Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Din badtunna kan vara en riktig bakteriebomb

Att krypa ner i en ångande badtunna är vardagslyx som heter duga.

Men hur hygieniskt är det egentligen?

Inte alls, om du frågar forskarna.

Tvärtom riskerar du att drabbas av farliga bakterier, skriver Huffington post. 

LEVA&BO Redaktionen

Att sätta sig i ett spabad med kompisgänget kan vara den perfekta starten - eller avslutet - på en sommarfest.

Men Michele Hlavsa, epidemiolog vid Centers for Disease Control and Prevention, orskare som Huffington post talat med höjer ett varningens finger.

– Till skillnad från en pool, gör den varma temperaturen i en badtunna att det är svårare att upprätthålla en ordentlig desinfektionsnivå som dödar vissa bakterier.

En vanlig bakterie är Pseudomonas aeruginosa som kan resultera i hudinfektionen Pseudomonasfollikulit, eller "badtunnesjukan" som den också kallas. Det är större risk att drabbas om tunnan eller poolen till exempel är dåligt rengjord eller om många badar i samma anläggning.

Hudutslagen följer ofta formen av en persons badkläder och kännetecknas av kliande fläckar som utvecklas till ojämna utslag samt varfyllda blåsor runt hårsäckarna, skriver Huffington post. Symptomen dyker oftast upp inom några dagar efter att man utsatts och är självläkande.

Avföring i vattnet

Legionellabakterier kan också förekomma i hett vatten och är desto farligare. I värsta fall kan man drabbas av Legionärssjuka, en allvarlig form av lunginflammation. Sjukdomen är ovanlig, men äldre, rökare och personer med sänkt immunförsvar bör vara extra försiktiga, uppmanar Michele Hlavsa.

Badarna själva för också med sig bakterier. Om till exempel fem personer badar samtidigt innebär det att ungefär en matsked avföring blandas med vattnet, berättar Hlavsa. Ett annat bekymmer är folk som kissar i vattnet.

– När urin blandar med klor kan du få röda, svidande ögon och irriterade luftvägar. Det är verkligen viktigt att inte använda badtunnan som en toalett.

Tänk på att vatten som ser rent ut, inte alls behöver vara det. Michele Hlavsa rekommenderar att köpa en mätare för att kontrollera vattnets desinfektionshalt. En tunna av plast kan också vara mer lättskött än en av trä, eftersom bakterierna kan få fäste i träfibrerna