De allra flesta av oss duschar varje dag – men gör du det på rätt sätt?
1 av 3: De allra flesta av oss duschar varje dag – men gör du det på rätt sätt? Foto: Fotolia
Det finns några grejer som väldigt många gör men som man absolut inte ska göra samtidigt som man duschar.
2 av 3: Det finns några grejer som väldigt många gör men som man absolut inte ska göra samtidigt som man duschar. Foto: Fotolia
För mycket och ofta skrubbande gör huden oljigare och får därmed bakterier och smuts att fastna lättare. Dessutom sliter det hårt på vår hud och kan göra att den åldras i förtid.
3 av 3: För mycket och ofta skrubbande gör huden oljigare och får därmed bakterier och smuts att fastna lättare. Dessutom sliter det hårt på vår hud och kan göra att den åldras i förtid. Foto: Fotolia

Det här ska du aldrig göra när du duschar

De allra flesta av oss duschar varje dag – men gör du det rätt?

Väldigt många passar på att göra annat där inne samtidigt.

Men – här är 5 saker du absolut inte ska göra när du duschar! 

I Sverige duschar både män och kvinnor i stort sett varje dag. En ritual där vi samtidigt passar på att göra andra saker och tycker vi är tidseffektiva och praktiska.

Men när du har läst detta kanske du kommer att tänka om. Det finns några grejer som väldigt många gör men som man absolut inte ska göra när man duschar.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du aldrig sova med fuktigt hår 

1. Raka sig

De allra flesta, om de inte gör det regelbundet, gör det i alla fall då och då. Rakar sig i duschen. Det känns naturligt men kan faktiskt irritera huden och till och med orsaka infektioner i hårsäckarna. Utsätter man huden för mycket och varmt vatten under längre tid sväller dessutom huden och blir mindre smidig. Viktigt att tänka på, om du ska göra det, är att gardera sig med raklödder eller gel och att växla mellan varmt och kallt vatten.

Foto: Fotolia

2. Tvätta håret varje dag

Väldigt många har för vana att tvätta håret varje gång de duschar, vilket då blir varje dag. Det ska man absolut inte göra, fråga vilken hårfrisör som helst. Du irriterar hårbotten som blir torr och kan få eksem, dessutom blir håret fortare fett. Rekommendationen är en till två gånger i veckan.

LÄS OCKSÅ: Balsam, räddaren i nöden – 11 supertips! 

3. Borsta/kamma blött hår

Brukar du borsta håret när det är blött och samtidigt som du duschar eller badar? Det sliter enormt på håret att borsta eller kamma det när det är blött och kan då gå av. Dessutom trasslar det till sig när det är blött vilket ökar risken än mer. Rekommendationen är att borsta och kamma håret innan du hoppar in i duschen eller badet, något som även avloppet blir glad över. Det man kan göra är att försiktigt reda ut håret med en glestandad kam samtidigt som man har balsam i håret. 

Foto: Fotolia

4. För varmt och länge

Att duscha riktigt varmt eller hett är skönt, tycker många, särskilt när det är kyligt ute. Men alldeles för hett vatten kan förstöra huden. Förutom torrhet och klåda kan man få rodnader, eksem och allergier kan förvärras. Detsamma gäller om man duschar länge, du torkar ut huden vilket kan orsaka sprickor. Dessutom ska man tänka på miljön och spara på vattnet. Ett annat tips är att vänta till 30 minuter efter att man har ätit. Detta eftersom temperaturen i kroppen ökar och blodet skickas ut till huden –  ämnesomsättningen saktar ner och maten tas inte upp av kroppen lika snabbt. 

LÄS OCKSÅ: Ana byggde smartaste minihemmet – med garderob i duschen! 

5. Skrubba för ofta

Visst kan det vara härligt att skrubba huden, med både svamp, skrubbvante eller/och peelingkräm. Man känner sig extra ren och får bort döda hudceller. Men gör det inte varje gång du duschar/badar. Det gör huden oljigare och får därmed bakterier och smuts att fastna lättare. Dessutom sliter det hårt på vår hud och kan göra att den åldras i förtid. Och sist men inte minst, byt ut svampen ofta – där frodas bakterier!

Källa: Good Housekeeping, Newsner

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!