Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 26 sep 2014 16:53

De får inte bo kvar hemma efter brand

Maria Papadopoulou, Georgios och flickvännen Sarah Appelgren.

Maria Papadopoulou, Georgios och flickvännen Sarah Appelgren.

Foto: Privat

Allt familjen Papadopoulou ägde gick upp i rök när deras lägenhet brann upp.

Nu har bostadsrättsföreningen beslutat familjen inte får flytta tillbaka till huset som varit deras hem i 17 år.

– Vi har ingenstans att ta vägen, säger Maria Papadopoulou.

I juni brann familjen Papadopoulous lägenhet i Liljeholmen i Stockholm upp. Familjen hade bott i huset i 17 år. Branden tog allt de ägde. Men när familjen trodde att botten var nådd, fick de ett nytt ödesdigert besked.

En vecka efter branden fick de ett brev från bostadsrättsföreningens jurist. Föreningen hade rivit hyreskontraktet och låter inte familjen flytta tillbaka. Hyreskontraktet är inte giltigt på grund av att lägenheten totalförstörts.

"Jag får härmed meddela att Ni inte längre har någon rätt till lägenheten då Ert hyresavtal förfallit", står det i brevet.

– Det är helt sjukt att det ska få gå till så här och att man kan slänga ut en hel familj på gatan, säger Maria Papadopoulou.

Ordförande för bostadsrättsföreningen Tornen bekräftar beslutet.

– Det är tragiskt, det är så tyvärr. Men jag tänker inte gå in på fler detaljer. De har blivit drabbade av det här och det får räcka med det, säger Britt-Marie Eriksson, som uppger att föreningen nu kommer att renovera och sälja lägenheten.

Kan ifrågasättas

Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, bekräftar att bostadsrättsföreningen har laglig rätt att riva kontraktet så länge lägenheten totalförstörts.

– De har rätten på sin sida, men ur den mänskliga aspekten kan det ifrågasättas rent allmänt att man inte ska kunna återflytta när lägenheten byggs upp igen, säger hon.

Det är långt i från alla hyresvärdar som river kontraktet efter att en lägenhet totalförstörts, så länge det inte är hyresgästerna själva som orsakat skadorna.

– I många fall med seriösa fastighetsägare erbjuder man hyresgästen en ny hyresrätt eller låter de flytta tillbaka. Men i en del fall passar fastighetsägaren på att göra sig av med hyresgäster som man inte vill ha kvar, säger Susanna Skogsberg.

Oklart vad som startade branden

Polisen har tillsammans med brandtekniker undersökt Papadopoulous utbrunna lägenhet, men de har inte kunnat konstatera vad som orsakade branden.

Ordförande Britt-Marie Eriksson vill inte kommentera varför familjen måste lämna sitt hem. Men företrädare för föreningen har uppgett för polisen att familjen krävt service och rökt inomhus, något som inte stämmer, menar Maria Papadopoulous.

– Det är falskt. Vi har aldrig haft några sådana problem. Det här handlar om att de såg sin chans att göra pengar och sälja lägenheten i stället, säger hon.

Bostadslösa i november

Familjens försäkringsbolag ordnade efter branden en tillfällig bostad, som de snart måste lämna.

– Vi blir bostadslösa från den 1 november. Vi har ingenstans att ta vägen, säger Maria Papadopoulou.

Nu letar hon tillsammans med mannen Pavlos efter en bostad till sig själv och barnen Eleni, Georgios med flickvännen Sarah.