1 av 10: EldabutikenFärgklick till vardagsrummetGabriel kakel­ugnar tillverkar kakelugnar i klassisk stil, likväl som ugnar i en mer modern stil som här ur serien Gabriel studio. Den finns i rött, mintgrönt, svart och vitt bland annat.Pris: Från 84 000 kronor. Foto: Peter Carlsson
2 av 10: EldabutikenNjut maximalt av eldenBraskamin med rejält med utrymme för själva elden ger en fin upplevelse. Kaminen, Jøtul F371 tillverkas i gjutjärn och är Svanenmärkt.Pris: Från 20 900 kronor.
3 av 10: BastuspecialistenHåller värmen längeContura 860T är klädd med täljsten i ryggen vilket gör att värmen bevaras längre. Med sidofönster syns elden från flera håll. Svanenmärkt.Pris: Från 20 000 kronor.
4 av 10: BastuspecialistenElegant i gammaldags stilHerrgård Classic 201 ger stil till det lantliga hemmet. Långa rökkanaler gör att värmen magasineras länge, kakelugnen är uppbyggd av värmegrundande block och väger ett och ett halvt ton.Pris: Från 42 900 kronor.
5 av 10: EldabutikenMjuka hyllade formerDansk design som blivit prisbelönt. Scanspis 85 har handtag som följer med kaminens form. Luckan öppnas mjukt åt sidan i stället för att gå på gångjärn.Pris: Från 29 900 kronor.
6 av 10: KaminkungenBra budgetvalAsgård är en braskamin med rundad överdel. Stilen passar i "torpet på landet" och är ett utmärkt budgetval till sommarstugan. Svanenmärkt.Pris: 5 900 kronor.
7 av 10: EldabutikenModern med lång eftervärmeModern möbel i stål med stor insyn till elden, modellen som heter Lounge Extra från Austroflamm påminner om en platt-tv. Upp till 15 timmars eftervärme.Pris: 47 500 kronor.
8 av 10: BastuspecialistenKamin klädd i kakelKakelkaminen är ett alternativ till den klassiska kakelugnen. Contura 790K är klädd med specialtillverkat kakel i svart eller vitt, själva kamindelen är svart och grå.Pris: Från 27 900 kronor.
9 av 10: ByskeugnenLantlig & rejälBraskamin i gjutjärn, från Byskeugnen, väger 220 kilo och har en gammaldags charm som passar den lantliga stilen.Pris: Från 26 900 kronor.
10 av 10: BastuspecialistenKlassisk kakelugnAllmoge 521 har en tidlös design med ett enkelt och modernt uttryck. Med sin släta dekor passar den i alla miljöer. Kan också fås med kakel runt omkring för fristående placering.Pris: Från 49 000 kronor.

Drömkaminer - guide till 10 varma favoriter

En eldstad har sin givna plats i hemmet.

Den ökar mysfaktorn och för villaägaren kan den bli ett ekonomiskt uppvärmningsalternativ.

Här visar vi några nyheter och varianter på braskaminer och kakelugnar i olika prisklasser.

Att tänka på

Placering & funktion
- Stäm av med kommunens stadsbyggnadskontor vad det är för regler som gäller när det gäller bygganmälan och bygglov.
- Tänk på funktionen. Den som bor i ett flerfamiljshus behöver sällan en eldstad som värmekälla, medan den som bor i villa kan värma upp hela huset med rätt kamin.
- Tänk på hur du ska placera kaminen och välj eldstad utifrån det.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!