Fikastund. Kaffet är upphällt.
Ranunkler i kopparna, som hör till den officiella bröllopsservisen från Rörstrand. På tårtfatet ligger det visst några frestande mazariner – eller är det gerbera? Svårt att säga. Alltihop är inramat av den skira brudslöjan.
Fikastund. Kaffet är upphällt. Ranunkler i kopparna, som hör till den officiella bröllopsservisen från Rörstrand. På tårtfatet ligger det visst några frestande mazariner – eller är det gerbera? Svårt att säga. Alltihop är inramat av den skira brudslöjan.

Duka borden med blommor

Vare sig du ska ordna bröllop i sommar, bjuda väninnorna på lunch eller bara ta en fika i solen så är det läge att duka med blommor.
Inspiration kan du få av blomsterkreatören Gunnar Kaj.
Smyckat borden till nobelfesten Namn: Gunnar Kaj. Ålder: 53. Familj: Sambo med Carl-Johan sedan 25 år. Bor: Gamla stan i Stockholm, sommarställe i Roslagen. Gör: Frilansar som blomsterkreatör.
Det är paradoxalt,

den skenbara enkelheten  i Gunnar Kajs blomsterarrangemang och det storslagna och överdådiga intryck de ändå ger.


Som nu i april i Déjeunersalongen i Drottningholms slottsteater. Där i den vackra 1700-talssalongen hade han, Katarina Nordlander och Paulina Landin i Blomsterfest dukat borden med försommarens blomster.Det var inte första gången

de samarbetade. Tidigare år har temat varit historisk vår, och förra året handlade blomsterutställningen om violer. Till jularna har de också visat julens blommor inne i slottet på Drottningholm.


Om ni inte på direkten känner till Gunnar Kaj så har ni säkert sett hans arbeten i tv till exempel.


Det är han som de sista tio åren ansvarat för blomsterutsmyckningarna på Nobelbanketten.


Det gemensamma är att det är uppdrag i känsliga miljöer. Inget


får bli skadat av vatten eller något annat i de historiska miljöerna och på Nobelfesten gäller det att blommorna både ska vara i toppform och synas samtidigt som de inte ska störa middagskonversationen eller de andra aktiviteterna.


På trädgårdsmässorna är han ofta med, senast hjälpte han Wij trädgårdar i Ockelbo och på Hem & villamässan i Kista svarade han för entréutställningen.Gunnar Kaj är inte florist

i grunden. Han har en utbildning i färg och form och har arbetat som bildlärare och illustratör.


Det var när han blev med trädgård i sommarstugan i Roslagen för många år sedan som han började intressera sig för växter, blommor och buketter. Redan från början plockade han in det vilda från naturen som kvistar, mossa, ängsblommor och annat som fanns till hands.Det ena ledde till det andra

och nu är Gunnar Kaj en efterfrågad blomsterkreatör.


Hans arbeten präglas av ganska få sorters blommor, men ofta många av varje, en viss stramhet och enkelhet och med ett gott öga för färger och former. Det runda tydliga mot de rufsiga skira, de levande blommorna mot vissna fjolårslöv, oväntade kombinationer och stiliseringar. Tårtor och kakor är han en mästare på att gestalta med blomstren.


Det är bara att duka upp och njuta.MISSA INTE DE VACKRA ARRANGEMANGEN I BILDSPECIALET I BLÅ RUTAN TILL HÖGER!

FAKTA

5 bukett-tips från Gunnar


1 Grönt.
Börja med mycket grönt som du ställer i vasen. Det är vackert, ger en större bukett och det blir som ett galler, en stomme, som du kan bygga resten av buketten i.
2 Variation.
Skär stjälkarna i olika längder så att du varierar höjden på blommorna.
3 Vårda.
Fyll på vatten, och byt vatten ofta. Lyft upp blommorna med ett grepp, skölj av stjälkarna och häll rent vatten i vasen. Det gör att blommorna står mycket längre.
4 Rätt vas.
Det är viktigt att du har rätt vas. Ibland får man ge upp, byta vas och ta en bättre. Gunnars favoriter är det strutformiga, som är smala nertill och vida upptill eller en rund och fyllig vas med smal hals. Då kan man sätta ner blommorna snett och buketten blir fylligare. Dessutom rymmer en sådan vas mycket vatten.
5 Färgerna.
För den som inte är van är det svårt att blanda många färger i buketten så att det blir vackert.
I början kan man hålla sig till en färgskala med till exempel bara röda och rosa blommor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!