Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Doftljus är mysiga och gör att lukten hemma kan bli lite härligare. Men nu visar en ny studie att det inte bara är bra.Doftljus är mysiga och gör att lukten hemma kan bli lite härligare. Men nu visar en ny studie att det inte bara är bra.Doftljus är mysiga och gör att lukten hemma kan bli lite härligare. Men nu visar en ny studie att det inte bara är bra.
Den härliga doften av till exempel citron är direkt skadlig att andas in, då aromen omvandlas till det giftiga ämnet formaldehyd.Den härliga doften av till exempel citron är direkt skadlig att andas in, då aromen omvandlas till det giftiga ämnet formaldehyd.Den härliga doften av till exempel citron är direkt skadlig att andas in, då aromen omvandlas till det giftiga ämnet formaldehyd.
1 AV 2
Doftljus är mysiga och gör att lukten hemma kan bli lite härligare. Men nu visar en ny studie att det inte bara är bra.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Den härliga doften av till exempel citron är direkt skadlig att andas in, då aromen omvandlas till det giftiga ämnet formaldehyd.
Foto: Shutterstock

Dina doftljus kan vara farliga för dig

Använder du doftljus hemma? Då bör du tänka om.

En ny studie visar att de är giftiga och hälsovådliga.

Doftljus avger formaldehyd som är cancerframkallande.

Vi är många som gärna tänder doftljus som gör att hemmet luktar gott. Men den där härliga doften av till exempel citron är direkt skadlig att andas in. Allt enligt en ny studie genomförd av professor Alastair Lewis vid National Centre for Atmospheric Science vid University of York.

 

LÄS OCKSÅ: Därför är dina värmeljus giftiga

Cancerframkallande i stora mängder

Kemikalien som skapar doften kan nämligen bli skadlig i luften då aromen omvandlas till det giftiga ämnet formaldehyd, en färglös gas som kan vara cancerframkallande i stora mängder. Forskarna har nu kommit fram till att ett tänt doftljus avger uppemot 100 gånger så höga halter av formaldehyd mot vad man tidigare känt till. Dessutom kan gasen finnas kvar i rummet en längre tid om man inte vädrar ut ordentligt. Framför allt är det kemikalien limonen (som ger citrondoft) som uppges vara boven.

– Det är förvånande hur höga koncentrationer av olika doftkemikalier som finns i många hem. Vi vet inte riktigt vad en långvarig exponering med dessa dofter kan få för konsekvenser längre fram, säger professor Alastair Lewis, som genomfört studien, till The Telegraph.

 

LÄS OCKSÅ: Kritik mot Ikeas nya värmeljus

Kan skada hälsan på lång sikt

Till tidningen Metro säger toxikologen Bert-Ove Lund, Kemikalieinspektionen, att tidigare djurförsök visat att formaldehyd är cancerframkallande, samt att personer som exponerats för gasen påverkats negativt.

– Det är ingen som dör av det direkt men det kan skada hälsan på lång sikt. Det är svårt att på individnivå uttala sig om hur pass skadligt det är om man regelbundet använder doftljus, säger han till Metro. Men det kan jämföras med att exponeras för storstadsluft. Personligen undviker jag doftljus.

Samma kemikalie används även i rengöringsmedel, lim, textilier, luftrengörare och storstadsluft. Enligt tidningen The Telegraph anses den dock vara så säker i processad form att den kan användas till att smaksätta mat.

 

Källa: Kurera.se, Allas.se, The Telegraph, Metro.se, Msn.com

 

LÄS OCKSÅ: Så får du bort elaka stearinfläckar