1 AV 3
Husdjur är mysiga. Men det kan bli onödigt stökigt efter dem, såsom massor av hår i matta och på soffa eller dålig lukt från pälsen. Men det finns smarta trick.
Foto: Shutterstock
2 AV 3
Har det hänt en kissolycka med ditt husdjur finns det smarta husmorstips för att få bort både kisset och lukten.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Mys med en katt i soffan – men se till att du får bort håret sedan. Klädroller och diskhandskar är två smarta knep.
Foto: Shutterstock

Djurägare? Så räddar du möblerna från hår, fläckar och lukt

Vi älskar våra husdjur – men de skapar också städbekymmer.

Fläckar, djurhår och lukter som är svåra att få bort.

Här är bästa tipsen på hur du enkelt håller djurhemmet rent!

1. Illaluktande soffa

Oavsett om din hund har, eller tror sig ha, privilegiet att ligga i soffan, kan den börja lukta som en hundpark efter ett tag. Då kan du strö lite bikarbonat på soffkuddarna för att fräscha upp dem. Låt det vara i 15 minuter och dammsug sedan. Det finns även speciella sprayer att ha på möbler, mot oönskad djurdoft, köpes i djuraffärer.

 

LÄS OCKSÅ: 10 oslagbara husmorstips du kommer älska

 

2. Kissfläckar

Har det skett en kissolycka med ditt kära husdjur? Kanske har den inte pott-tränats ännu. Ingen fara, blanda cirka 2 deciliter vatten med 1 kryddmått diskmedel, och torka på kisset med en ren trasa. Ta sedan bort diskmedlet genom att badda allt med en mix av 1 matsked ättika och cirka 2 deciliter vatten. Är fläcken på tegel, kakel eller betong, gnugga på fläcken med en pasta av bikarbonat och lite vatten.

 

3. Djurhår

Det är jättemysigt att gosa med katten eller hunden i soffan. Men det är inte lika roligt med allt hår som fastnar, inte bara på möblerna, utan även kläderna (speciellt om de är svarta). Men det finns en del enkla knep. Klädroller är en bra sådan. Liksom diskhandskar i gummi som du väter innan du drar med dem och handen längs med dynorna. Det finns även dammsugare som är extra bra för att suga upp just djurhår.

 

LÄS OCKSÅ: Ännu fler tips för att få bort katt- och hundhår från möblerna

 

4. Päls-odör

Att bada sin hund varje dag är för mycket begärt av båda parter. Om det inte är sommar och ni bor vid vattnet, och hunden älskar att bada förstås. Annars går det rätt snabbt innan pälsen börjar lukta illa. Då kan du enkelt fräscha upp din hund genom att blanda ihop en del äppelcidervinäger och en del vatten som du sprayar på pälsen (undvik ögonen!). Strö därefter på bikarbonat på djurets päls för att få bort kvardröjande lukter, borsta sedan bort allt noga.

 

5. Dolda fläckar

Ibland kan det vara svårt att upptäcka exakt var fläcken, som lukten kommer ifrån, finns. Då kan du prova att lysa med en svart lampa på till exempel mattan. De går att köpa på nätet och i djuraffärer.

 

LÄS OCKSÅ: Så får du bort svåra fläckar från mattan

 

6. Leriga tass-spår

Att få leriga tass-spår hemma är mindre roligt om de kommer på en matta eller annat tyg. Då gäller det att behärska sig, börja inte gnugga fläckarna det första du gör! Låt det torka så blir det lättare att dammsuga sedan. Det som eventuellt blir kvar, blöt det med diskmedel blandat med varmt vatten.

 

7. Stinkande kattlåda

Att ställa kattlådan på ett undanskymt ställe, till exempel i ett skåp, gör att det luktar mindre och att kattsanden inte spritter över hela rummet. Skär en liten lucka, lagom stor för katten att ta sig in, så slipper man se lådan också. Annars är pellets (finns i djuraffären) en bra lösning i stället för sand. Det luktar mindre, sprätter inte lika mycket och är miljövänligt, det går att spola ned i toaletten.

 

LÄS OCKSÅ: 12 saker du kan göra med kaffesump

 

8. Avfärgande leksaker

Tuggleksaker för hunden är bra på så vis att det kan hindra djuret från att gnaga på dina bordsben, men sådant som tuggben kan tyvärr ge fläckar på mattor och tyger. Det du kan göra här är att ge din hund ljusfärgade tuggleksaker och försöka hålla leksakerna i rum där du inte har mattor. Och absolut förbjuda dem uppe i möbler!

 

9. Bajsfläckar

Att ta bort bajsfläckar kan kännas svårt. Men det räcker med att du blandar 1 matsked diskmedel, 1 matsked ättika och 4 deciliter varmt vatten. Blötlägg fläcken tills det försvinner. Skulle det fortfarande vara kvar efter att du har gnuggat, ta några droppar väteperoxid (vätesuperoxid) och sedan en eller ett par droppar ammoniak. Badda med vatten.

 

10. Djurhår i tvättmaskinen

Om dina kläder och annat är fulla av djurhår kan det snabbt samlas i tvättmaskinen och senare orsaka problem. För att maskinen ska fortsätta fungera bra, ska du dammsuga inne i tvätt-trumman, när den är torr, med en mjuk dammsugarborste. Tvätta även avloppspumpens filter.

 

Lycka till med husdjuren och städandet!

 

Källa: Goodhousekeeping.com

 

LÄS OCKSÅ: Så blir dina skor rena – utan att köras i tvättmaskinen