Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Köket är tillverkat av ett snickeri i Västerbotten, i massiv furu, målat med ­Kulturhantverkarnas linoljefärg. Porslinsvasken är från Villeroy & Boch, bänkskiva och stänksskydd i Cararramarmor från en lokal stenhandlare. Svart metallvagn från Madam Stoltz. Svart skål från Myrorna och trälåda med kryddor från Mickes släktgård i Sundsvall.Köket är tillverkat av ett snickeri i Västerbotten, i massiv furu, målat med ­Kulturhantverkarnas linoljefärg. Porslinsvasken är från Villeroy & Boch, bänkskiva och stänksskydd i Cararramarmor från en lokal stenhandlare. Svart metallvagn från Madam Stoltz. Svart skål från Myrorna och trälåda med kryddor från Mickes släktgård i Sundsvall.Köket är tillverkat av ett snickeri i Västerbotten, i massiv furu, målat med ­Kulturhantverkarnas linoljefärg. Porslinsvasken är från Villeroy & Boch, bänkskiva och stänksskydd i Cararramarmor från en lokal stenhandlare. Svart metallvagn från Madam Stoltz. Svart skål från Myrorna och trälåda med kryddor från Mickes släktgård i Sundsvall.
Brickan på bänksskivan är ett loppisfynd från 70-talet­. Svartvita tekoppar från Marimekko. Kruka och fat är arvegods. På hyllan, arvegods, loppisfynd och Mikaela Willers keramik i gemytlig mix.Brickan på bänksskivan är ett loppisfynd från 70-talet­. Svartvita tekoppar från Marimekko. Kruka och fat är arvegods. På hyllan, arvegods, loppisfynd och Mikaela Willers keramik i gemytlig mix.Brickan på bänksskivan är ett loppisfynd från 70-talet­. Svartvita tekoppar från Marimekko. Kruka och fat är arvegods. På hyllan, arvegods, loppisfynd och Mikaela Willers keramik i gemytlig mix.
Maria valde att lämna två ­tegelväggar ovanför ­järnspisen och induktions­hällen omålade för den rustika känslan. Genomgående har Maria använt samma material i huset och köket för att få lugn och harmonisk röd tråd.Maria valde att lämna två ­tegelväggar ovanför ­järnspisen och induktions­hällen omålade för den rustika känslan. Genomgående har Maria använt samma material i huset och köket för att få lugn och harmonisk röd tråd.Maria valde att lämna två ­tegelväggar ovanför ­järnspisen och induktions­hällen omålade för den rustika känslan. Genomgående har Maria använt samma material i huset och köket för att få lugn och harmonisk röd tråd.
Den röda tegelväggen blir både ett varmt inslag i ­sekelskiftesmiljön  och ­fungerar som stänkskydd eftersom den behandlats med primer och  stöter ifrån sig fukt. Spiskåpan har Maria och hennes far designat. Den är tillverkad av Sävarsmedjan i Umeå.Den röda tegelväggen blir både ett varmt inslag i ­sekelskiftesmiljön  och ­fungerar som stänkskydd eftersom den behandlats med primer och  stöter ifrån sig fukt. Spiskåpan har Maria och hennes far designat. Den är tillverkad av Sävarsmedjan i Umeå.Den röda tegelväggen blir både ett varmt inslag i ­sekelskiftesmiljön  och ­fungerar som stänkskydd eftersom den behandlats med primer och  stöter ifrån sig fukt. Spiskåpan har Maria och hennes far designat. Den är tillverkad av Sävarsmedjan i Umeå.
Maria har själv ritat köket då måtten inte passade med ett standardkök. Hon ville inte bara göra ett kök, utan något som kändes mer som en del av inredningen.Maria har själv ritat köket då måtten inte passade med ett standardkök. Hon ville inte bara göra ett kök, utan något som kändes mer som en del av inredningen.Maria har själv ritat köket då måtten inte passade med ett standardkök. Hon ville inte bara göra ett kök, utan något som kändes mer som en del av inredningen.
Där det tidigare låg ett smalt arbetskök ut mot gatan och ett litet sovrum, breder nu ett ljust och luftigt kök ut sig, med en murad spis som enda ­skiljevägg mot vardagsrummet­. Den murade spisen togs ned och murades upp på nytt, och här lät Maria två väggar - vid induktions­hällen och järnspisen, som är Bolinders original, stå omålade. Allt det moderna och fula har byggts in och dolts.Där det tidigare låg ett smalt arbetskök ut mot gatan och ett litet sovrum, breder nu ett ljust och luftigt kök ut sig, med en murad spis som enda ­skiljevägg mot vardagsrummet­. Den murade spisen togs ned och murades upp på nytt, och här lät Maria två väggar - vid induktions­hällen och järnspisen, som är Bolinders original, stå omålade. Allt det moderna och fula har byggts in och dolts.Där det tidigare låg ett smalt arbetskök ut mot gatan och ett litet sovrum, breder nu ett ljust och luftigt kök ut sig, med en murad spis som enda ­skiljevägg mot vardagsrummet­. Den murade spisen togs ned och murades upp på nytt, och här lät Maria två väggar - vid induktions­hällen och järnspisen, som är Bolinders original, stå omålade. Allt det moderna och fula har byggts in och dolts.
Förvaringsburk är ­loppisfynd, kaffekoppar arvegods. Maria tycker att ett sprillans nytt hem, utan ­arvegods och loppisfynd är trist och livlöst.Förvaringsburk är ­loppisfynd, kaffekoppar arvegods. Maria tycker att ett sprillans nytt hem, utan ­arvegods och loppisfynd är trist och livlöst.Förvaringsburk är ­loppisfynd, kaffekoppar arvegods. Maria tycker att ett sprillans nytt hem, utan ­arvegods och loppisfynd är trist och livlöst.
Ett av Marias stora intressen är matlagning och Italien. Här lagar hon en vegetarisk bondgryta.Ett av Marias stora intressen är matlagning och Italien. Här lagar hon en vegetarisk bondgryta.Ett av Marias stora intressen är matlagning och Italien. Här lagar hon en vegetarisk bondgryta.
1 AV 8
Köket är tillverkat av ett snickeri i Västerbotten, i massiv furu, målat med ­Kulturhantverkarnas linoljefärg. Porslinsvasken är från Villeroy & Boch, bänkskiva och stänksskydd i Cararramarmor från en lokal stenhandlare. Svart metallvagn från Madam Stoltz. Svart skål från Myrorna och trälåda med kryddor från Mickes släktgård i Sundsvall.
2 AV 8
Brickan på bänksskivan är ett loppisfynd från 70-talet­. Svartvita tekoppar från Marimekko. Kruka och fat är arvegods. På hyllan, arvegods, loppisfynd och Mikaela Willers keramik i gemytlig mix.
3 AV 8
Maria valde att lämna två ­tegelväggar ovanför ­järnspisen och induktions­hällen omålade för den rustika känslan. Genomgående har Maria använt samma material i huset och köket för att få lugn och harmonisk röd tråd.
Foto: Fredrik Klintberg
4 AV 8
Den röda tegelväggen blir både ett varmt inslag i ­sekelskiftesmiljön och ­fungerar som stänkskydd eftersom den behandlats med primer och stöter ifrån sig fukt. Spiskåpan har Maria och hennes far designat. Den är tillverkad av Sävarsmedjan i Umeå.
Foto: Fredrik Klintberg
5 AV 8
Maria har själv ritat köket då måtten inte passade med ett standardkök. Hon ville inte bara göra ett kök, utan något som kändes mer som en del av inredningen.
6 AV 8
Där det tidigare låg ett smalt arbetskök ut mot gatan och ett litet sovrum, breder nu ett ljust och luftigt kök ut sig, med en murad spis som enda ­skiljevägg mot vardagsrummet­. Den murade spisen togs ned och murades upp på nytt, och här lät Maria två väggar - vid induktions­hällen och järnspisen, som är Bolinders original, stå omålade. Allt det moderna och fula har byggts in och dolts.
7 AV 8
Förvaringsburk är ­loppisfynd, kaffekoppar arvegods. Maria tycker att ett sprillans nytt hem, utan ­arvegods och loppisfynd är trist och livlöst.
8 AV 8
Ett av Marias stora intressen är matlagning och Italien. Här lagar hon en vegetarisk bondgryta.

Drömhem: ”Jag ville ha mer än ett kök”

När inredaren Maria Abrahamson skulle rita sitt eget kök blev det ett avskalat och tidlöst rum, pepprat med antikviteter, loppisfynd och vackra, ärvda prylar. Och skräddarbyggt på millimetern.

"Jag ritade köket själv"

Familj: Maken Micke, sönerna Laban 4, och Ruben 2, samt bonusbarnen Ella, 8, och Lisa, 9.

Gör: Maria är inredare och byggnadsingenjör, Micke it-konsult.

Bor: I en totalrenoverad sommarstuga från 1927 i Nacka.

Köket:15 kvadratmeter med öppen planlösning mot vardagsrum och glasveranda.

Lys upp ditt kök

  • Tänk igenom hur du använder ditt kök. Är köket hemmets samlingspunkt, gillar ni att laga mat, låt det då bli stort och välutrustat.
  • De flesta tycker att 90 cm i bänkhöjd, som är standard, är för lågt. Anpassa då ­sockeln under så att du får köksbänkskivan på den höjd du vill ha.
  • Välj öppna hyllplan ovanför den ­bänk du mest kommer att stå vid och samla skåps­inredningen från golv till tak någon ­annanstans.
  • Många tror att det räcker med halogen­spottar i taket vid köksbänken­, trots att man sällan längre har de ­traditionella vägg­skåpen med lysrör under. Men det gör det inte, man ­behöver ­förstärkt ­arbets­belysning. Fäll in små ­spotlights i nedersta ­vägghyllan ovanför köksbänken.

Vitt, sterilt och färglöst är knappast en beskrivning man skulle sätta på inredaren Maria Abrahamsons hem, särskilt inte köket. Bostaden är en om- och tillbyggd sommarstuga från 1927, med glasveranda, solljus och en massa sekelskiftescharm. Basen är ljus och lågmäld, med vita väggar och tak, och vitlaserade grantiljor på golvet. Här är det fullt av gamla möbler, antikviteter, och färgglada tyger, bonader och detaljer.

Ger personlighet

– Det är det som ger hemmet personlighet och värme, Det är inte sällan när jag ska styla ett hem som jag hittar gamla vaser och arvegods gömda djupt inne i skåp. Idag vill många ha modernt, nytt, vitt och plast. Det blir trist och själlöst. Det är så synd att många inte vågar mer ­inredningsmässigt. Blanda nytt med gamla ting, ljust med mörkt, färgglada tyger med tapeter, liksom olika material, säger Maria.

Marias kök är i grunden en ljus historia, med ­isblå skåpsluckor och en vit marmorskiva som ­köksbänk och röd tråd. Även om formen är tidlös och rätt ­modern är intrycket ändå lantligt och köket smälter in i ­sekelskiftesatmosfären.

– Det är de gamla, använda sakerna, trasmattorna, ­keramiken och detaljerna som ger känslan, säger Maria.

– Jag ville inte bara göra ett kök, utan något som kändes mer som en del av inredningen. Eftersom ytan på bottenvåningen är så liten ska man kunna sitta i vardagsrummet och titta mot köket och känna lugn och harmoni, säger hon.

Jobbat med belysningen

För att få det ljust och luftigt har Maria jobbat aktivt med belysningen.

– Många tror att det räcker med halogenspottar i ­taket så är ljuset fixat, men man behöver bra arbetsbelysning­ också. Om man bara har takbelysning så skymmer man lätt ljuset själv när man står och arbetar framför ­köksbänken, säger Maria.

Hon har därför både infällda lysrörsarmaturer - downlights i taket - och förstärkt arbetsbelysning i form av halogenspottar under de öppna hyllplanen. Dessutom, mer som ett dekorativt inslag, har hon byggt in LED-lampor i raddan av vackra vitrinskåp längs med taket. De kan tändas kvällstid och ge en fin effekt.

Smarta lösningar

– Det är verkligen ett skräddarsytt kök. Eftersom ytan var så begränsad har jag fått anpassa lösningar för ­varenda millimeter, säger Maria som själv har designat ­köket, medan ett numera nedlagt snickeri i Västerbotten producerade det.

Eftersom hon skräddarbyggde inredningen har hon också fått till en rad smarta och finurliga lösningar. Bland annat valde hon en djupare köksbänk än vanligt, 70 cm mot traditionella 60 cm. "Öppningar" mellan lådorna blir både ett estetiskt designdrag och ett funktionellt handtag. Dessutom har hon placerat motorn till ventilationen i källaren, vilket gör köket tyst och vilsamt. Endast­ ­barnens lek och stoj får stå för "oljuden".

Utedass och ingen isolering

Men den charmiga bostaden blev inte till över en natt. Vägen hit har varit lång och minst sagt utmanande. När Maria och hennes dåvarande man köpte huset år 2000 var det en gammal sommarstuga utan isolering, el, ­rinnande vatten och med utedass. De hade i stort sätt tömt huset­ på innehåll och var på väg att börja renovera det när ­relationen sprack och Maria stod ensam med schabraket.

– Det var som ett tomt skal med fyra tomma väggar och ett halvt tak.

Ville bevara själen

Sedan dess har hon på egen hand, men tidvis med stöd av sin pappa – elkonsult och byggprojektl­edare – och – vid enstaka tillfällen när ekonomin tillåtit det – med en handfull hantverkare, varsamt omvandlat den gamla sommarstugan till en modern bostad. 2006 kom hennes nye man Micke in i bilden och de fortsatte ­renoveringsresan fram till 2011. Honnörsord har varit att bevara sekelskifteshusets själ och charm.

En tillbyggd entré har förenklat kommunikationen­ mellan våningsplanen och här byggdes även tidigt en ­toalett. På bottenvåningen öppnades våningsplanet­ upp och här finns i dag kök och vardagsrum i öppen­ ­­planlösning, tillsammans med glasverandan som ­fungerar som matplats och ljusterapi. På ovanvåningen är två sovrum och ett allrum och i källaren ett rymligt badrum och ett grovkök och tvättstuga.

- Efter den här resan klarar jag det mesta, säger Maria.