Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Glöm kliande bett.Glöm kliande bett.Glöm kliande bett.
med hjäp av en sked kan du lindra klådan från ett fästing- eller myggbett.med hjäp av en sked kan du lindra klådan från ett fästing- eller myggbett.med hjäp av en sked kan du lindra klådan från ett fästing- eller myggbett.
1 AV 2
Glöm kliande bett.
Foto: LASSE SVENSSON
2 AV 2
med hjäp av en sked kan du lindra klådan från ett fästing- eller myggbett.
Foto: / CODE 20917 REF: D 46831-06 CAMERA PRESS

Enkla knepet som får myggbett att sluta klia

Mygg- och andra insektsbett kliar och irriterar ofta den som drabbats. 

Men det finns en enkel metod för att lindra besvären innan du kliar upp ett fult sår, skriver land.se.

Långa varma sommarkvällar tillbringar många utomhus, något som kan resultera i ett antal irriterande myggbett på kroppen. En tidigare välanvänd husmorsmetod, också en av de mest kända för att försöka råda bot på klådan, är att med nageln göra ett kryss över myggbettet för att det ska sluta klia. 

En huskur som kanske inte lika många har hört talas om eller testat är att med hjälp av en varm sked eller en bommulstuss doppad i hett vatten minska klåda och irritation från olika insektsbett. Det viktiga är att du använder någonting som har värmts upp till cirka 50-60 grader så att det är varmt men inte så att du riskerar brännskador, skriver land.se.

Värmen ska inaktivera ämnena som gör att det börjar klia

Genom att ta en varm sked och trycka den mot bettet i 10-15 sekunder, ibland behöver processen upprepas flera gånger, så kan klådan från betten minska. Hemligheten är att med hjälp av värmen inaktivera kliande ämnen, antikoagulenter och proteiner som insekten har sprutat in i såret. 

Insekterna sprutar nämligen in ämnen i såret så att de ska kunna fortsätta suga blod efter det första bettet.

Metoden ska ha bäst effekt om den sätts in så fort som möjligt efter att insekten har bitit. Anledningen till att skynda sig är för att kroppen inte ska hinna producera histamin som ger upphov till klådan innan du börjar värma vid bettet. 

Även om det lönar sig att vara snabb så fungerar metoden enligt land.se även på bett som redan har hunnit börja klia. Huskuren ska hjälpa mot bett från olika insekter, såväl mygg- som fästingar.