1 av 7: När Peter köpte huset 2007 hade det stått nästan tomt i flera år. Då var det bara 25 kvadrat stort med en biyta på 25 kvadrat i källaren. Foto: Christian Örnberg
2 av 7: Lampan i guld är en favorit – och gör sig fint mot den ljust turkosa väggen. Peters scenkläder till sommarens dansbandssatsning får ingå i inredningen när den inte används. Foto: Christian Örnberg
3 av 7: Peter på Game of thrones-premiär. Foto: All Over Press
4 av 7: Sovrummet hittar man på nedervåningen. På bilden håller Peter en glaskula från Flygsfors som är hans favoritglasbruk. Foto: Christian Örnberg
5 av 7: Kökssoffan byggde Peters morfar innan han gifte sig med Peters mormor. De hade kvar soffan resten av sina liv – och när de gick bort fick Peter ärva den. Foto: Christian Örnberg
6 av 7: "Mitt hatord är öppen planlösning", säger Peter som tycker om att dela upp sin bostad i olika rum – och serveringsgången utanför köket är en favorit. Foto: Christian Örnberg
7 av 7: Peter har många idéer men saknar tålamod att omsätta dem i praktiken. Istället är det pojkvännen Rasmus som är den händige och som skött det mesta av själva renoveringen. Foto: Christian Örnberg

Drag-Peter bor i en gammal glasskiosk

Barnprogramledaren Peter Englund var bara sju år när han förstod att hans färgglada kläder med paljetter gjorde honom annorlunda. Och det tog många år innan han vågade ta steget och leva öppet som gay. Nu har barnprogramledaren landat - i en gammal glasskiosk i Älvkarleby.

Det där med glasskiosk är inget skämt – även om man i dag knappt kan tro att det är sant när man kommer in i det utbyggda och fantastiskt inredda lilla huset som ligger med utsikt över Dalälven.

Här försöker Peter Englund tillbringa så mycket tid som möjligt. Och nej, det är inte Peter Englund som är Svenska Akademiens ständige sekreterare.

Vi snackar om designern och dragshowartisten Peter Englund, han som fått ett eget barnprogram i SVT där han kallas för ”Super-Peter” och som nu i sommar lanserar begreppet ”dansbandsdrag”.

– Ja, det är sant. Jag är ju sedan 12 år tillbaka med i dragshowgruppen Diamond Dogs och vi har just startat ett dansband, då stavar vi så klart med ”z”, och vi hoppas få många gig nu i sommar, berättar Peter.

Han förstod redan som liten att han var annorlunda. Han älskade kläder med mycket färg – och gärna med paljetter på. Uppvaknandet kom när han började skolan.

Lämnade byn

– Då påpekade folk att så skulle det minsann inte vara. Jag kände mig plötsligt väldigt begränsad och det tog många år innan jag vågade ta klivet och leva öppet som gay, säger Peter.

När punken kom och Peter var 13 år blev det som en befrielse. Med den som täckmantel kunde han äntligen hänge sig åt sin faiblesse för starka färger.

– Men jag kände mig aldrig riktigt hemma. När jag var 23 fick jag en möjlighet att hyra en lägenhet i Farsta och då drog jag som en avlöning, berättar han.

När han åkte förbi Älvkarleby med flyttlasset såg han sin mormor och morfar, som han hade en mycket nära relation med, stå längs med stora vägen – gråtandes och vinkandes.

– De hade cyklat ut dit för att vinka av mig, berättar Peter.

Nu är han tillbaka i Älvkarleby, där både hans föräldrar och morföräldrar hade stuga när han var liten. Här har han hittat ett lugn och en trygghet – även om han fortfarande är en rastlös själ.

Bantat i 25 år

– Nu lever jag öppet som homosexuell och mitt gedigna intresse för design, mode och kläder får jag utlopp för i mitt yrke. Det här med tjejkläderna är enbart jobb för mig och jag klär mig aldrig som kvinna privat, säger Peter.

När Extra kommer på besök luktar det nybakat. Det är Peters pojkvän Rasmus som bjuder bakat en toscakaka. Peter försöker att inte äta för många bitar.

– Jag har bantat i 25 år, brukar jag säga. Går jag upp mer än 2 kilo kommer jag inte i mina scenkläder så egentligen får han bara baka sådant som jag inte tycker om, för jag har så dålig karaktär, säger Peter.

Och det bevisar han ganska snabbt. Under fotograferingen av huset smiter Peter in till köket flera gånger för att ta några extra smakbitar av kakan.

– Jag ser ändå till att det inte går över styr. Värre var det när vi spelade in barnprogrammet, då gick jag upp sju kilo för det fikades dagarna i ända, berättar Peter.

Oväntad rädsla

Sen avslöjar han en ganska oväntad hemlighet. Han är i grunden lite rädd för barn.

– Det handlar ju om mina egna erfarenheter, barn i grupp var inte alltid så snälla mot mig. Och det gör nog att jag nu, i programmet, bemöter barnen på ett ganska vuxet sätt och det uppskattas av många, säger Peter.

Peter Englund

Namn: Peter Göran Englund.

Ålder: 49.

Familj: Pojkvännen Rasmus som han varit tillsammans med i 20 år.

Bor: Trea på Kungsholmen och stugan i Älvkarleby.

Bakgrund: Uppväxt i Gävle. Tillbringade somrarna i Älvkarleby där både hans föräldrar och morföräldrar hade stuga. Har ett gediget intresse för mode och design och har bland annat gjort Sean Banans scenkläder i Melodifestivalen.

Aktuell: Som programledare i SVT:s barnprogram "Superdräkten". Är en av grundarna till dragshowgruppen Diamond Dogs som bland annat varit med i "Allsång på skansen" och "Sommarkrysset". Inför sommaren har gruppen bildat ett dansband som går under namnet "Diamond Dogz" och som bland annat släppt låten "Min utegrill".

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!