”Hon lekte i den innan den var färdig så medan jag målade och grejade utvändigt kunde hon leka inne. Så det var direkt kassaapparaten in och en gammal spis att leka med”, säger mamma Anna.
1 av 3: ”Hon lekte i den innan den var färdig så medan jag målade och grejade utvändigt kunde hon leka inne. Så det var direkt kassaapparaten in och en gammal spis att leka med”, säger mamma Anna. Foto: Privat
Det tog knappt en vecka att bygga huset.
2 av 3: Det tog knappt en vecka att bygga huset. Foto: Privat
Lekstugan är helt gjord av material de haft på tomten.
3 av 3: Lekstugan är helt gjord av material de haft på tomten. Foto: Privat

Ella, 3, har byggt en rosa minikiosk av lastpallar

Att en lekstuga inte behöver kosta tusentals kronor har Anna Morin, 35, och barnen Ella, 3, och Sid, 12, bevis på på tomten hemma i Rydöbruk, Halland. 

– Lekstugan har inte kostat en krona. Allting fanns hemma, säger mamma Anna. 

Treåringen sålde sandkakor och räknade låtsaspengar redan innan allt var på plats.

I ett Facebook-inlägg som delas och gillas flitigt skriver Anna Morin: ”Återbruk när det är som bäst! Jag o dottern (då 2,5 år) fixade precis allt själva!! Allt är gjort där o då, inga ritningar eller beskrivningar... bara känsla!”

”Vi gjorde den helt och hållet utan ritning. Bara som en rolig grej”, säger Anna som byggt stugan tillsammans med Sid och Ella. Foto: Privat

Byggde lekstuga med lastpallar

– Vi tänkte att vi skulle bygga någonting med lastpallar, en koja eller så, och sen blev det mer och mer och mer. Ett projekt helt enkelt. 

Lastpallarna hade familjen fått av en granne. Spillvirke, gamla tavlor, plywoodskivor, presenning och vaxduk hittade de i förråden. Inte ens färgen gav tillfälle att gå till affären. 

– Det fanns vit och röd färg hemma, så det blandade jag till rosa, säger mamma Anna. 

LÄS MER: Mia köper sällan nytt – är mästare på att få nytt liv i det gamla 

Det tog på sin höjd en vecka för Anna, Ella och Sid att bygga ihop stugan på tomten. Treåringen hamrade och lekte med skruvdragaren i plast. Tolvåringen hjälpte till att hålla i plankor och tavlor medan Anna skruvade. Redan innan allt var på plats var det lek och stoj på insidan, genom kioskluckan serverades sandkakor och luftkaffe.  

Lekstugans stomme är gjord av fyra lastpallar och spillvirke. Foto: Privat
Ella och hennes kusin leker i stugan. Foto: Privat

Lekfullt byggande behöver inte perfektion

Anna uppmanar andra föräldrar att vara kreativa och bygga saker tillsammans med sina barn. 

– Det är inte så himla jobbigt att göra det tillsammans med barnen för man behöver inte ha någon perfektion i det man gör. Den här stugan är absolut inte perfekt byggd efter konstruktion, men den går utmärkt bra att leka i och är stabil.

– Det finns inga fönster eller dörrar, så stugan är väldigt öppen. För små barn kan det kännas lite otäckt annars med stängda dörrar, men det blir väldigt bra med svängdörrar. 

Väggarna är gjorda av gamla tavlor och taket i plywoodskivor, presenning och vaxduk. Foto: Privat

LÄS MER: Caroline och Emanuel bygger ett minihus på två hjul 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande