När inspelningarna av ”Sommar med Ernst ” på TV4 skulle börja kom pandemin. Och snön...
1 av 2: När inspelningarna av ”Sommar med Ernst ” på TV4 skulle börja kom pandemin. Och snön... Foto: Cecilia Möller/TV4
... Ernst Kirchsteiger och gänget blev oroliga och tvingades tänka om helt... Läs intervjun nedan!
2 av 2: ... Ernst Kirchsteiger och gänget blev oroliga och tvingades tänka om helt... Läs intervjun nedan! Foto: Tv4

Efter osäkerheten: Ernst tillbaka i rutan – helt annorlunda

Inspelningarna av årets ”Sommar med Ernst” på TV4 kunde ha gått i stöpet.

I stället tvingades Ernst Kirchsteiger och inspelningsteamet att helt tänka om.

– Jag började hallucinera i februari och sedan gjorde vi ett nytt upplägg, säger Ernst som också haft terapi i trädgården.

”Ingen sommar utan Ernst” är ett uttryck som ofta återkommer bland tittarna som följt Ernst Kirchsteiger, 62, under alla år och längtar lika mycket varje sommar. Det är bara att gå in på hans Facebook-sida för att se hur många som frågar efter och väntar på årets sommarprogram. Speciellt i år då det inte har varit någon självklarhet på grund av rådande omständigheter.

– Jag satte mig redan i februari och började hallucinera fram sommaren, berättar Ernst. Men så kom ju pandemin som en dålig överraskning, även om vi alla till en början trodde det skulle gå över. 

Som alla vet gick den inte över och då kom oron för mycket, även hur man skulle göra med sommarprogrammet. En inspelning kräver ju ganska många människor på liten plats tillsammans under intima omständigheter.

Sommar med Ernst 2020

Första programmet av ”Sommar med Ernst” har premiär torsdagen den 18 juni på TV4, TV4 Play och C More klockan 20.00.

Årets säsong består av nio avsnitt med olika teman i varje avsnitt. 

Ernst berättar om sin oro för att det inte skulle bli något sommarprogram i år. Foto: Cecilia Möller/TV4

Ernst Kirchsteiger: ”Vi tvingades tänka om och göra något helt annat”

Hur gick tankarna? Var du orolig för att det inte skulle bli någon sommarsäsong i år?

– Ja, det fanns en viss oro... Men jag är jätteglad att vi kom på en lösning som blev så bra och ändå inte tummade på säkerheten.

Så, till mångas glädje; Det blir en ny säsong av ”Sommar med Ernst” i år också! Men med ett helt nytt upplägg. Det storskaliga blev småskaligt och påminner enligt Ernst lite grand om ”Jul med Ernst” på så sätt. Fast en sommarvariant då.

– Vi tvingades helt enkelt tänka om, säger Ernst. I stället för att vara 13 medarbetare blev vi fem, och allt det där med stora renoveringar var bara att lägga ned. Nu blir det ett tema i varje program och det första avsnittet heter till exempel ”Trädgård” och har fokus på just trädgård och odling. 

– Det blir både tillbakablickar på trädgårdar och annat som jag har gjort tidigare säsonger, men också nya enklare och mindre projekt. Och såklart inredning och sommarmat.

Med nya teman och minnesvärda återblickar från tidigare säsonger bjuds det på inredning och härlig sommarmat i nya ”Sommar med Ernst” på TV4. Foto: Cecilia Möller/TV4

Skrämselskott, tio centimeter snö och terapi i trädgården

Ernst som hållit på i så många år tycker det känns fint att kunna gå tillbaka och ”återuppleva gamla favoriter”. 

– Jag vill också visa vad man kan fixa med hemma när tiderna är som de är och man kanske inte kan resa lika mycket som vanligt under sommaren. Att vara ute och jobba med växter är nästan terapeutiskt. Det blir en fin start på säsongen, lovar Ernst.

Men trots tråkig start på inspelningen och oro kring pandemin är minnet av första inspelningsdagen i våras ändå ganska kul.

– Döm om min förvåning när jag öppnade fönstret på morgonen och såg ett tio centimeter tjockt lager av snö, och vi ska spela in ett sommarprogram. Först trodde jag inte att det var sant, det var ju i slutet av april och det fanns ingen snö alls i sikte.

– Det var som ett skrämselskott. Tänk varje år när vi spelat in ”Jul med Ernst” och längtat och bett om snö men, nej då, ingenting, sen när sommarprogrammet ska starta – då kommer det, säger Ernst och skrattar.

”Jag vill visa vad man kan fixa med hemma när tiderna är som de är och man kanske inte kan resa lika mycket som vanligt under sommaren”, säger Ernst Kirchsteiger. Foto: TV4

”Inga kramar, ingen närkontakt – jag och min fru lever i karantän”

Inspelningen som pågick i drygt tre veckor hölls till vid huset i Åsbyviken, intill Hjälmarens strand i Örebro, där man spelat in tidigare. Andra teman som kommer att dyka upp under sommaren är badrum, uteplatser, matlagning och kök.

– Jag tror verkligen att tittarna kommer att tycka om den här nya formen som är fullspäckad med inspiration. Det finns något för alla, säger Clara Tengbom, exekutiv producent på TV4.

Har ni hållit er friska i teamet och familjen?

– Ja, allt har flutit på bra och vi har alla fått vara friska, tack och lov, säger Ernst. Men vi följer alla rekommendationer också, inga kramar, ingen närkontakt och mycket handsprit. Och jag och min fru lever i karantän, hon är sjuksköterska så hon är väldigt noga och håller efter mig också.

”Döm om min förvåning när jag öppnade fönstret på morgonen och såg ett 10 centimeter tjockt lager av snö, och vi ska spela in ett sommarprogram”, säger Ernst och skrattar. Foto: Cecilia Möller/TV4

Nio tema-avsnitt och ett extra program av ”Sommar med Ernst”

Trots all osäkerhet och omgörning av program i sista minuter blev det ändå nio program i stället för åtta som det brukar vara. De hade helt enkelt så mycket ”bra material”. Och programmen är lika långa som vanligt. Så tittarna får ett helt extra avsnitt att glädjas åt i år.

– Ernst kommer att fixa och laga mat som vanligt, men det bjuds även på tillbakablickar från tidigare säsonger, säger Clara Tengbom, exekutiv producent på TV4. Genom att presentera ett rum i taget ger det oss också en möjlighet att verkligen komma nära Ernst och hans inredningsfilosofi, och tankar på ett nytt sätt som jag tror tittarna kommer att uppskatta.

Årets teman i ”Sommar med Ernst”

1. Trädgård & Odling

2. Kök

3. Matlagning

4. Vardagsrum

5. Badrum

6. Uteplats

7. Sovrum & Frukost

8. Matplatsen

9. Skönhet & Fantasteri

LÄS MER: Så bor Karl Fredrik på 1600-talsgården på Österlen

LÄS MER: Idylliskt och historiskt – här är Gotlands vackraste hus 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!