Tv-personligheten och föredragshållaren Edvard Blom.
1 av 7: Tv-personligheten och föredragshållaren Edvard Blom. Foto: Olle Sporrong
Rökbordet i orientalisk stil har Edward Blom ärvt av sin farfar.
2 av 7: Rökbordet i orientalisk stil har Edward Blom ärvt av sin farfar.
Edwards favoriter: <br>Mönster. Edward gillar tapeter från Morris &amp; Co, här syns ett av de mest kända mönstren Strawberry thief, 750 kronor, Engelska tapetmagasinet.
3 av 7: Edwards favoriter: <br>Mönster. Edward gillar tapeter från Morris &amp; Co, här syns ett av de mest kända mönstren Strawberry thief, 750 kronor, Engelska tapetmagasinet.
Edwards favoriter:<br>Mala själv. En elektrisk köttkvarn är ett nytt tillskott hemma hos Edward. Köttkvarn från Electrolux, 1 290 kronor, Tretti.se.
4 av 7: Edwards favoriter:<br>Mala själv. En elektrisk köttkvarn är ett nytt tillskott hemma hos Edward. Köttkvarn från Electrolux, 1 290 kronor, Tretti.se.
Edward favoriter:<br>Panna i gjutjärn. Edward lagar mat med sina gamla stekpannor i gjutjärn. Stekpanna med trähandtag från Skeppshult, 649 kronor, Cervera.
5 av 7: Edward favoriter:<br>Panna i gjutjärn. Edward lagar mat med sina gamla stekpannor i gjutjärn. Stekpanna med trähandtag från Skeppshult, 649 kronor, Cervera.
Hemma hos Edward Blom.
6 av 7: Hemma hos Edward Blom.
Hemma hos Edward Blom.
7 av 7: Hemma hos Edward Blom.

Edward Bloms kärlek till stora, tunga möbler<br />

Hemma hos Edward Blom inreds det med mycket färger och många favoritsaker.

– När man öppnar dörren ska man vara lika lycklig som en grävling när den borrar ner sig i sitt trygga, hemtama gryt, säger han.

Om jag gissar att du är allt annat än en minimalist, har jag rätt?

– Ja, det stämmer verkligen. Få saker gör mig så nedstämd som vita, tomma väggar. Det finns forskning på att våra hjärnor förslappas om det är för lite saker­ och färger omkring. De är gjorda för att vara i naturen och den är endast vit och fräsch på en tundra i december.

Beskriva din ­inredningsstil?

– Jag älskar 1800-talet, och skulle gärna ha äldre möbler om jag hade råd. Jugend tycker jag också mycket om och ända fram till andra världskriget tycker jag möblerna ­funkar. Jag älskar stora och tunga ­möbler. Jag skulle aldrig köpa ­något som uppenbart­ inte skulle klara 100 år av slitage. I verkligheten är det lite 1800-tal, lite jugend, Billy-­hyllor i mörkt trä, som fyllda med böcker ger en hjälplig känsla av klassiskt ­bibliotek, Morristapeter på väggarna, ett fönster­ från Oman, en malmkrona här, en ­modern lampa där.

Vad är viktigast för dig i ett hem?

– Att det verkligen känns som ett hem. När man öppnar dörren ska man vara lika ­lycklig som en grävling när den borrar ner sig i sitt trygga, ­hemtama gryt. Det ska vara vackert, mysigt, ­trivsamt och avkopplande.

Vad gör du när du vill koppla av?

– Det beror lite på. Mitt jobb är ofta väldigt stressigt, och jag är väldigt stress­otålig. Då kan en lång promenad i skogen, eller en timmes simning på Centralbadet vara den bästa avkopplingen. Är det däremot att man flängt runt mycket så är det härligt att slå sig ner i en fåtölj hemma framför en brasa med en god bok och ibland kanske en varm whiskytoddy eller en liten cigarr.

Du är aktuell med din första ­kokbok, Allting gott och alldeles för mycket. Hur började ditt intresse för matlagning?

– Det har följt mig sedan spädbarnsåldern. Och matlagningen fick min ­odelade uppmärksamhet så fort jag börjat äta fast föda. Det gick aldrig att få mig att gå ut och leka eller göra något annat när matlagning pågick, jag stod klistrad i köket och följde allvarligt varje steg av måltidens framväxt.

Vem lärde dig laga mat?

– Pappa hade lite mer tålamod än mamma när jag var riktigt liten. Han lärde mig tillexempel att göra kött­bullar när jag vara var tre, fyra år. Den mer gammaldags husmanskosten och konsten att göra en riktig brunsås lärde jag mig av mormor.

Edwards middagstips

1. Duka med ­linnedukar, kristallglas, tallrikar med guldrand och levande ljus.

2. Be­­handla gästerna som kungar.

3. Planera kvällen i förväg och tänk på en lyckad middag som en symfoni med inledning och olika satser.

Edward Blom "Jag älskar 1800-talet"

Ålder: 43.

Familj: Hustrun Gunilla Kinn Blom.

Bor: I lägenhet i Stockholm.

Gör: Berättar om mat, dryck och kulturhistoria i olika kombinationer i tv-program och föredrag.

Aktuell med: Kokboken Allting­ gott och alldeles för mycket (Norstedts).

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande