & Form skickade ut sin pressrelease för våren, med produkter framtagna i samarbete med Ernst Kirchsteiger och denna bild uppenbarade sig. Men, är det bara jag? Är inte de här lika som bär? Förlåt Ernst - jag gillar ju dig - men tar man av läderhalsbandet från din nyhet så kan man ju knappt se skillnad på vad  som är vad.”

Många har reagerat

Även andra har kommenterat: ”Jo Frida, Du är inte ensam om att reagera på likheten. Jag reagerade direkt när jag såg vasen i går hos Anette, Inredningshjälpen, i ett inlägg om hans nya produkter som kommer 2017. Det är ju inte första gången Ernst glatt kopierar heller.”

”Pinsamt när en stor tv-personlighet i det tysta ger ett ok på att kopiera genom att lansera denna vas. Hoppas att de drar tillbaka den, otroligt lik originalet. Måste finnas några andra idéer i huvudet på en kreativ själ som Ernst än att stjäla Pallo?”

”Ernsts variant är snyggare”

Men alla är inte negativa: ”Varför ifrågasätts inte pallo-vasen då den är en förstorad ekollonvas? Är det för att den är handblåst och tillverkad i Sverige? Tycker annars Ernst variant både är snyggare, mer praktisk och säkerligen billigare också.” 

”Ja lika är de, men jag tror nog att glasvasen ska följa serien på hans övriga vaser, som alla har hög kant vid öppningen! Tycker den är jättefin, och på hur många olika sätt kan man göra en glasvas?”

Vi kontaktade Marianne Levin, professor i juridicum på Stockholms universitet, och expert på designrätt, för att reda ut saken:

– Jag kan inte säga att det inte är upphovsrätt, men jag anser att det inte är ett intrång i det konstnärliga skyddsnätet. Det här är en klassisk vasform, ingen unik idé, och letar du finner du flera liknande vaser sedan tidigare. Då får man på något sätt också acceptera likheten mellan dessa.

– Dessutom skiljer de sig åt. Ernsts vas är lite mera satt och den andra lite elegantare, tunnare och har högre hals. Så de skiljer sig tillräckligt mycket åt. Det är inte ett plagiat!

Leva & Bo har sökt Ernst Kirchsteiger för en kommentar men han har valt att inte kommentera.

LÄS MER: Ser du skillnad på original och kopior? Testa dig här! 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!