EXPRESSEN.SE

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Duka borden med blommor

Fikastund. Kaffet är upphällt. Ranunkler i kopparna, som hör till den officiella bröllopsservisen från Rörstrand. På tårtfatet ligger det visst några frestande mazariner – eller är det gerbera? Svårt att säga. Alltihop är inramat av den skira brudslöjan.

Vare sig du ska ordna bröllop i sommar, bjuda väninnorna på lunch eller bara ta en fika i solen så är det läge att duka med blommor.
Inspiration kan du få av blomsterkreatören Gunnar Kaj.

Andra har också läst

den skenbara enkelheten  i Gunnar Kajs blomsterarrangemang och det storslagna och överdådiga intryck de ändå ger.

Som nu i april i Déjeunersalongen i Drottningholms slottsteater. Där i den vackra 1700-talssalongen hade han, Katarina Nordlander och Paulina Landin i Blomsterfest dukat borden med försommarens blomster.


de samarbetade. Tidigare år har temat varit historisk vår, och förra året handlade blomsterutställningen om violer. Till jularna har de också visat julens blommor inne i slottet på Drottningholm.

Om ni inte på direkten känner till Gunnar Kaj så har ni säkert sett hans arbeten i tv till exempel.

Det är han som de sista tio åren ansvarat för blomsterutsmyckningarna på Nobelbanketten.

Det gemensamma är att det är uppdrag i känsliga miljöer. Inget

får bli skadat av vatten eller något annat i de historiska miljöerna och på Nobelfesten gäller det att blommorna både ska vara i toppform och synas samtidigt som de inte ska störa middagskonversationen eller de andra aktiviteterna.

På trädgårdsmässorna är han ofta med, senast hjälpte han Wij trädgårdar i Ockelbo och på Hem & villamässan i Kista svarade han för entréutställningen.


i grunden. Han har en utbildning i färg och form och har arbetat som bildlärare och illustratör.

Det var när han blev med trädgård i sommarstugan i Roslagen för många år sedan som han började intressera sig för växter, blommor och buketter. Redan från början plockade han in det vilda från naturen som kvistar, mossa, ängsblommor och annat som fanns till hands.


och nu är Gunnar Kaj en efterfrågad blomsterkreatör.

Hans arbeten präglas av ganska få sorters blommor, men ofta många av varje, en viss stramhet och enkelhet och med ett gott öga för färger och former. Det runda tydliga mot de rufsiga skira, de levande blommorna mot vissna fjolårslöv, oväntade kombinationer och stiliseringar. Tårtor och kakor är han en mästare på att gestalta med blomstren.

Det är bara att duka upp och njuta.