Deras hem är som en enda stor pysselhörna<br />

Klipp och klistra. Barnen Embla och Lilja har söta tittskåp där deras samlingar med figurer får plats. Sara har hittat skåpen på loppis, målat dem vita och gjort fina ­bakgrunder genom att klistra fast bitar av tapet, scrapbookpapper och presentpapper. "Det tog sin tid att mäta ut och klippa till allt, men det blev fint", säger Sara.

Foto: Sofi Sykfont

1 av 11: Klipp och klistra. Barnen Embla och Lilja har söta tittskåp där deras samlingar med figurer får plats. Sara har hittat skåpen på loppis, målat dem vita och gjort fina ­bakgrunder genom att klistra fast bitar av tapet, scrapbookpapper och presentpapper. "Det tog sin tid att mäta ut och klippa till allt, men det blev fint", säger Sara.

Egen design. De fina koffertarna för barn designade Sara när hon arbetade som ­designassistent på Indiska.

Foto: Sofi Sykfont

2 av 11: Egen design. De fina koffertarna för barn designade Sara när hon arbetade som ­designassistent på Indiska.

Pillig avkoppling. "Att göra pärlplattor är ganska pilligt, men samtidigt ­avkopplande", säger Sara. Tapeten på fondväggen i köket kommer från Marimekko.

Foto: Sofi Sykfont

3 av 11: Pillig avkoppling. "Att göra pärlplattor är ganska pilligt, men samtidigt ­avkopplande", säger Sara. Tapeten på fondväggen i köket kommer från Marimekko.

Dörr som gavel. Tuff stilbrytning i sovrummet med gammal svartmålad dörr som sänggavel, nattduksbord i retrostil och gammeldags lampa med bollfrans och knallröd textilsladd. Tapeten med skrivstilstext kommer från Boråstapeter och kollektionen "Vintage".

Foto: Sofi Sykfont

4 av 11: Dörr som gavel. Tuff stilbrytning i sovrummet med gammal svartmålad dörr som sänggavel, nattduksbord i retrostil och gammeldags lampa med bollfrans och knallröd textilsladd. Tapeten med skrivstilstext kommer från Boråstapeter och kollektionen "Vintage".

Färgkaramell. Ett plåtskåp från Ikea och serien PS, har Sara gjort till något alldeles eget och personligt. Hon har klippt ut små rutor i självhäftande kontaktplast i olika färger, som hon sedan klistrat dit. Ljusstakarna i trä har Sara köpt på loppis och målat i liknande färger som på rutorna. Tapeten kommer från PIP Studio.

Foto: Sofi Sykfont

5 av 11: Färgkaramell. Ett plåtskåp från Ikea och serien PS, har Sara gjort till något alldeles eget och personligt. Hon har klippt ut små rutor i självhäftande kontaktplast i olika färger, som hon sedan klistrat dit. Ljusstakarna i trä har Sara köpt på loppis och målat i liknande färger som på rutorna. Tapeten kommer från PIP Studio.

Tittskåp. Ännu ett fint tittskåp som Sara köpt second hand och målat om. De olika facken har fått fina bakgrunder av olika sorters papper som är ditklistrade och lampskärmen är så klart pyntad med paljetter och pom-pomband. "Ingen lampa utan pom-pomband", säger Sara och skrattar. Skrivbordet pryds också av virkade ­godsaker.

Foto: Sofi Sykfont

6 av 11: Tittskåp. Ännu ett fint tittskåp som Sara köpt second hand och målat om. De olika facken har fått fina bakgrunder av olika sorters papper som är ditklistrade och lampskärmen är så klart pyntad med paljetter och pom-pomband. "Ingen lampa utan pom-pomband", säger Sara och skrattar. Skrivbordet pryds också av virkade ­godsaker.

Pärlporträtt. Lekfull konst i vardagsrummet, bland annat några pärlporträtt. Tavellisterna kommer från Indiska.

Foto: Sofi Sykfont

7 av 11: Pärlporträtt. Lekfull konst i vardagsrummet, bland annat några pärlporträtt. Tavellisterna kommer från Indiska.

Lekfullt bord. Det lekfulla sidobordet med gamla serietidningar har Sara gjort genom att limma fast tidningsblad med decoupagelim.

Foto: Sofi Sykfont

8 av 11: Lekfullt bord. Det lekfulla sidobordet med gamla serietidningar har Sara gjort genom att limma fast tidningsblad med decoupagelim.

Retrolampa. I hallen hänger en taklampa som Sara designat och knåpat ihop. Lampstommen köpte hon på Panduro. Runt ­stommen fäste hon röda och vita plastband om vartannat. De färgglada tavelramarna, och den virkade sitsen på rosa pallen, har Sara också knåpat ihop.

Foto: Sofi Sykfont

9 av 11: Retrolampa. I hallen hänger en taklampa som Sara designat och knåpat ihop. Lampstommen köpte hon på Panduro. Runt ­stommen fäste hon röda och vita plastband om vartannat. De färgglada tavelramarna, och den virkade sitsen på rosa pallen, har Sara också knåpat ihop.

Färgstark fondvägg. Köksmöblerna har familjen ärvt av Stefans föräldrar. Bordet och stolarna var från början i mahognyfärgat trä, Sara målade allt vitt och fixade nya fina tyger till stolsitsarna.

Foto: Sofi Sykfont

10 av 11: Färgstark fondvägg. Köksmöblerna har familjen ärvt av Stefans föräldrar. Bordet och stolarna var från början i mahognyfärgat trä, Sara målade allt vitt och fixade nya fina tyger till stolsitsarna.

Lampskärmen inne i Emblas rum har Sara pyntat med fina band och små fransbollar. Nattduksbordet i teak är second hand.

Foto: Sofi Sykfont

11 av 11: Lampskärmen inne i Emblas rum har Sara pyntat med fina band och små fransbollar. Nattduksbordet i teak är second hand.

Hemma hos familjen Holst gillar man att pyssla! Hemmet är som ett tittskåp fyllt med färgglada blickfång, pysseltips och lekfulla kreationer. Familjen samlas gärna och ofta kring matbordet över pärlplattor och målarfärg.

Andra har också läst

När Sara Ljundahl Holst får en ledig stund över ägnar hon sig åt att illustrera, göra smycken, lägga pärlplattor och virka filtar. På ­hennes blogg Blippbloggen visar hon sina alster och beskriver hur hon gör dem.

- Jag gillar elektronisk musik. Och det låter lite som blipp, blopp. Så därför kom jag på namnet till bloggen och min egen "blippfigur".

I soffan ligger en tygkasse fylld med garnnystan. På tygkassen finns en tryckt illustration som Sara gjort, den föreställer hennes söta "blippfigur" som återkommer här och var i olika former, allt från grafiska tryck till små lerfigurer i blomkrukor.

- Folk kan tycka att det är smått galet här hemma hos oss, men det gör inget, det är kul.

- Jag får mycket inspiration från ­jobbet, det bygger upp ett behov av att få skapa med händerna när jag är ledig.

Sara arbetar med marknadsföring på Beckers. Tidigare arbetade hon som ­designassistent på Indiska och designade till exempel mönstrade barnstövlar, leksakskoffertar och tryck på barnkläder.

- Ett tag var hela hemmet fyllt med saker därifrån. Nu har jag blandat upp det mer och mycket av prylarna har jag målat och gjort om.

"Galen i pompom-band"

Än så länge ägnar Sara fritiden åt sitt skapande, men drömmen är att en dag satsa mer på det, att studera grafisk design och starta eget.

- Det är mysigt att sitta vid köksbordet och pyssla tillsammans med mina barn Embla och Lilja.

I köket möts man av en härlig tapet från Marimekko.

- Jag tröttnar aldrig på tapeten, trots att den är så dominant. Det är tur att alla andra i familjen också tycker om den.

Sara har färgmatchat tapeten med andra detaljer i köket. Ljusstakar i trä, köpta på loppis, har hon målat blå och satt lila stearinljus i, samma färger som i tapeten. I vardagsrummet finns det många färgglada blickfång. Sara slår sig ner i soffan för att virka.

- Just nu virkar jag ett överkast till Embla.

Både Embla och Lilja har i sina rum söta tittskåp där deras samlingar med småfigurer får plats. Sara har gjort färgglada bakgrunder genom att klippa ut tapet, scrapbookpapper och presentpapper.

- Det tog sin tid att mäta ut och klippa till allt, men det blev fint.

Nästan alla lampskärmar i hemmet har Sara gjort från grunden eller ­piffat till, oftast med ett så kallat pom-pomband längs kanten, det vill säga ett textilband med bollfransar.

- Jag är smått galen i pompom-band, säger Sara. Det kan tendera till att bli lite för mycket, men jag kan inte låta bli. Till slut brukar lampskärmarna få ett eller flera bollband.

I sovrummet har Sara gjort en fondvägg med tapet från Boråstapeter och kollektionen "Vintage". Hon utgick från en av färgerna på skrivstilstexten, tog fram en kulör som matchade, och målade resten av väggarna med den färgen.

Sänggaveln består av en gammal trädörr som Sara målat svart. Planen är att så småningom måla dörren rutig på tvären, eller att dekorera den med tapeter. Nattduksborden i retro-stil är second hand, liksom sänglamporna. Sara har piffat till lamporna genom att byta ut den gamla tråkiga elsladden mot ny röd textilsladd.

- I stället för att gömma sladdarna, så blev de en snygg detalj, säger Sara.

Sara visar på sin blogg hur hon bytte ut de gamla sladdarna mot dessa.

- Jag gillar pyssel- och inredningsbloggare som visar hur de gjort sina projekt och jag brukar oftast också visa bilder från start till slut på det jag gjort. Det är en fin, generös kultur man kan se på nätet där man snarare bjuder på tips hur man gör än att bara visa färdiga, fina saker. Jag motiverar och inspirerar gärna andra!

 

 

TEXT AV: Kerstin Danielsson

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer