Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Det här får du INTE göra i din lägenhet under sommaren

På sommaren tillbringar vi mycket tid på balkongen. Men vad får man och vad får man inte göra?

Foto: Getty Images

1 av 2

Hur är det till exempel med rökning, grillning och fester på balkongen? Och får man ha studsmatta och pool på gården, eller hyra ut via Airbnb? Läs här nedan vad som gäller!

Foto: Getty Images

2 av 2

Hur är det egentligen med rökning, grillning och fester på balkongen?

Och får man ha studsmatta och pool på gården, eller hyra ut via Airbnb?

Följer du inte reglerna kan du faktiskt bli av med din bostad. Det här gäller!

Andra har också läst

Sommartid gör vi mycket saker med vår lägenhet som vi inte gör under resterande del av året. Framför allt tillbringar vi mer tid utomhus, både på balkong och, om vi har en sådan, på gården. 

Men hur mycket koll har du egentligen på vad du får och inte får göra? Får man röka på balkongen, kan man grilla, och i såna fall – vilken sorts grill får man använda? Hur varmt är det accepterat att ha inomhus och vem ansvarar för studsmattan på gården? Och vad händer om man skulle vilja ha en mindre flyttbar pool där – får man det?

Varje sommar får Hyresgästföreningen alla dessa frågor och några till. Så vi tänkte bena ut alla oklarheter här. Allt för att du inte ska göra dig osams med grannar, eller i värsta fall – bli av med lägenheten, för det kan hända. 

LÄS OCKSÅ: Alla har 30 000 dolt i hemmet – så här får du loss dem

Grilla på balkong och uteplats

Foto: Getty Images

I hyreslagen finns faktiskt inga särskilda bestämmelser om grillning. Det som står där är att man inte får utsätta grannar och omgivning för störningar vilket betyder att om man grillar på ett sätt så att omgivningen inte störs är det alltså okej. Naturligtvis gäller även det omvända; det är inte okej att grilla så att det osar förfärligt på grannarna.

– Det gäller - som med allt annat - att använda sitt goda omdöme och ta hänsyn till omgivningen. Den som stör sina grannar allvarligt kan bli av med hyresavtalet, säger Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Sedan är det så klart upp till varje fastighetsvärd/ägare att sätta upp egna ordningsregler. En del har förbud mot grillning och andra tillåter elgrill på balkongen.

– Men så länge man följer lagen, det vill säga grillar med omdöme och utan att någon störs kan egentligen inte så mycket hända. Man kan knappast bli av med kontraktet, säger Johan Mirtorp.

– Men vi uppmanar naturligtvis inte någon att bryta mot ordningsreglerna. Ta i stället en diskussion med hyresvärden och gör denne uppmärksam på vad som faktiskt gäller så kanske ordningsreglerna kan anpassas efter det. Kanske kan man i stället komma med tips på hur man kan grilla för att undvika konflikter? Ett exempel är att använda elgrill för att undvika rökos, något som också brandmyndigheten uppmanar till för att minska brandrisken, säger Johan Mirtorp.

LÄS OCKSÅ: Grillning på balkong gällande bostadsrätt – det här gäller

Röka på uteplats och balkong

Foto: Getty Images

I de allra flesta lägenheter är det är tillåtet att röka både inomhus och på uteplatsen/balkongen. Undantaget är om man bor i ett hus anpassat för allergiker och har ett villkor i hyresavtalet att man inte får röka. Men även om det är tillåtet att röka ska man visa hänsyn till sina grannar. Man får inte störa sina grannar, och rökning kan vara störande.

– På sommaren vill många sitta på uteplatsen/balkongen och njuta av vädret. Då kan det vara lämpligt att ta extra hänsyn om man röker ute. Det är alltid bra att prata med sina grannar och ta reda på om de störs av rökningen, säger Johan Mirtorp.

Bytlåna eller hyra ut lägenheten via till exempel Airbnb

Foto: Getty Images

Det blir vanligare och vanligare att man lånbyter sin lägenhet med någon i en annan stad eller i ett annat land. Ett smart och billigt sätt att semestra på. Likaså har det blivit väldigt populärt att hyra ut sin lägenhet via Airbnb. Men man får faktiskt ingetdera utan hyresvärdens tillstånd. Inte ens om man inte tar betalt. 

– Även om det inte är några pengar inblandade är det rent juridiskt frågan om en andrahandsuthyrning. Den som tillfälligtvis bor i lägenheten använder den ju ”självständigt”, vilket i praktiken innebär att man bor där själv - inte tillsammans med den som hyr ut. Då är det fråga om en andrahandsuthyrning och för det krävs hyresvärdens tillstånd, säger Johan Mirtorp.

LÄS OCKSÅ: Hemmet som gör dig till en gladare och roligare partner

Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto

Får man ett nej från hyresvärden kan man välja att gå till hyresnämnden. Dessvärre kan det dra ut på tiden vilket oftast gör att den planerade semestern sedan är förbi. Enligt Hyresgästföreningen är det dessutom mycket tveksamt om nämnden skulle godkänna en sådan andrahandsuthyrning.

– Om hyresgästen skulle lånbyta/hyra ut sin lägenhet utan att begära hyresvärdens tillstånd kan hyresvärden säga upp hyresgästen. Det troliga är ändå att hyresgästen skulle få bo kvar om det blev en prövning av uppsägningen. Åtminstone om det är fråga om något enstaka tillfälle, säger Johan Mirtorp.

Om man däremot hyr ut ett rum via till exempel Airbnb, samtidigt som man själv bor kvar i lägenheten, är det okej. Detta eftersom det handlar om att ha en inneboende och det får man ha utan att fråga hyresvärden om lov. Men det får självklart inte störa grannarna eller hyresvärden och heller inte vara så omfattande att det kan betraktas som näringsverksamhet.

Studsmattor och pooler på gården

Foto: Getty Images

En vanlig och återkommande fråga varje sommar är om det är tillåtet att sätta upp en studsmatta eller pool som hyresgäst.

– Du får inte ställa upp en studsmatta eller en pool på fastighetsägarens mark utan tillstånd. Har du en egen uteplats som du själv sköter kan du däremot sätta upp en pool eller studsmatta där. I hyran ingår rätten att utnyttja gemensamma lekplatser, gräsmattor med mera. Men där får man alltså inte sätta upp studsmattor, pooler och liknande utan fastighetsägarens tillstånd, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

En del värdar skriver dessutom in i ordningsreglerna att det inte är tillåtet att sätta upp studsmattor eller pooler. Som skäl för detta anges vanligen att värden inte vill riskera att bli skadeståndsskyldig om något skulle inträffa.

LÄS OCKSÅ: Jätte-test av studsmattor – vilken vann och vilken är sämst

Foto: Getty Images

– Risken för att hyresvärden skulle bli skadeståndsansvarig om något händer är liten. Hyresvärden är bara ansvarig för själva lägenheten och de gemensamma utrymmena - inte egendom som tillhör hyresgästerna. Det är alltså den som äger och har satt upp studsmattan, eller vad det nu är fråga om, som kan bli ansvarig, säger Susanna Skogsberg.

Om man väldigt gärna vill sätta upp exempelvis en studsmatta på den gemensamma gården kan det vara värt att ta upp en diskussion med värden. Berätta då att risken att bli skadeståndsansvarig är mycket liten.

– Om man dessutom förklarar hur studsmattan eller poolen ska användas, vilken skyddsutrustning som finns, och att någon vuxen alltid kommer att finnas på plats och övervaka kanske värden går med på att ni sätter upp en studsmatta i området, säger Susanna Skogsberg.

Skador vid bollspel och andra lekar på gården

Foto: Getty Images / E+

Om till exempel ett fönster går sönder efter en sned fotbollsspark är det oftast fotbollspelaren som får ersätta hyresvärden för kostnaden för reparationen. Detsamma gäller förstås för andra typer av lekar eller sportutövande.

– Om det är fråga om en ren olyckshändelse och om fotbollsspelaren gjort allt den kan för att undvika skador, kan hyresvärden få stå för kostnaden, säger Susanna Skogsberg. Men i de allra flesta fall får den som har orsakat förstörelsen också ta ansvaret.

Fester på balkong och gemensam gård

Foto: Getty Images

Det finns en myt som säger att man har rätt att ha fest en gång per månad, men man har faktiskt rätt att att ha fest så ofta man vill. Däremot har man inte rätt att störa sina grannar. Och det man man ju göra om man spelar hög musik eller är många på balkongen som väsnas. Och det gäller oavsett om det är dagtid eller kvällstid, men givetvis så anses höga ljud på kvällar och nätter som mer störande.

Använd sunt förnuft, sätt upp lappar eller prata med grannarna om du planerar en stor fest, och skruva ned volymen efter klockan 22.00. För den som blir störd är det bästa att ta kontakt med den som har festen direkt, oftast löser det sig redan då. Många fastigheter har även en störningsjour kopplad till sig som man kan ringa och som sedan åker ut. Då kan du som stört bli tvungen att betala, men det är upp till hyresvärden att bevisa att du verkligen stört. Får man upprepade tillsägelse finns risken att hyresvärden säger upp dig, dock ska det prövas i hyresnämnden först. 

LÄS OCKSÅ: Säsongens bästa grillar – stor guide med 11 glödheta

Accepterad värme inomhus

Foto: Getty Images

Det ska inte vara mer än 24 grader varmt inomhus, är det varmare räknas det som en ”olägenhet för människors hälsa”. Men, är det en kortvarig värmebölja på sommaren kan man tvingas acceptera att det är upp till 28 grader varmt inomhus. Lägenheten kan ju också vara placerad så att den blir väldigt varm sommartid, om till exempel alla rummen ligger mot söder. 

– Då kan du begära att värden åtgärdar problemen, säger Susanna Skogsberg. Värden avgör själv hur den vill åtgärda problemen. Men det kan till exempel handla om att installera markiser, sätta upp solskyddsfilm eller någon annan lämplig åtgärd.

Vill inte värden göra något kan man kontakta kommunens miljökontor, som kan förelägga hyresvärden att vidta åtgärder om de bedömer att problemen innebär ”olägenhet för människors hälsa”.

Källa: Hyresgästföreningen, Familjebostäder