Ekologiskt vin – här är 10 fantastiska rödviner<br />

Rött<br><strong>Tajano Rosso Piceno 2012 (6090) Italien, 79 kr</strong><br>Smakrikt och generöst med drag av körsbär, viol, lakrits och kryddor. Gott till smörstekta gnocchi med ­lufttorkad skinka, salvia och vitlök.<br><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon>

1 av 10: Rött<br><strong>Tajano Rosso Piceno 2012 (6090) Italien, 79 kr</strong><br>Smakrikt och generöst med drag av körsbär, viol, lakrits och kryddor. Gott till smörstekta gnocchi med ­lufttorkad skinka, salvia och vitlök.<br><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon>

Rött<br><strong>Château Pech-Latt 2013 (2233) Frankrike, 99 kr</strong><br>Ungt och vitalt med toner av ­saftiga plommon, hallon, örter och ett lätt pepprigt­ inslag. Fint till kalvstek med ­kantarellsås.<br><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon>

2 av 10: Rött<br><strong>Château Pech-Latt 2013 (2233) Frankrike, 99 kr</strong><br>Ungt och vitalt med toner av ­saftiga plommon, hallon, örter och ett lätt pepprigt­ inslag. Fint till kalvstek med ­kantarellsås.<br><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon>

Rött<br><strong>Terre de Mistral 2013 (10682) Frankrike, 245 kr (3 liter)</strong><br>Ungt med kryddiga toner av mogna hallon­, örter och lakrits. Gott till en rostbiffsallad.<br><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon>

3 av 10: Rött<br><strong>Terre de Mistral 2013 (10682) Frankrike, 245 kr (3 liter)</strong><br>Ungt med kryddiga toner av mogna hallon­, örter och lakrits. Gott till en rostbiffsallad.<br><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon>

Rött<br><strong>Montmija La Chapelle­ GSM 2013 (2124) Frankrike, 69 kr</strong><br>Frejdigt och lite yvigt i generö­s, varm stil. Drag av h­allon, färska örter och vanilj. Gärna till sydfransk kycklinggryta med vitlök och färska örter.<br><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon>

4 av 10: Rött<br><strong>Montmija La Chapelle­ GSM 2013 (2124) Frankrike, 69 kr</strong><br>Frejdigt och lite yvigt i generö­s, varm stil. Drag av h­allon, färska örter och vanilj. Gärna till sydfransk kycklinggryta med vitlök och färska örter.<br><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon>

Rött<br><strong>Manifesto Nero d´Avola 2013 (2680) Italien, 72 kr</strong><br>Smakrikt med toner av plommon­, kryddor, kakao och en lite ­pepprig ton. Rund och varm. Gott till en lammgryta med vita bönor.<br><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon>

Foto: Dan Sjunnesson - Studio Ca

5 av 10: Rött<br><strong>Manifesto Nero d´Avola 2013 (2680) Italien, 72 kr</strong><br>Smakrikt med toner av plommon­, kryddor, kakao och en lite ­pepprig ton. Rund och varm. Gott till en lammgryta med vita bönor.<br><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon>

Rött<br><strong>Cono Sur Cabernet Sauvignon Carmenere 2013 (6586) Chile, 89 kr</strong><br>Smak av mogna svarta vinbär, örter och lite rostade­ toner. Fin, generös och mjuk eftersmak. Gott till en grillad­ biff med ­örtsmör och pommes.<br><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><span></span>

Foto: Chris Jonkers

6 av 10: Rött<br><strong>Cono Sur Cabernet Sauvignon Carmenere 2013 (6586) Chile, 89 kr</strong><br>Smak av mogna svarta vinbär, örter och lite rostade­ toner. Fin, generös och mjuk eftersmak. Gott till en grillad­ biff med ­örtsmör och pommes.<br><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><span></span>

Rött<br><strong>Corralillo Syrah 2011 (6446) Chile, 99 kr</strong><br>Tät, generös smak med inslag av mogna v­inbär, örter och nyrostat­ kaffe. Gott till en viltskavs­panna med potatispuré.<br><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon>

7 av 10: Rött<br><strong>Corralillo Syrah 2011 (6446) Chile, 99 kr</strong><br>Tät, generös smak med inslag av mogna v­inbär, örter och nyrostat­ kaffe. Gott till en viltskavs­panna med potatispuré.<br><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon>

Rött<br><strong>Summerton ­Organic Shiraz 2013 (6364) Australien, 88 kr</strong><br>Inbjudande i saftig stil med toner av hallo­n, l­akrits, mynta och vanilj. Fint till helstekt­ kyckling.<br><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon>

8 av 10: Rött<br><strong>Summerton ­Organic Shiraz 2013 (6364) Australien, 88 kr</strong><br>Inbjudande i saftig stil med toner av hallo­n, l­akrits, mynta och vanilj. Fint till helstekt­ kyckling.<br><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon>

Rött<br><strong>Boirá Sangiovese 2013 (32431) Italien, 89 kr</strong><br>Körsbärsliknande frukt med lätt ­kryddighet och örter i smaken­. Ung, frisk fruktsyra. Gärna till en klassis­k wiener­schnitzel.<br><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon>

9 av 10: Rött<br><strong>Boirá Sangiovese 2013 (32431) Italien, 89 kr</strong><br>Körsbärsliknande frukt med lätt ­kryddighet och örter i smaken­. Ung, frisk fruktsyra. Gärna till en klassis­k wiener­schnitzel.<br><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon>

Rött<br><strong>Bonterra Zinfandel 2011 (22620) USA, 139 kr</strong><br>Generöst och mjukt, toner av mogna, blå plommon, ­björnbär, mynta och vanilj. Till lamm­burgare med äppel­chutney.<br><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon>

10 av 10: Rött<br><strong>Bonterra Zinfandel 2011 (22620) USA, 139 kr</strong><br>Generöst och mjukt, toner av mogna, blå plommon, ­björnbär, mynta och vanilj. Till lamm­burgare med äppel­chutney.<br><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon>

Ekologiskt rött vin – visst finns det en hel del goda sådana. Här ger experten Gunilla Hultgren Karell sina bästa tips till de allra bästa ekologiska rödviner.

Andra har också läst

Testa ett nytt fint vin till helgens middag. Bläddra dig genom bildspelet ovan för att få 10 tips på ekologiska rödviner.

Fem getingar får Tajano Rosso Piceno 2012 (6090), Italien, för 79 kronor, liksom Château Pech-Latt 2013 (2233), Frankrike, för 99 kronor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande