1 av 4: Nu kommer #GivingTuesday, tisdagen den 28 november, som en räddare efter Black Weekend. Foto: Fotolia
2 av 4: Tanken är att vi gemensamt ska skänka pengar till välgörenhet på Giving Tuesday. Foto: Getty Images
3 av 4: Om vi skänkte 10 procent av summan vi shoppade för under Black Weekend skulle det bla hjälpa 10 läkare i krigets Syrien att rädda liv i ett helt år. Foto: Fotolia
4 av 4: Förra året handlade varje person för i snitt 1 800 kronor på Black Friday vilket gör 3,2 miljarder kronor – på en dag. Beräkningarna för i år var 5 miljarder kronor! Foto: / Brad Pict - stock.adobe.com / 181102772

Efter Black Weekend kommer Giving Tuesday

Black Weekend – helgen då vi shoppade loss för 5 miljarder kronor.

Med 10 procent av det kan du ge 10 miljoner människor rent vatten.

Ta chansen, Giving Tuesday är här – dagen då du kan förbättra världen!

Vi har precis hunnit lägga fyra dagar av shoppinghysteri bakom oss, Black Friday, Black Weekend och Cyber Monday. Då kommer #GivingTuesday, den 28 november, som en räddare – och alltid tisdagen efter Thanksgiving.

Foto: Fotolia

Förra året handlade varje person för i snitt 1 800 kronor på Black Friday vilket gör 3,2 miljarder kronor – på en dag. Beräkningarna för i år var 5 miljarder kronor! Vad skulle hända om det fanns en dag när alla skänkte tio procent av den summan? Vad skulle hända då? Den frågan ställer sig Röda korset på sin hemsida. 

LÄS OCKSÅ: Årets alla sällskapsspel i stort test! 

Foto: Fotolia

Det här skulle pengarna räcka till: 

10 läkare i krigets Syrien kan rädda liv i ett helt år. 

10 miljoner människor kan få rent vatten efter att de drabbats av en katastrof. 

Över 300 000 familjer som förlorat sina hem kan få skydd och en plats att sova på. 

Men vad är då Giving Tuesday? Här får du svar på alla dina frågor:

1. Startade för fem år sedan

Foto: Fotolia

Giving Tuesday är en global rörelse som startade 2012 i USA – som en motvikt till köphetsen och kommersialismen under Black Friday, Black Weekend och Cyber Monday. Den infaller alltid på tisdagen efter Thanksgiving day, i år den 28 november.

2. Startades av United Nations Foundation

En av dem som startade rörelsen är United Nations Foundation – en organisation som stöttar och skänker pengar till FN:s viktiga arbete världen över. Giving Tuesday är störst i USA men har även vuxit sig stark i Storbritannien och andra delar av världen.

3. Avstampet för julsäsongen 

Foto: Fotolia

Om Black Friday är starten på julhandeln så är den här dagen är starten för julsäsongen då många traditionellt sätt skänker pengar till välgörande ändamål. Hela tanken med Giving Tuesday är att man ska ge tillbaka till samhället och skänka pengar till välgörenhet.

LÄS OCKSÅ: Martin Melins exfru flyttar med barnen från huset – vi har bilderna 

4. Skänkte 1,4 miljarder kronor

Totalt 1,4 miljarder (168 miljoner dollar) kronor skänktes förra året över hela världen denna dag. Allt enligt siffror från USA Today och det är en ökning med 317 procent sedan allt startade 2012. 

5. Många sätt att skänka pengar

Foto: Fotolia

Det finns massor av välgörenhetsorganisationer och många sätt att skänka pengar på. Ett smidigt och enkelt sätt är att göra det via Target Aid, en ny tjänst för välgörenhet. Där kan man enkelt hitta och stötta det man själv brinner för. Man kan till och med välja att få ett meddelande när gåvan aktiveras och sedan följa effekten av det.

Källa: Giving Tuesday

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!