Lotta är köksarkitekt och har själv ritat sitt kök från Kungsäter kök med luckor i svart. Köksön är perfekt för häng vid middagar. ­Bänkens arbetsyta är klädd med ljus, matt carraramarmor.
1 av 11: Lotta är köksarkitekt och har själv ritat sitt kök från Kungsäter kök med luckor i svart. Köksön är perfekt för häng vid middagar. ­Bänkens arbetsyta är klädd med ljus, matt carraramarmor. Foto: Marina K Svensson
Längs ytterväggen i köket sitter en lång diskbänk i rostfritt med integrerad ho från Ett vackert kök. Matta från Pappelina. Taklampor Bestlite från Gubi.
2 av 11: Längs ytterväggen i köket sitter en lång diskbänk i rostfritt med integrerad ho från Ett vackert kök. Matta från Pappelina. Taklampor Bestlite från Gubi. Foto: Marina K Svensson
Läkarvillan står mitt i den gamla bruksorten Gustavsberg, utanför Stockholm. Verandan och trädgården, som vätter mot Lottas lägenhet, nyttjas bara av henne. Hon har fått en lägenhet med villakänsla.
3 av 11: Läkarvillan står mitt i den gamla bruksorten Gustavsberg, utanför Stockholm. Verandan och trädgården, som vätter mot Lottas lägenhet, nyttjas bara av henne. Hon har fått en lägenhet med villakänsla. Foto: Marina K Svensson
Lotta tycker bäst om ­middagshäng i köket, men har även ett bord i vardagsrummet. Bord från Ett vackert kök, stolar från Dis inredning. Skåp från Posh living.
4 av 11: Lotta tycker bäst om ­middagshäng i köket, men har även ett bord i vardagsrummet. Bord från Ett vackert kök, stolar från Dis inredning. Skåp från Posh living. Foto: Marina K Svensson
Vid ena änden av köket finns kyl och frys och två kompaktugnar från Miele. Allt är snyggt integrerat med skåp från Kungsäter kök. Kuddarna från Fogia ligger på en platsbyggd bänk på gränsen ­mellan hall och kök.
5 av 11: Vid ena änden av köket finns kyl och frys och två kompaktugnar från Miele. Allt är snyggt integrerat med skåp från Kungsäter kök. Kuddarna från Fogia ligger på en platsbyggd bänk på gränsen ­mellan hall och kök. Foto: Marina K Svensson
Soffa samt lampa i antikbehandlad mässing från Fogia. Pläd och vit kudde från Ceannis. Blå kuddar från Artwood.
6 av 11: Soffa samt lampa i antikbehandlad mässing från Fogia. Pläd och vit kudde från Ceannis. Blå kuddar från Artwood. Foto: Marina K Svensson
I nischerna mellan de stora fönstren i vardagsrummet satt tidigare elementen, som nu har ersatts med golvvärme under det vita askgolvet från Kährs. I nischerna sitter guld­skimrande tapeter från Cole & son. Pall från Tolix och fågelbur från Zandvoort.
7 av 11: I nischerna mellan de stora fönstren i vardagsrummet satt tidigare elementen, som nu har ersatts med golvvärme under det vita askgolvet från Kährs. I nischerna sitter guld­skimrande tapeter från Cole & son. Pall från Tolix och fågelbur från Zandvoort. Foto: Marina K Svensson
I ett hörn av vardags­rummet står en vacker kakelugn som Lotta från början inte var så förtjust i. Numera älskar hon den.
8 av 11: I ett hörn av vardags­rummet står en vacker kakelugn som Lotta från början inte var så förtjust i. Numera älskar hon den. Foto: Marina K Svensson
I hallen ville Lotta ha en varm tapet med djur och det blev en spännande vägg med stående leoparder från ­Thibaut. Bänk från Indiska, solspegeln köptes för länge sedan.
9 av 11: I hallen ville Lotta ha en varm tapet med djur och det blev en spännande vägg med stående leoparder från ­Thibaut. Bänk från Indiska, solspegeln köptes för länge sedan. Foto: Marina K Svensson
Inredningen i badrummet är byggt av Kungsäter kök exklusiv med fronterna Gårdshorn i vitt och beslag från Ett vackert kök. Handfat, Duravit, blandare, Badex. Lamporna Bestlite kommer från Gubi.
10 av 11: Inredningen i badrummet är byggt av Kungsäter kök exklusiv med fronterna Gårdshorn i vitt och beslag från Ett vackert kök. Handfat, Duravit, blandare, Badex. Lamporna Bestlite kommer från Gubi. Foto: Marina K Svensson
Sovrummet är stort och luftigt med fint fönsterparti ut mot trädgården. Tapet Mademoiselle Silver mist från Tapet café. Säng från Lexus med sänggavel från Zandvoort. Därifrån kommer även sänglamporna. Sängbord och spegel från Artwood. Fåtöljen till vänster är ett arvegods, den stoppade fåtöljen kommer från Slettvold. I fönstret hänger stora ­nätbollar från Happy light.
11 av 11: Sovrummet är stort och luftigt med fint fönsterparti ut mot trädgården. Tapet Mademoiselle Silver mist från Tapet café. Säng från Lexus med sänggavel från Zandvoort. Därifrån kommer även sänglamporna. Sängbord och spegel från Artwood. Fåtöljen till vänster är ett arvegods, den stoppade fåtöljen kommer från Slettvold. I fönstret hänger stora ­nätbollar från Happy light. Foto: Marina K Svensson

Den gamla läkarvillan blev hennes drömhem

En vacker sekelskifteslägenhet med ­villakänsla. När Lotta tittade på den gamla läkarvillan i Gustavsberg, som skulle göras om, slog hon till direkt.

Hon fick möjlighet att planera boendet i detalj, och har skapat sitt drömkök i den vackra, gamla byggnaden.

När Lotta Berglund letade nytt boende föll hennes blick på en mäklarannons om ett bostadsprojekt i den gamla bruksorten Gustavsberg, två mil utanför Stockholm. En gammal läkarvilla från 1880-talet, som tidigare ägts av kyrkan och bland annat fungerat som pastorsexpedition, skulle rustas upp och förvandlas till lägenheter. Lotta åkte dit med sin dotter, gick upp för den pampiga trappan till baksidans veranda och kikade in.

Från ultramodernt till sekelskifte

"Här vill jag bo", sa hon direkt och skrev på kontraktet i god tid för att kunna vara med i hela renoverings­processen från början. Tack vare sin starka personliga, smak och att hon arbetar som köksarkitekt kunde hon få sitt hem precis som hon ville. Hon fick en öppen planlösning mellan kök och vardagsrum, satte väggar där hon ville ha dem och kunde rita in ett stort kök från ­Kungsäter kök.

– Jag har bott i två ultramoderna hus förut men här har jag skapat ett ombonat hem i avklätt sekelskifte, säger Lotta.

 

Läs också: Hälsa på hemma hos Tony Irving

Läs också: 10 överraskande saker du kan göra med socker

"Det är trendigt nu"

Hennes inredning går i klassiskt svart och vitt men med varma inslag av beige, brunt och crème. ­Kakelugnen, som står i vardagsrummet, var hon från början inte så förtjust i men den älskar hon numera och dess blå dekor har fått henne att lägga in några stänk av blått i inredningen.

Det varma, mysiga och ombonade i hemmet kommer även fram i tapeter med guldinslag och detaljer i mässing och guld.

– Det är trendigt nu men jag har alltid älskat det. Guldspegeln i hallen köpte jag för 20 år sedan, säger Lotta.

Lotta bor med två tonårsbarn varannan vecka och har lyckats få bra med plats för allt tack vare smarta platsbyggda lösningar. I kök och i alla sovrum finns skåp i massivt trä från Kung­säter kök med luckor Gårdshorn som har en gammaldags profil.

 

Läs också: Titta in i Fredrik Wikingssons villa

Läs också: Så bor det nyförlovade Bonde söker fru-paret

Det bästa med hemmet är köket

I köket är luckorna svarta medan de i övriga hemmet är vita. I sonens lilla rum har en fiffig loftsäng byggts upp med stöd mot garderoben. Under sängen finns skrivbord och datorhörna. Det är ett yteffektivt rum med alla nödvändiga funktioner.

– Det bästa med hemmet är ändå köket, säger Lotta. Hon valde att göra det extra stort och med en köksö i mitten för bra middagshäng. I stället för överskåp har Lotta ritat mycket förvaring neråt, i underskåp och runt köksön. Ett stort sidoskåp rymmer finglas och porslin.

– Köket är överdimensionerat för lägenheten men jag är så glad för det, köket är så "jag", säger Lotta.

I direkt anslutning till köket ligger vardagsrummet med utsikt mot den fina verandan och trädgården. Villan är uppdelad i flera bostadsrätter men verandan och trädgården på baksidan hänger ihop med Lottas lägenhet och det gör att hon får en alldeles egen v­illakänsla i det mer än hundraåriga huset.

 

Läs också:

Driver egen ­köksbutik

Här bor: Lotta Berglund med två tonårsbarn ­varannan vecka.

Gör: Köksarkitekt med egna butiken Ett vackert kök.

Var: Bostadsrättslägenhet med 3,5 rum på 115 kvadrat­meter i en läkarvilla från 1880 i Gustavsberg utanför Stockholm.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!