1 AV 22
HusetFamiljen Caesar har hittat sitt drömhus. I början av 1900-talet blev huset ett gästgiveri, Åsa gästgifveri. Det hade tidigare stått i Annedal i Göteborg och fraktades 1899 via järnvägen till Åsa.
Foto: Anne-Charlotte Andersson
2 AV 22
KöketÖver köksön hänger smart förvaring från Ib Laursen.
Foto: Anne-Charlotte Andersson
3 AV 22
FärgklickDiskmaskin och spis från Smeg som Fia och hennes man är återförsäljare till. I köket har familjen bytt knoppar och handtag, spis och diskmaskin för att skapa sin egen stil.
Foto: Anne-Charlotte Andersson
4 AV 22
På väggenI tallrikshyllan från Nordal vilar både tidningar och tallrikar.
Foto: Anne-Charlotte Andersson
5 AV 22
VärmandeI den gamla, restaurerade vedspisen eldar familjen mycket under vintern. De lagar även mat på den ibland.
Foto: Anne-Charlotte Andersson
6 AV 22
Pastellfint. Spegelpanelen och fönsterfodren i köket är målade i en pastellgrön nyans som för tankarna till Carl Larsson.Matbordet är köpt på Blocket för något år sedan. Fia "tvingade" sin man att köra 10 mil enkel väg för att hämta det. Det är över 100 år gammalt och hon har väntat i över 15 år på att ett sådant skulle dyka upp.
Foto: Anne-Charlotte Andersson Fotogra
7 AV 22
Ljust. Kistan hittade Fia på nätet målad och klar. Lampan i taket är från Ikea. Stolen är av märket Nordal.
Foto: Anne-Charlotte Andersson
8 AV 22
BlommaKruka från Marinus K, Caesars hem. Stenarna plockade familjen på Franska rivieran och skrev sina namn på dem.
Foto: Anne-Charlotte Andersson
9 AV 22
SpansktFamiljen har rest mycket i Spanien. Med inspiration därifrån döpte de sitt hus till Casa Caesar. De bjuder ofta hem vänner på middag och tyckte det lät kul med Casa Caesar, som en restaurang.
Foto: Anne-Charlotte Andersson
10 AV 22
Vid pianotFörutom matplats rymmer köket även en liten sittplats för läxor och lattestunder.
Foto: Anne-Charlotte Andersson
11 AV 22
ÖvervåningDet snygga fönstret i trappen som går till döttrarnas tv-rum. Tove Admans stilrena betonglampa hänger i taket. Ikea-fåtölj med kudde av märket Strömshaga.
Foto: Anne-Charlotte Andersson
12 AV 22
BlommigtDottern Vilmas rum är klätt med tapet från Pip studio tapet. Spegeln har familjen gjort av ett gammalt fönster från vinden, Vilma har själv målat den.
Foto: Anne-Charlotte Andersson
13 AV 22
Fint i trappanI trappan till övervåningen står en korg från Nordal, finns i Fias butik, Caesars hem.
Foto: Anne-Charlotte Andersson
14 AV 22
NybakatFia i köket med sin smarriga citronmarängpaj.
Foto: Anne-Charlotte Andersson
15 AV 22
Guide till stilen - Hitta det bästa från sekelskiftesvillan i Åsa.
Foto: Anne-Charlotte Andersson Fotogra
16 AV 22
MönstratKökshandduk Cia, 3-pack, i ekologisk bomull, 79 kronor, Åhléns.
17 AV 22
Tick tackKlocka Nic, 599 kronor, Haga hem.
18 AV 22
I taketLampa av metall och glas, 40 centimeter hög, 799 kronor, Jotex.
19 AV 22
Med fåglarNon wowen-tapet från Pip studio, Pip early bird silver Grey, 650 kronor/rulle, inreda.com.
20 AV 22
Söt i köketSmeg diskmaskin i 50-talsstil, Integrerad rosa, 12 995 kronor, Bagaren och kocken.
21 AV 22
LYXSten & träNya slagbordet Bohus av björk med stenparti i mitten, 75 x 90 x 150 centimeter, 10 935 kronor, Svenssons i Lammhult.
22 AV 22
BudgetLackat vittNya slagbordet Hampton från Englesson i lackad MDF, 75 x 90 x 65 centimeter, 5 950 kronor, Länna möbler.

De hittade hem i det stora huset vid havet

Familjen Caesar har flyttat ett otal gånger.

Men nu har de hittat hem.

I den lilla orten Åsa på Hallandskusten fanns drömhuset - en 1800-talspärla ett stenkast från havet.

Jessica Holm

Familjefakta

Familj: Maken Klas och barnen Alice, 10 och Vilma, 8.
Gör: Driver butiken och nätbutiken Caesars hem.
Bor: I hus från 1899 i Åsa, söder om Göteborg. Huset är på 325 kvadrat­meter varav 50 kvadratmeter är butik.

I början av 1900-talet blev huset ett gästgiveri, "Åsa Gästgifveri". Det hade tidigare stått i Annedal i Göteborg och fraktades 1899 via järnvägen till Åsa.

Skapa ditt drömhem

3 tips för en romantisk stil
1 Värna om detaljerna och följ din smak. Gillar du en rosa diskmaskin, sätt in en rosa diskmaskin. Det gör hemmet mer spännande och personligt.

 

2 Tänk utanför boxen. Ett tallriksställ kan lika gärna bli ett tidningsställ. Möbler går ofta att använda till mer än vad de är avsedda för.

 

3 Fia och Klas har mycket köksporslin i mjuka pasteller, vilket går fint ihop med andra detaljer som diskmaskinen, syrenlila muggar i 4-pack, 119 kronor, trend4you.se.

En kick-off med maken? Det kanske låter underligt, men det var precis vad som var upprinnelsen till att Fia och Klas Caesar och deras barn nu bor i det gamla sekelskiftes­huset i Åsa.

- Vi hade varit på en massa möten, konferenser och kick-offs med jobbet och kom på att det även borde funka för privatlivet. Därför bestämde jag och min make Klas att vi kunde göra likadant hemma. Vi bokade en egen liten kick-off där vi skissade på allt från årets budget för hus och resor, framtida karriärsmål till hur vi vill vara som familj och hur vi ville bo, berättar Fia.

Paret Caesar kom fram till att de ville bo i ett gammalt hus vid havet. Därefter började husletandet. När det vackra huset från 1899 dök upp kände de båda att det var menat för dem.

- Vi hade också kommit fram till att vi ville driva vår egen verksamhet, en butik eller liknande. Det här huset var perfekt planerat för att även rymma en sådan del.

Det här var ett och ett halvt år sedan och nu har familjen hunnit bo in sig i idyllen. Havet ligger knappt en kilometer från huset och det finns en mängd stränder att välja mellan.

- När vi ska cykla till havet kan vi välja och vraka mellan olika alternativ, beroende på om vi vill ha klippor, brygga, kvällssol eller båtliv. Helt overkligt lyxigt!

Lyxig är även husets utsida, enligt många. Men även om huset kan tyckas stort och flådigt vid en första anblick, har Fia och hennes familj valt att skapa en mer mysig och inte särskilt vräkig miljö inomhus.

- Mitt hem betyder allt för mig. Jag måste trivas hemma, annars funkar jag inte. Vi vill vi ha det trivsamt och mysigt.

Något som står högt upp på måste-listan är ett stort, praktiskt och umgängesvänligt kök. Och det skulle lika gärna kunna vara en beskrivning av just familjen Caesars kök. Det är på hela 52 kvadratmeter och rymmer en rejäl köksö, en matplats och en mysplats för läxläsning och lattestunder.

- Det är nog det bästa med vårt hem. Att man alltid kan hitta en riktigt skön plats att vara på oavsett vad man vill göra. På sommaren är vi mest på verandan. Vi spelar kort, jobbar, äter, läser böcker. Under vintern är vi helst i köket och tänder en brasa under tiden som vi lagar mat eller gör läxor tillsammans.

Fia älskar att laga mat och baka. En favorit, som även alla runtomkring älskar, är hennes citronmarängtårta. Hennes egna stora matfavoriter "rör sig runt Medelhavet" med råvaror som olivolja, ostar, citron och nötter.

- Jag tycker vi har lyckats skapa ett personligt kök även om vi inte har ändrat särskilt mycket. Vi har bytt knoppar och handtag, satt in en gasspis och en rosa diskmaskin. Överlag är jag väldigt rosa, men just nu är jag inne på lavendel och smutsiga pasteller.

Att hon älskar att inreda och pyssla hemma går inte att ta miste på. Hon vill ha fint omkring sig för att trivas, och projekten - både stora och små - är många.

- Våra vänner skojar varje gång de kommer och frågar vad vi har gjort om sedan sist. Det är alltid något rum som möblerats om, renoverats eller helt bytt skepnad på något annat sätt.

Även om familjen tidigare flyttat runt en del har de stora förhoppningar om att stanna kvar i Åsa en lång tid framöver.

- Huset är underbart och orten Åsa är fantastisk. Det känns som om vi har hittat hem, avslutar Fia.