1 av 2: Att städa med rengöringsmedel kan ha hälsovådliga effekter – men enligt en ny studie visade det sig inte alls på män som städar regelbundet, varken hemma eller på jobbet. Detta gäller enbart kvinnor. Foto: Istock
2 av 2: Som kvinna är det mycket farligare än för män att städa. Foto: Istock

Därför ska männen alltid sköta städningen i hemmet

Att städa med rengöringsmedel kan vara väldigt hälsovådligt, visar forskning. 

I alla fall om du är kvinna – det kan nämligen skada på samma sätt som rökning.

Vi vet att vi omger oss med starka kemikalier i dag. Särskilt vad gäller städningen och dess rengöringsmedel. Vi vet också att inandning av partiklar från dessa medel kan vara skadligt, men inte exakt hur pass. Att det är så illa som en undersökning nu visar har överraskat många.

Studien som är gjord av forskare vid universitetet i Bergen, Norge, påvisar nämligen att regelbunden användning av rengöringsmedel kan skada lungorna väldigt allvarligt. Enligt forskningen så pass att det är att jämställa med rökning.

Inga hälsoeffekter på män

Det mest anmärkningsvärda är dock att studien inte visar några som helst märkbara effekter på män som städar regelbundet, varken hemma eller på jobbet – detta gäller enbart kvinnor. Det enda man vet sedan tidigare är att kvinnors lungor är mer sårbara för kemikalier. 

LÄS MER: Därför ska du dammsuga med en toarulle 

Studien som har publicerats i American Journal of Respiratory and Critical Care berättar att kvinnor som regelbundet städar hemma med rengöringsmedel, eller har det som yrke, riskerar att få nedsatt lungfunktion. 

– Tappet i lungfunktionen kan jämföras med det man får av kraftig rökning, säger Öistein Svanes, en av forskarna bakom studien, till SVT. 

Foto: Fotolia

Studerat 6235 män och kvinnor under 20 års tid

Vad gäller jämförelsen med rökning handlar det enbart om lungfunktionen: 

– Rökning är så klart skadligare ur en massa andra aspekter, som att det kan orsaka lungcancer och hjärt- och kärlsjukdomar, säger Öistein.

Vad forskarna gjort är att följa 6 235 män och kvinnor under 20 års tid, från det att de var 34 år gamla. Dessutom har man i studien rensat bort det som man vet påverkar lungfunktion: bland annat rökning, socioekonomisk status och vikt. 

Tänk över vad du använder – vatten och mikrofibertrasa räcker

Dessvärre ger inte studien några svar på exakt vilka ämnen som skadar lungorna, men tipset är att använda så lite kemikalier som möjligt generellt. 

– Man ska inte vara rädd för att städa hemma men man kan tänka över vad man använder. Vatten och en mikrofibertrasa är ofta bra nog. Till toaletten kanske det behövs rengöringsmedel men undvik till exempel luftförbättrare, säger Öistein.

LÄS MER: 10 ogiftiga rengöringsmedel alla borde känna till

LÄS MER: Så får du bättre sexliv med hjälp av städning

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!