Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 10
Matrummet är inrett med ljus bar där färgglada accessoarer sätter stilen. Taklampor från Fform. Bord och vitrinskåp från Ikea.
Foto: Jonas Lundberg
2 AV 10
Paret har inrett köket med en härlig bistrokänsla. Köksluckor från Ikea. Köksmatta från Brita Sweden.
Foto: Jonas Lundberg
3 AV 10
Vardagsrummet badar i ljus och färgprakt. Väggen mot matrummet är klädd med hyllor, där färgstarka böcker och leksaker skapar ett fint blickfång mot köket. Hyllor från Elfa. Barnbord från Jabadabado, pinnstolarna är fyndade på loppis.
Foto: Jonas Lundberg
4 AV 10
Familjens vackra 40-talshus ligger inbäddad i den lummiga trädgården.
Foto: Jonas Lundberg
5 AV 10
När paret renoverade köket satte de i en helglasad dubbelantandörr och byggde en altan.
Foto: Jonas Lundberg
6 AV 10
Parets sovrum är ljust och luftigt. Sängen är bäddad med Carolines favoritmotiv Cirkus från Plastisock. Familngoplansch från en liten butik i Köpenhamn.
Foto: Jonas Lundberg
7 AV 10
Den gedigna trappan i materialet terrazzo är en snygg detalj och minner om de forna tiderna då huset var tvåfamiljshus. Uppe i hallen finns en liten toalett som är tapetserad med en tapet från Svenskt tenn.
Foto: Jonas Lundberg
8 AV 10
Stringhyllan är Carolines och Andreas rum är lekfullt inredd. Förvaringsboxar från Systrarna Grene och Bungalow. Tidskriftssamlare och vita boxar från Granit, lampslinga TGR.
Foto: Jonas Lundberg
9 AV 10
Morris rum är inrett i en skön mix av retro och nya saker. Matta och golvpuff från Ikea. Gungstol från Eames.
Foto: Jonas Lundberg
10 AV 10
"Morris och Miranda bidrar med mycket lekfullhet och kreativitet vilket vi samlar på en vägg i köket", säger Caroline.
Foto: Jonas Lundberg

Drömboende i härliga tegelvillan från 40-talet

Caroline och Andreas har skapt sitt drömboende i den härliga tegelvillan i Bjärred. Huset är inrett i en färgglad mix av gammalt och nytt. Ett hem där barnens saker har en given plats i inredningen.

Anna Truelsen

Hemma hos Caroline och Andreas

Här bor: Caroline Stark och Andreas Arnebert med barnen Morris, 3, och Miranda, 9 månader.

Var: I Bjärred i Skåne i tegelhus från 40-talet på cirka 120 kvadrat­meter med en källare på 80 kvadratmeter.

Gör: Caroline är ­fastighetsmäklare och Andreas högstadielärare.

Instagram: @gulakarusellen.

Caroline och Andreas var på jakt efter hus i Bjärred. De bodde i en lägenhet i Malmö men längtade efter ett eget hus med trädgård. En dag var Caroline i Bjärred och var ute och gick när hon plötsligt såg huset som motsvarade allt som hon och Andreas sökte.

– Jag kunde inte sluta tänka på huset, det var ju ­precis så vi ville bo. Märkligt nog så kom huset ut på marknaden för försäljning veckan efter. Kort tid därefter var kontraktet påskrivet och huset var vårt, säger Caroline.

Lummig trädgård

Familjens hus är byggt på 40-talet men har ­inslag av 30-talsattribut med välvda hörn och hög takhöjd. ­Huset är byggt i rött Lommategel och har en härlig ­lummig trädgård med plats för avkoppling.

Huset är inrett med en lekfull känsla. Gammalt ­möter nytt i en skön mix av retroprylar och designklassiker. Här finns saker i alla stilar, stramt och mjukt, lekfullt och allvarligt i en skön balans.

– Vi har inrett vårt hem med känslan av att det ska vara en plats där man kan slappna av och ha roligt. För oss är det viktigt att barnen är involverade i i­nredningen, att det syns att de bor här. Den färgglada skalan ­dominerar här och på så vis fungerar kombinationen vuxen och barn väldigt bra, säger Caroline.

Tvåfamiljshus från början

Huset är ursprungligen ett tvåfamiljshus. Det kan man bland annat se på att det finns en stentrappa mellan våningarna. När paret köpte huset låg det en ­heltäckningsmatta i trappan. När de började renovera slet de bort mattan i hopp om att det skulle finnas en fin trätrapp under. Till deras stora förtjusning visade det sig att trappan var i sten i materialet terrazzo.

– Det var verkligen en rolig överraskning att ­upptäcka att trappan var tillverkad i terrazzo. Jag har alltid haft en dröm om att någon gång ha en trappa i just det ­materialet, säger Caroline.

Vid visningen såg paret egentligen inte vilket skick ­huset var i – de såg enbart möjligheterna. Paret föll handlöst för huset, den höga takhöjden med de välvda hörnen, trappan upp med utsikten över trädgården och de generösa fönsterpartierna på nedervåningen. ­Huset var i princip inte renoverat sedan 70- talet och hade murriga plastmattor och sliten stavparkett, Det var helt enkelt en hel del att ta tag i, och paret såg det som en ­utmaning.

Plockade bort parketten – fick trägolv

– När vi fick tillträde till huset kom vi på att det var lite mer att göra än vad vi hade trott. Vi kände att vi ­behövde öppna upp och ändra planlösningen för att få det där ljusa och luftiga hem som vi längtat efter, säger Caroline­.

De tog ner väggar, bröt upp golv, renoverade kök och bad. När de plockade bort stavparketten i vardags­rummet så tyckte deras föräldrar att de var galna. Man river ju inte ut ett ekgolv!

– Men vi anade att det kunde ligga ett brädgolv ­under och vi föredrog ett trägolv i furu med märken av livet framför en välslipat perfekt ekgolv. Mycket riktigt låg det ett trägolv under och vi slipade och vitoljade det. ­Köket fick ett nytt golv i samma stil, säger Caroline.

Renoverade i sju månader

Nedervåningen har en klassisk rums­uppdelning med kök, matplats och vardagsrum. Från början låg köksdelen separat men paret öppnade upp mellan kök och matplats och fick på så sätt ett stort kök med mycket rymd. En helglasad dubbelaltandörr sattes in och efter det badar hela nedervåningen i ljus. Gästtoaletten ­byggdes ut och rymmer i dag även dusch. Den vackra stentrappan i terrazzo förbinder nedervåningen med ovanvåningen. Direkt när man kommer upp finns ett litet­ badrum som rymmer toalett och handfat. Intill ligger ­parets och barnens sovrum.

– Planen var att vi skulle renovera i fyra månader och sedan flytta in. Givetvis tog det mycket längre tid. Det hann gå 7 månader innan vi kunde flytta in, och då hade vi lagt all ledig tid på huset.

Caroline och Andreas har gjort mycket av r­enoveringen själva med stöd av Andreas pappa Tommy. Vvs och el har de lejt ut till fackfolk.

– Vi är så nöjda med vårt hus. Vi har skapat det där ­boendet som vi drömt om i alla år, och det bästa av allt är att det är ett glatt hus där både små och stora får plats.