Drömmer du om egen lägenhet men har inte haft råd? Nu kan du ha tur – en unik chans gör det omöjliga möjligt.
1 av 2: Drömmer du om egen lägenhet men har inte haft råd? Nu kan du ha tur – en unik chans gör det omöjliga möjligt. Foto: Getty Images
Den nya finansieringsmodellen kommer att göra det betydligt lättare för låg- och medelinkomsttagare att komma in på bostadsmarknaden.
2 av 2: Den nya finansieringsmodellen kommer att göra det betydligt lättare för låg- och medelinkomsttagare att komma in på bostadsmarknaden. Foto: Getty Images

Drömmen om egen bostad kan bli sann – unik chans

Drömmer du om egen lägenhet men har inte haft råd?

Nu kan du ha tur – en unik chans gör det omöjliga möjligt. 

En helt ny finansieringsmodell på gång som ger fler chansen!

Dyra bostäder och svårt att få lån gör det knepigt, och för många omöjligt, att skaffa eget boende. Speciellt om man bor i storstäder som Stockholm där priserna ligger på mellan 70 000 och 90 000 kronor kvadratmetern beroende på om man vill bo i innerstaden. 

LÄS OCKSÅ: Tjuvkika – första bilderna på våren hos Ellos Home

Foto: Getty Images

Utöver att få ett lån krävs också en kontantinsats på några hundra tusen kronor, 15 procent av priset. Sedan lånar bankerna bara ut ett visst belopp baserat på din årslön. Ska man ta ett lån på 2 966 550 kronor kräver till exempel SEB att man tjänar minst 49 000 kronor i månaden. Detta ihop med tuffare amorteringskrav gör att väldigt många stängs ute från bostadsmarknaden. 

En ny och unik finansieringsmodell som kommer att växa

Foto: Getty Images

Men nu har bostadsutvecklaren Well Fastigheter tagit fram en ny och ovanlig finansieringsmodell där föreningen står för den största andelen av lånet. 

– Vi kallar vårt upplägg Brf 2.0. Jag tror vi kommer att se denna föreningsform växa kraftigt, och majoriteten av all nyproduktion kommer styras över då behovet av denna typ av bostad är större än både hyresrätten och den klassiska bostadsrätten vi ser i dag, säger Well Fastigheters grundare Christofer Carlsson till Fastighetsvärlden.

LÄS OCKSÅ: Med Kon Mari-metoden behöver du aldrig städa igen

Unikt i Stockholm – en insats på bar 10 000 kronor kvadratmetern

Foto: Getty Images

Well har nu 117 lägenheter vid Väsjön i Sollentuna utanför Stockholm som ska säljas och där föreningen kommer att stå för större delen av lånet, upp till 88 procent, medan köparen får stå för 12 procent av fastighetens värde. Det innebär för köparens del en fast insats på omkring endast 10 000 kronor per kvadratmeter. 

LÄS OCKSÅ: 15 kändishem som sålts i år – vi har bilderna!

Lättare för låg- och medelinkomsttagare att skaffa eget boende

Foto: Getty Images

Detta kommer att göra det betydligt lättare för låg- och medelinkomsttagare att komma in på bostadsmarknaden. För föreningens del kommer det att innebära en räntebindning på 20-30 år och en årlig amortering på en procent. I det här fallet har bostadsutvecklaren Well stora institutionella investerare bakom sig.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!