Enkla knepet som får myggbett att sluta klia

Glöm kliande bett.

Foto: LASSE SVENSSON

1 av 2: Glöm kliande bett.

med hjäp av en sked kan du lindra klådan från ett fästing- eller myggbett.

Foto: / CODE 20917 REF: D 46831-06 CAMERA PRESS

2 av 2: med hjäp av en sked kan du lindra klådan från ett fästing- eller myggbett.

Mygg- och andra insektsbett kliar och irriterar ofta den som drabbats. 

Men det finns en enkel metod för att lindra besvären innan du kliar upp ett fult sår, skriver land.se.

Andra har också läst

Långa varma sommarkvällar tillbringar många utomhus, något som kan resultera i ett antal irriterande myggbett på kroppen. En tidigare välanvänd husmorsmetod, också en av de mest kända för att försöka råda bot på klådan, är att med nageln göra ett kryss över myggbettet för att det ska sluta klia. 

En huskur som kanske inte lika många har hört talas om eller testat är att med hjälp av en varm sked eller en bommulstuss doppad i hett vatten minska klåda och irritation från olika insektsbett. Det viktiga är att du använder någonting som har värmts upp till cirka 50-60 grader så att det är varmt men inte så att du riskerar brännskador, skriver land.se.

Värmen ska inaktivera ämnena som gör att det börjar klia

Genom att ta en varm sked och trycka den mot bettet i 10-15 sekunder, ibland behöver processen upprepas flera gånger, så kan klådan från betten minska. Hemligheten är att med hjälp av värmen inaktivera kliande ämnen, antikoagulenter och proteiner som insekten har sprutat in i såret. 

Insekterna sprutar nämligen in ämnen i såret så att de ska kunna fortsätta suga blod efter det första bettet.

Metoden ska ha bäst effekt om den sätts in så fort som möjligt efter att insekten har bitit. Anledningen till att skynda sig är för att kroppen inte ska hinna producera histamin som ger upphov till klådan innan du börjar värma vid bettet. 

Även om det lönar sig att vara snabb så fungerar metoden enligt land.se även på bett som redan har hunnit börja klia. Huskuren ska hjälpa mot bett från olika insekter, såväl mygg- som fästingar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande