1 AV 12
Thomas och Mita hann på ett år träffas, gifta sig och köpa hus. För att ett år senare lämna allt och flytta in i en husbil ihop.
Foto: Privat
2 AV 12
Den tredje familjemedlemmen numera heter Manja och är en rottweilertik.
Foto: Privat
3 AV 12
Pilote Essentiell är 7,81 meter lång och 2,38 meter bred. Fem bäddar och fem bältade sittplatser. 1,1 miljon fick de betala med förtält, parabol och lite annat.
Foto: Privat
4 AV 12
Deras sovrum rymmer både dubbelsäng och garderober.
Foto: Privat
5 AV 12
En del av köket...
Foto: Privat
6 AV 12
Förarplatser med stolar som går att snurra runt och bli en del av soffruppen och bordet. Ovanför....
Foto: Privat
7 AV 12
... finns en sovalkov när man fäller ned luckan.
Foto: Privat
8 AV 12
I förtältet finns flera olika sittgrupper.
Foto: Privat
9 AV 12
Ihop med förtältet, som kan värmas med en gasolvärmare, om 20 kvadratmeter, har paret en boendeyta på 35 kvadratmeter.
Foto: Privat
10 AV 12
En annan del av förtältet. Här syns gasolvärmaren.
Foto: Privat
11 AV 12
På Caravan Clubs camping i Stjärnorp, Linköpings kommun, som har ytterligare sex året runt-hushåll, har paret byggt en riktig uteterrass i trä.
Foto: Privat
12 AV 12
Tomten som de hyr och har för sig själva är på 120 kvadratmeter.
Foto: Privat

De sålde allt och flyttade till en husbil på 15 kvadrat

På ett år hann Thomas och Mita både träffas, gifta sig och köpa hus ihop.

Ett år senare hade de sålt  rubb och stubb och flyttat in i en husbil i stället.

– Folk tyckte vi var galna. Men det är en stor befrielse och vi har inte ångrat en sekund!

Thomas, 52, underhållsledare på Cloetta, och Mita Wallén, 51, elevassistent, träffade varandra på dejtingsajten Happy Pancake i oktober 2014. I december friade Thomas då allt kändes ”så otroligt rätt”. Mita tackade ja och den 8 maj 2015 gifte de sig.

– Vi hade då påbörjat ett bygge av ett stort flashigt hus och bjöd in våra 6 barn (3 vardera sedan tidigare äktenskap) men sa att de skulle komma på visning. Så det blev ett överraskningsbröllop. 

 

LÄS OCKSÅ: Flytta in i vacker kyrka – få en villa på köpet 

Resan till Mallorca kom att förändra allt för paret

I september 2015 stod huset helt klart och de flyttade in. Till en början bodde även Thomas yngsta dotter hemma men när hon flyttade kändes de 150 kvadratmetrarna för stora för dem två och rottweilern Manja. 

– Det var så mycket yta och kändes aldrig mysig eller hembonat, säger Thomas. Och när vi åkte till Mallorca på semester sommaren 2016 dök en helt ny idé upp som kom att förändra allt.

De träffade många svenskar som var pensionärer och bodde där vintertid. Thomas säger att det var då tanken om att trappa ned jobbandet, gå i pension tidigare och kunna bo utomlands växte fram på riktigt.

 

LÄS OCKSÅ: Astrid LIndgrens Bullebyhus till salu – unik chans 

En befrielse att göra sig av med alla saker

– Min pappa dog vid 59 så man vet aldrig vad som kan hända. Jag vill kunna gå i pension vid 63 och ändå leva gott. Jag vaknade mitt i natten och väckte MIta och sa att vi säljer rubb och stubb och köper en husbil i stället. Och hon sa genast ”absolut”. 

Sagt och gjort. De kom hem på en lördag och på måndag ringde Thomas mäklaren. Två veckor senare var huset sålt. Alla möbler och annat sålde de på Blocket. Ett år hann de att bo i huset. 

– Vi tvingades göra oss av med massor av saker förstås men det var en stor befrielse på något konstigt sätt. Ingen av oss hade satt en fot i en husbil tidigare. Men vi letade i tre veckor tills vi hittade vad vi vill ha. Med parabol och övrig utrustning, som förtält, gick den på 1,1 miljoner kronor.

 

LÄS OCKSÅ: Bästa mördarsnigelfällan gör du själv – helt gratis 

”Många tyckte vi var galna och undrade om duschning”

Och nu har de alltså bytt bort ett hus på 150 kvadrat mot en husbil på 15 kvadrat, med ett förtält på ytterligare 20 kvadrat, och bor på en camping utanför Linköping. Dessutom ingår en tomt på 120 kvadrat. Thomas berättar att många tyckte att de var galna när de gjorde slag i saken.

– Folk sa massor av konstiga saker som att ”ska ni inte duscha” och ”ni kommer att ångra er” men faktiskt också en hel del positiva kommentarer. Och vi har inte ångrat en dag! 

 

LÄS OCKSÅ: De byggde designhus av en gammal lada 

”Mycket mer ombonat nu än vi hade tidigare”

Förut betalade paret 8 000 kronor i boendekostnad och var sin tusenlapp i pensionsförsäkring, varje månad, Nu har de 2000 kronor i boendekostnad och lägger 10 000 kronor i pensionsförsäkringar. 

– Men vi är inga bohemer, vi har all bekvämlighet vi behöver och mycket mer ombonat nu än vi hade tidigare, säger Thomas. Dessutom nära till naturen som vi båda gillar. Och på helgerna drar vi i väg med husbilen på äventyr.