Deras knep - kärleksrenovera ihop <br />

Sandra och Klas Tauberman älskar att renovera hus, och till skillnad från många andra par som hamnar i "reoveringsfällan" bråkar paret mindre för varje renovering.

Foto: Tomas Leprince

1 av 14: Sandra och Klas Tauberman älskar att renovera hus, och till skillnad från många andra par som hamnar i "reoveringsfällan" bråkar paret mindre för varje renovering.

Det är viktigt att hålla kärleken vid liv, på bilden syns ett kärleksmeddelande som Klas lämnat åt Sandra.

2 av 14: Det är viktigt att hålla kärleken vid liv, på bilden syns ett kärleksmeddelande som Klas lämnat åt Sandra.

Att riva tegelväggar i 40-gradig värme är inget lätt arbete.

3 av 14: Att riva tegelväggar i 40-gradig värme är inget lätt arbete.

Var inte rädd för att pussas och kramas mitt i byggdammet.

4 av 14: Var inte rädd för att pussas och kramas mitt i byggdammet.

För att lyckas med renoverings­projektet anser Sandra och Klas att det är viktigt att man släpper in varandra och låter båda testa.

Foto: Tomas Leprince

5 av 14: För att lyckas med renoverings­projektet anser Sandra och Klas att det är viktigt att man släpper in varandra och låter båda testa.

Det är viktigt att båda drar åt samma håll och att man inte låter ilska och frustration gå ut över den andra, säger Sandra och Klas.

Foto: Tomas Leprince

6 av 14: Det är viktigt att båda drar åt samma håll och att man inte låter ilska och frustration gå ut över den andra, säger Sandra och Klas.

Sandra förbereder köksluckorna, gjorda av gamla verandafönster.

7 av 14: Sandra förbereder köksluckorna, gjorda av gamla verandafönster.

Paret spenderade sin 5-åriga bröllopsdag med att slita ut en gammal toa.

8 av 14: Paret spenderade sin 5-åriga bröllopsdag med att slita ut en gammal toa.

Barnen Elma, Milion och Zigge hjälper till med att ta ner tapeten.

9 av 14: Barnen Elma, Milion och Zigge hjälper till med att ta ner tapeten.

Alla är inte bra på allt, det gäller att hitta sin styrka och komplettera varandra.

Foto: Tomas Leprince

10 av 14: Alla är inte bra på allt, det gäller att hitta sin styrka och komplettera varandra.

<strong>Hus som paret renoverat. 1. Arlöv</strong> - liten tegelvilla från tidigt 1900-tal, en före detta charkbutik. Här gjorde paret en ganska omfattande renovering. De byggde nya rum, kök och badrum och la om hela taket. Det tog drygt ett år och de bodde bara här i 1 år. Paret hade redan Zigge, som då var 3 år, Milion var bara 3 veckor när de flyttade in och precis innan de flyttade igen så föddes lilla Elma.

11 av 14: <strong>Hus som paret renoverat. 1. Arlöv</strong> - liten tegelvilla från tidigt 1900-tal, en före detta charkbutik. Här gjorde paret en ganska omfattande renovering. De byggde nya rum, kök och badrum och la om hela taket. Det tog drygt ett år och de bodde bara här i 1 år. Paret hade redan Zigge, som då var 3 år, Milion var bara 3 veckor när de flyttade in och precis innan de flyttade igen så föddes lilla Elma.

<strong>Hus som paret renoverat. 2. Hörby </strong>- en rejäl kåk - en före detta färgaffär från 1890 på 350 kvadratmeter med hela 10 rum och två kök. Paret ordnade generationsboende här och Sandras mamma fick en egen liten 3:a i huset. Här gjorde paret en väldigt omfattande renovering. Vid besiktningen av huset visade det sig att hela grunden var full av svamp - och då hade de redan sålt sitt förra hus, så de var tvungna att flytta in - mitt i vintern, med läckande tak, möss i hela huset och en ytterdörr det snöade in igenom. Här fick paret fixa allt - svampsanera, lägga om hela taket, sanera källaren, de renoverade konstant under två år, efter vilka de också flyttade ut.

12 av 14: <strong>Hus som paret renoverat. 2. Hörby </strong>- en rejäl kåk - en före detta färgaffär från 1890 på 350 kvadratmeter med hela 10 rum och två kök. Paret ordnade generationsboende här och Sandras mamma fick en egen liten 3:a i huset. Här gjorde paret en väldigt omfattande renovering. Vid besiktningen av huset visade det sig att hela grunden var full av svamp - och då hade de redan sålt sitt förra hus, så de var tvungna att flytta in - mitt i vintern, med läckande tak, möss i hela huset och en ytterdörr det snöade in igenom. Här fick paret fixa allt - svampsanera, lägga om hela taket, sanera källaren, de renoverade konstant under två år, efter vilka de också flyttade ut.

<strong>Hus som pret renoverat. 3. Åkarp</strong> - gamla polishuset - ett tegelhus från början av 1900-talet, jättecharmigt med trappgavlar. Här var paret ganska luttrade och renoveringen gick lätt och snabbt. De byggde nytt badrum och kök, satte in kakelugn, rev väggar, isolerade en råvind så det blev ett till rum, drog el, fixade nytt ytskikt på hela huset. Det tog sju månader. Här bodde de i nästan två år, sedan kändes det för litet.

13 av 14: <strong>Hus som pret renoverat. 3. Åkarp</strong> - gamla polishuset - ett tegelhus från början av 1900-talet, jättecharmigt med trappgavlar. Här var paret ganska luttrade och renoveringen gick lätt och snabbt. De byggde nytt badrum och kök, satte in kakelugn, rev väggar, isolerade en råvind så det blev ett till rum, drog el, fixade nytt ytskikt på hela huset. Det tog sju månader. Här bodde de i nästan två år, sedan kändes det för litet.

<strong>Hus som paret renoverat. 4. Åkarp </strong>- grannhuset till förra huset, som de sneglat på redan innan de flyttade in i förra huset. Ett stort tegelhus från 1920-talet på cirka 230 kvadratmeter. Här ska paret lägga om tak, riva ut badrum och toaletter, göra om hela köket. En extra utmaning är den parkliknande trädgården på 2500 kvadratmeter där paret har stora planer som bland annat involverar ett orangeri. Redan nu, efter bara en månad, har de rivit ner väggar och heltäckningsmattor, rivit ner det gamla köket, satt in kaminer och kakelugnar, bredspacklat alla väggar, tapetserat.

Foto: Tomas Leprince

14 av 14: <strong>Hus som paret renoverat. 4. Åkarp </strong>- grannhuset till förra huset, som de sneglat på redan innan de flyttade in i förra huset. Ett stort tegelhus från 1920-talet på cirka 230 kvadratmeter. Här ska paret lägga om tak, riva ut badrum och toaletter, göra om hela köket. En extra utmaning är den parkliknande trädgården på 2500 kvadratmeter där paret har stora planer som bland annat involverar ett orangeri. Redan nu, efter bara en månad, har de rivit ner väggar och heltäckningsmattor, rivit ner det gamla köket, satt in kaminer och kakelugnar, bredspacklat alla väggar, tapetserat.

Man läser ofta om äktenskap som drabbas av "renoveringsdöden". Men för paret Tauberman har de ständiga projekten i stället lockat fram passionen. De har renoverat tre hus, är nu inne på det fjärde, de har gift sig, fått två barn - och är kärare än någonsin!

Andra har också läst

- Det är när man står där, bland rockwool och läckande avloppsrör, och med byggdamm i näsan, som man förstår att det är äkta kärlek säger Sandra.

Nästan ända sedan Klas och Sandra träffades­ har Hornbachklädseln varit för dem vad träningsoverallen är för campingparen.

De träffades en ljummen sommardag i Malmö för åtta år sedan, utanför Konsum. Och det var kärlek vid första ögonkastet. Efter­ knappt en vecka hade Klas och 1-årige sonen Zigge flyttat in i Sandras etta och efter­ ­ytterligare ett år hade paret fått sitt första­ gemensamma barn - sonen Milion, och så var det dags för deras första renoverings­utmaning - ett hus i Arlöv.

Bråkar mindre

Passionen för att renovera var kanske inte något som fanns där från början, däremot beskriver de att de ville göra saker tillsammans och att de båda gillar utmaningar. Då barnen Zigge och Milion var så små valde de att renovera i stället för att kanske resa, som många par gör för att testa relationen och se om den klarar påfrestningar.

Och renoveringarna har inte, som man kanske skulle kunna tro, slitit på parets relation.­

- Vår relation har snarare blivit starkare av att vi renoverat, att vi haft en gemensam vision om något och sedan lyckats med den, säger Sandra.

Paret berättar att de bråkar mindre i takt med varje renovering. Sandra tror att det beror på en kombination av att de respek­t­erar­­­ varandra och att de har samma smak.

- Klart man kan bli irriterad, men man måste lära sig att lyssna, kompromissa och respektera varandra, då undviks många onödiga bråk, säger Sandra.

- Det som gör att man bråkar är att man ställs inför nya situationer som vi hanterar­ olika, men vi löser det för vi litar på varandra­ och vi vill lika mycket, säger Klas. Och ofta är det om någon av oss är trött som det blir bråk, men nu har vi lärt oss att då kliver den andra in, för det funkar ju inte om båda vissnar.

En kärleksvåg

Ibland har det uppstått situationer som har frestat på, som när paret tvingades bo i tre veckor utan vare sig kök eller fungerande toalett.

- Ja, i de stunderna gäller det verkligen att sätta delmål, att se fram emot att korka upp champagnen då diskmaskinen är på plats, säger Sandra.

- Men det är också i de stunderna vi pussats­ och skrattat mest, säger Klas.

Sandra håller med:

- Och Klas är aldrig så sexig som när han efter att ha rivit tegelvägg i 40 graders värme kommer ut från duschen och bytt om till mysbyxor.

Klas tycker annars att det är väldigt attraktivt­ då Sandra kliver in med sin känsla för inredning och direkt kan se vilken tapet som passar till vilket golv.

- Det blir som en kärleksvåg, när man inser­ den andras kompetens, säger Klas.

Både Klas och Sandra uppskattar plan­eringsstadiet innan renoveringen kör i gång.

- Vi kan sitta hur länge som helst och plan­era­­ kring det, vilket träslag vi ska använda, vilket golv som blir bäst var, säger Klas.

Kärlekshälsning på golvet

Det ultimata testet var renoveringen av det första huset i Arlöv. Dagen före julafton blev kakelugnen klar, och paret fick stå och skotta tegelsten, skura och måla hela natten, och på julaftons morgon, när gästerna kom, var det inte ens torrt ännu.

- Det var nog vid den här första renoveringen­ vi bråkade mest, säger Klas. Det var tufft att bo i ett rum allihop och ha en liten kokplatta att laga mat på.

Med nytillkomna lilla Elma i bärselen­ började­ de sedan med utmaning nummer­ två - renoveringen av den gamla färgfabriken­ i Hörby - ett drömköp som vid första besiktningen visade sig ha hela grunden full med svamp. Men, då de redan sålt sitt förra hus så var de tvungna att flytta in.

- Det var mitt i smällkalla vintern och hela taket rasade in när snön sedan smälte, säger Sandra.

- Och avloppsröret läckte, så det rann ner urin direkt i källaren, fortsätter Klas.

Mitt i allt elände skulle Sandra upp på övervåningen och byta av Klas som dragit­ spik halva dagen, och då möts hon av ett "Jag älskar dig" skrivet i målarfärg över golvet.

Annan renoveringsromantik à la Tauberman­ kan till exempel vara att med spik göra hjärtan i osten på lunchsmörgåsarna­ eller att skriva små kärleksmeddelanden i byggdammet som täcker badrumsspegeln.

- Vi är väldigt frikostiga med de bitarna, vardagsromantiken, man kan inte ha det passionerat hela tiden men speciellt när det är påfrestande så är det extra viktigt att vara gulliga mot varandra, det gör att man orkar lite till, säger Sandra.

På vilket sätt har renoveringen påverkat ert förhållande?

- Fysiskt har det brutit ner oss totalt, säger­ Klas och skrattar. Nä, men allvarligt så när jag ser Sandra dra runt en slipmaskin på 60 kilo, då blir jag lite extra kär.

- Och jag blev så imponerad av dig när du tittade på en dålig gör-det-själv-dvd och sen gick ut i snöstormen och byggde ett plank helt själv medan jag satt inne och ammade, säger Sandra.

Kul att riva toaletter

Efter två års konstant renoverande tog de sig an ett husprojekt nummer tre - polis­huset i Åkarp. Vid det här laget var paret­ rätt luttrade och jobbade på som värsta byggar­proffsen, men, säger Sandra:

- Redan efter ett par veckor förstod vi att huset var för litet och började drömma om grannhuset som vi spanat in redan på visningen­ av polishuset. På vintrarna saktade­ jag in när jag gick förbi, suktade och fick en sådan där "Karl Bertil Jonssons julafton­-känsla".

Vad är det då som gör att ni inte renoverat sönder förhållandet, som så många andra?

- Kanske för att vi drar åt samma håll, säger­ Klas. Och att vi, trots att vi blir irriterade­ på varandra ibland, vet att det egentligen beror på att du inte fått i brädan i köket, säger­ Sandra och skrattar.

En annan sak som bidrar till att renoveringarna­ gjort kärleken starkare är att de tycker att det är det roligaste som finns.

- Det är tokroligt att riva ut heltäckningsmattor ihop, eller en toalett!, säger Sandra.

- När man renoverar har man verkligen tid att prata, när man står och spacklar ett rum i 8 timmar, säger Klas.

- Vi pratar om vad vi har för drömmar, vad vi förväntar oss av varandra och av relationen­, säger Sandra. Och gå inte in i kvinnofällan. Även om Klas är starkare så betyder inte det att hans insats, som kanske­ är mer fysisk, är viktigare. Marktjänsten, med matlagning och städning är också en lika viktig insats för att allt ska funka.

Klas menar att många män kanske går in i renoveringen med könsglasögonen på, tror att de ska göra allt grovgöra och släpper inte in sin partner, något som skapar bråk.

- Släpp in varandra och låt båda testa. Se det inte som att det då tar längre tid. Det viktigaste är inte att det blir klart, vi tycker processen är det roligaste, att göra väggen mer än att väggen är klar, det är det som gör att vi vill flytta igen när allt sedan är klart, säger Klas.

Hur blev det då med grannhuset de gått och suktat efter? Jo, efter två år blev det deras.­

- Det är verkligen en dröm som slagit in. Att låta barnen få växa upp här, säger Sandra­.

Med tre barn tar renoveringen kanske lite mer tid den här gången, och allt hinns inte med direkt, men det är inget som bekymrar Taubermans.

När de inte hinner bredspackla så hinner de alltid dansa.

- Kommer det nån bra jazzlåt, då släpper­ vi spackelspadarna och dansar loss, säger Sandra.

- Och du blir alltid sur på mig om jag inte dansar i takt, säger Klas.

De planerar att bo kvar här, bli gamla här.

- Nu kan vi äntligen handla ohämmat på loppis, det är ändå barnen som kommer att få rensa ut efter oss, säger Sandra.

 

Av: Isabel Hillborg

 

Parets bästa tips - så undviker du renoveringsfällan:

Alla är inte bra på allt, hitta er styrka och komplettera varandra, det är då det blir riktigt roligt. "Klas är askass på att slipa golv och jag är värdelös på att bredspackla", säger Sandra.

När ni står där utan el och vatten och måste diska i badkaret - skratta åt det i stället för att bli irriterade.

Blanda in lite vardag och prat i renoveringen. När man drar upp tusen spik ur ett golv hinner man verkligen prata om saker som rör relationen.

Var inte rädd för att pussas och kramas mitt i byggdammet och tyck inte att den andre är äcklig - det är omöjligt att hålla sig snygg och upprätthålla en fasad när man renoverar. Det kanske är det som tär på många - att renovera är att testa förhållandet, om man klarar det så klarar man mycket.

Det är här ni bygger och värnar om er som par och om familjen. Ta med barnen och låt dem göra saker de också - de klarar av att spackla, riva ner tapeter, måla. "Hornbach­ har blivit som barnens andra hem, de har alla var sin liten Hornbachtröja", säger Sandra.

Inse att det kommer att ta lång tid och hetsa inte, då undviker ni onödiga gräl. "Var beredda på att det tar tid och tro inte ni kan gå på afterwork flera dagar i veckan", säger Klas.

"Det är roligt att se förändringen, och komma ihåg hur illa det faktiskt var", säger Klas.

Sandras och Klas renoveringsblogg: villavagen3.blogspot.se

Så behåller du kärleken när du renoverar:

Ett renoveringsprojekt­ är ett sätt att få en spegling­ på sin kärleksrelation. Som jag ser det finns det en hel del likheter mellan en kärleksrelation och ett renoverings­projekt - ett renoveringsprojekt innehåller massor med utmaningar­ som både kan leda till en fördjupning i kärleksrelationen men som också kan sätta ljuset på brister och på så sätt leda till att relationen spricker och man går skilda vägar.

Om man, liksom med en renovering, ser en relation­ som en förändrings­process som båda deltar i, har man större chanser att få relationen att hålla, bland annat för att man då bättre klarar perioder av förändring­ och utmaningar.

Då ser man att det inte behöver kännas bra tillsammans­ hela tiden för att det skall vara ett bra förhållande­.

Man ser också att kärleken­ kan vara tuff och krävande ibland och ändå vara det som håller oss tillsammans och för oss framåt. Relationen­ måste innehålla levande människor­ som tar aktivt ansvar för sina liv - vi måste tillsätta något levande, om och om igen - på så sätt blir relationen inte en bur vi kvävs i utan ett växthus där vi frodas.

Och det är så Tauberman­ beskriver sin kärlek till varandra­, och till renoverandet­ - som en process de gör tillsammans och en plats där de båda utvecklas och växer - i relationen­ och i sig själva.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande