Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Det ska du tänka på när du fyndar hus utomlands

Drömmer du om en egen vingård i Frankrike? Eller ett vitt hus vid havet i Portugal? Allt fler svenskar köper hus utomlands. Priserna är på väg upp men det går fortfarandet att göra fynd. Spanien och Portugal är hetast för svenskarna.

1. Det fortfarande att fynda

Efter finanskrisen 2008 gick priserna ned rejält, och i flera år har det varit prisvärt att köpa sig ett fritidshus i Spanien bland annat. Dessutom har räntan varit låg. 

  – Priserna är på väg upp i Spanien, säger Daniel Nilsson, som är vd på Fastighetsbyrån utomlands. Enligt INE, som är ett spanskt bostadsprisindex, har priserna stigit med 5,3 procent de senaste tolv månaderna. 

Under första kvartalet i år köpte 940 svenskar hus i Spanien. Det är en ökning med 15,9 procent jämfört med motsvarande period förra året. 

–Efterfrågan är rekordstor även i Portugal, särskilt i Lissabon. Den totala marknaden växte med 25 procent förra året, säger Daniel Nilsson. 

– Det går ganska fort att avsluta ett köp, så husen försvinner snabbt. Madrid och Barcelona-området står för de största ökningarna.

 

LÄS OCKSÅ: Så bygger du ditt eget drömhus

Går det att göra fynd fortfarande?

– Det beror ju på vad man jämför med. Köper man nu gör man ingen dålig affär i alla fall. Priserna kommer att stiga tror vi, säger Daniel Nilsson. 

 

Läs vidare så får du veta vad du ska tänka på när du köper hus utomlands --->

 

2. Tänk på vad du vill göra med bostaden 

Tänk igenom var och hur du vill bo. Vill du använda bostaden året om? Eller bara på våren och hösten?

Att pensionera sig i Portugal är förmånligt skattemässigt. Om man skriver ut sig betalar man ingen skatt på tjänstepensionen. 

– Men de flesta är inte intresserade av att emigrera, säger Åsa Holmsten, projektledare för mässan Köpa hus utomlands. 

Om man ska hyra ut sin bostad är det bra att känna till att det i Andalusien numera krävs en licens för alla bostäder som hyrs ut. För att få en licens krävs det att man har en värmekälla i varje sovrum och vardagsrum om man hyr ut på vinter, och/eller en AC i dessa rum om man hyr ut på sommaren. Skatten på hyresinkomster är förnärvarande 19 procent. 

 

3. Gör research i förväg

Lär känna platsen innan du slår till. Hyr ett hus och lär känna omgivningarna. Gå på olika mässor och läs information på nätet. 

Det finns en hel del saker man bör tänka på innan man köper hus i exempelvis Spanien. 

– Jag tycker att det är viktigast att man gör så mycket av förarbetet hemma innan man slår till. Det går att ta till sig information via nätet så att man får en så bra bild som möjligt innan man köper, säger Daniel Nilsson, vd för fastighetsbyrån utomlands. 

– Och om man köper en nybyggnation som börjar bli allt vanligare igen, ska man se till att man har bankgarantier utifall att byggaren går i konkurs. 

 

LÄS OCKSÅ: Unika naturvillan ligger inuti ett växthus

 

4. Ta hjälp av en svensk mäklare utomlands 

Ta hjälp för att förstå lagar och regler. Svensk lag gäller inte vid bostadsförsäljningar utomlands. Lättast är att ta hjälp av en svensk mäklare utomlands. 

– Intresset för att köpa hus i Nerja är väldigt stort just nu bland svenskar, säger Johan Eckervik, som tillsammans med Christina Bergstén driver Fastighetsbyråns kontor i Nerja på sydkusten i Andalusien där bland annat skådespelaren Christina Schollin har ett hus. 

– Vi har haft kontor här sedan 2011 men vi har aldrig sålt så många bostäder till svenskar under det första halvåret som i år. Trenden är stigande, fler och fler hör av sig, säger Johan Eckervik. 

 

5. Gör en budget och se att den håller 

Kolla igenom finansiering och gör en budget. Se till att du har en budget också för underhåll av bostaden. Och glöm inte att räkna på hur mycket det kostar att resa till landet. Elförbrukningen kan bli hög på grund av luftkonditioneringen.

Det behöver inte vara krångligare att köpa hus i Spanien än i Sverige. 

  – Det är bara lite annorlunda. När man hittat bostaden man vill köpa och parterna är överens om pris, tillträdesdatum och eventuella övriga villkor, skriver man på ett köpeavtal och köparen betalar 10 procent av priset i handpenning till säljaren. Vid tillträdet, som alltid sker hos en notarie, betalar köparen resterande 90 procent av köpeskillingen och skatter och avgifter som alltid tillkommer och då får man nycklarna och en provisorisk lagfart, säger 

Johan Eckervik på Fastighetsbyråns kontor i Nerja. 

– Efter några veckor är den riktiga lagfarten klar.

 

LÄS OCKSÅ: Parets Mumin-hus har blivit en sevärdhet

 

6. Håll koll på försäkringar och andra avgifter 

Äger du en bostad utomlands ska du i första hand skaffa en försäkring i det landet. 

Det är inte bara det man ska tänka på när man köper bostad utomlands. I Spanien där det är populärt bland svenska att köpa bostad finns det många andra regler att ta hänsyn till. 

Utöver köpeskillingen tillkommer skatter på mellan 8 och 11,5 procent. Dessutom tillkommer avgifter till notarie och fastighetsregister och ett juridiskt ombud. Totalt får man räkna med cirka 10 till 14 procent utöver bostadspriset beroende på om man köper nytt eller begagnat och beroende på hur mycket bostaden kostar.