Drömhem: "Vi blev båda djupt förälskade"

I vardagsrummet kombinerar Anette naturfärger med modern konst, design och antika föremål. Ljus soffa, Eilersen. Soffbord Thinner i valnöt, Karl Andersson & söner. Schäslong i Howardstil, Norell. Färgstark oljemålning, Krister Ekman.

Foto: Caroline Tengen

1 av 19: I vardagsrummet kombinerar Anette naturfärger med modern konst, design och antika föremål. Ljus soffa, Eilersen. Soffbord Thinner i valnöt, Karl Andersson & söner. Schäslong i Howardstil, Norell. Färgstark oljemålning, Krister Ekman.

Den iögonfallande gungstolen Stingray är designad av Thomas Pedersen för Fredericia furniture.

Foto: Caroline Tengen

2 av 19: Den iögonfallande gungstolen Stingray är designad av Thomas Pedersen för Fredericia furniture.

Färgmix. I vardagsrummet kombinerar Anette naturfärger med modern konst, design och antika föremål. Ljus soffa, Eilersen. Soffbord Thinner i valnöt, Karl Andersson & söner. Schäslong i Howardstil, Norell. Färgstark oljemålning, Krister Ekman. Tavla med turkos botten, Lennart Aschenbrenner.

Foto: Caroline Tengen

3 av 19: Färgmix. I vardagsrummet kombinerar Anette naturfärger med modern konst, design och antika föremål. Ljus soffa, Eilersen. Soffbord Thinner i valnöt, Karl Andersson & söner. Schäslong i Howardstil, Norell. Färgstark oljemålning, Krister Ekman. Tavla med turkos botten, Lennart Aschenbrenner.

Fåtölj med ben och ram i trä omklädd i tyg från Designers guild, Kisek. Stor tavla, Björn Wessman.

Foto: Caroline Tengen

4 av 19: Fåtölj med ben och ram i trä omklädd i tyg från Designers guild, Kisek. Stor tavla, Björn Wessman.

Anette är bra på att bevara det gamla och vackra och komplettera med nytt. Tavla med turkos botten, Lennart Aschenbrenner.

Foto: Caroline Tengen

5 av 19: Anette är bra på att bevara det gamla och vackra och komplettera med nytt. Tavla med turkos botten, Lennart Aschenbrenner.

Anette med hundarna August och Alfred i dörren till sovrummet. Antik fåtölj omklädd i tyg från GP & J Baker, Kisek.

Foto: Caroline Tengen

6 av 19: Anette med hundarna August och Alfred i dörren till sovrummet. Antik fåtölj omklädd i tyg från GP & J Baker, Kisek.

Kristallkronan i vardagsrummet är antik och köptes till lägenheten av de förra ägarna. Det antika matbordet och stolarna är från 1800-talet, Kisek. Matta med lång lugg, Kasthall.

Foto: Caroline Tengen

7 av 19: Kristallkronan i vardagsrummet är antik och köptes till lägenheten av de förra ägarna. Det antika matbordet och stolarna är från 1800-talet, Kisek. Matta med lång lugg, Kasthall.

Personligt pyntat med orkidéer och tulpaner vid den mossgröna kakelugnen. Antikt sidobord i mahogny. Grön kruka Hortus i glas, Svenskt tenn.

Foto: Caroline Tengen

8 av 19: Personligt pyntat med orkidéer och tulpaner vid den mossgröna kakelugnen. Antikt sidobord i mahogny. Grön kruka Hortus i glas, Svenskt tenn.

Samlingen med småtavlor i hallen växer allteftersom Anette gör nya fynd.

Foto: Caroline Tengen

9 av 19: Samlingen med småtavlor i hallen växer allteftersom Anette gör nya fynd.

Köket vetter mot gården och får in ljus ifrån två håll. Det vackra skåpet lämnade den förra ägaren efter sig.

Foto: Caroline Tengen

10 av 19: Köket vetter mot gården och får in ljus ifrån två håll. Det vackra skåpet lämnade den förra ägaren efter sig.

Det vita köket från Ballingslöv och har försetts med bänkskivor i svart granit. Vitvaror, Miele.

Foto: Caroline Tengen

11 av 19: Det vita köket från Ballingslöv och har försetts med bänkskivor i svart granit. Vitvaror, Miele.

Köket är inrett med moderna detaljer, rustika krukor och växter.

Foto: Caroline Tengen

12 av 19: Köket är inrett med moderna detaljer, rustika krukor och växter.

En stor kandelaber och gammeldags kakburkar i glas bildar ett stämningsfullt stilleben.

Foto: Caroline Tengen

13 av 19: En stor kandelaber och gammeldags kakburkar i glas bildar ett stämningsfullt stilleben.

I sovrummet blandas beige färger med toner av aubergine och gulddetaljer. Medaljongtapet, Designers guild.

Foto: Caroline Tengen

14 av 19: I sovrummet blandas beige färger med toner av aubergine och gulddetaljer. Medaljongtapet, Designers guild.

Sängbord, Montana. Sänglampa, Kamelo. Medaljongtapet, Designers guild.

Foto: Caroline Tengen

15 av 19: Sängbord, Montana. Sänglampa, Kamelo. Medaljongtapet, Designers guild.

Anette mixar stilar för en personlig känsla. Vit lampa, Kartell. Medaljongtapet, Designers guild.

Foto: Caroline Tengen

16 av 19: Anette mixar stilar för en personlig känsla. Vit lampa, Kartell. Medaljongtapet, Designers guild.

Badrum med karaktär. Rokokobyrån som Anette hittade på loppis har gjorts om till vaskbänk. Kran och handfat, Philip Starck.

Foto: Caroline Tengen

17 av 19: Badrum med karaktär. Rokokobyrån som Anette hittade på loppis har gjorts om till vaskbänk. Kran och handfat, Philip Starck.

Maffig hallspegel med hallbord i röd marmor och snidade ben. Guldmönstrad medaljongtapet med lila botten, Designers guild.

Foto: Caroline Tengen

18 av 19: Maffig hallspegel med hallbord i röd marmor och snidade ben. Guldmönstrad medaljongtapet med lila botten, Designers guild.

Vackra snickerier som man kan hitta i ett hem byggt runt sekelskiftet.

Foto: Caroline Tengen

19 av 19: Vackra snickerier som man kan hitta i ett hem byggt runt sekelskiftet.

Bakom en pampig sekelskiftesfasad i Malmös mittpunkt bor Anette och Greger med malteserhundarna August och Alfred.

Anettes personliga stil genomsyrar hela lägenheten – eleganta möbler, färgstark konst och mönstrade tapeter i en härlig blandning.

Andra har också läst

I hörnet på Södra Förstadsgatan och Friis­gatan,­­ nära Triangelns station och tåget till ­Köpenhamn, ligger en av Malmös finaste paradhörnor. Fasaden är fantastisk med alla detaljer ­bevarade – ett magnifikt torn pryder husets topp och de ursprungliga balkongerna från 1903 är intakta.

Anette visar runt i sin våning på knarriga brädgolv. Takhöjden är generös och väggarna prydda med vackra stuckaturer och härligt breda sockellister. Alla rum utom köket har dessutom en egen kakelugn, bevarade i ursprungsskick. I matsalens ena hörn står en ståtlig kvadratisk­ ugn i en mossgrön ton. Och vardagsrummet och sovrummet har runda, beige ugnar med detaljer i rosa och grönt.

– Både Greger och jag blev djupt förälskade i lägenheten trots att området är lite stökigt med mycket trafik nere på gatan, säger Anette. Den har en speciell atmosfär med sina breda fönsternischer och mycket ljusinsläpp.

"En del vågar för lite"

När paret flyttade in för tre år sedan total­renoverade de köket. Köksingången murades igen, skafferiet­ blev tvättstuga och två av fyra väggar helkaklades­ i auberginefärgad, sidenmatt mosaik. Anette möblerade med en stor bardisk med svart granitskiva och tillhörande pallar.

Till vardags arbetar hon med olika inredningsuppdrag och bloggar om stil på bloggen inredningshjalpen.com. Det syns tydligt att hon har ett passionerat inredningsintresse och är inte rädd för att ta ut svängarna.

– En del vågar för lite och många hem blir därför stela och opersonliga. Har man fått en sak för mycket kan man ju bara ta bort den igen, säger Anette och dukar fram smörgåsar och kakor från anrika konditoriet Ambrosia i samma hus.

Här ligger också Malmös äldsta frisörsalong med ­intakt inredning från byggåret.

Bevarade detaljer

Anette och Greger trivs i lägenheten och värdesätter­ våningens historia. De njuter av alla detaljer som har ­bevarats genom åren.

– Det är viktigt för oss att vårda de fina detaljerna, ­säger Greger. Strax innan vi flyttade in renoverades alla fönster. Vi uppskattar verkligen att det inte sattes in ­moderna fönster som man ofta ser i gamla lägenheter.

Anette har hittat en personlig stil men menar att det ibland tar tid.

– När man väl vet vad man tycker om och man har kommit på hur man vill ha det för att trivas kan man satsa på kvalitet. Det är beständigt. Sedan kan man skifta textilier och växter.

Sovrummet, som Anette är mest nöjd med, domineras av en stor dubbelsäng, prydligt bäddad med mjuka skinn och massor av kuddar. Sänggaveln och sängkappan går i beige toner. Rummet är ombonat med milda färger som kombineras med varma toner av aubergine och inslag av glimmande guld.

– Det har blivit en rofylld atmosfär som vi sover otroligt skönt i. Trots att jag inte är någon gardinmänniska uppskattar jag att dra för de generösa, lite tunga sammetsgardinerna. Det känns lite som att gå i ide!


Av Cecilia Grender

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer