1 AV 4
Kan ge hela familjen hälsoproblem
2 AV 4
Visst är det jobbigt med efterarbetet av tvätten. Det ska torkas strykas, hängas upp och vikas in. Men här får du veta varför du aldrig ska torka tvätten imomhus.
Foto: Fotolia
3 AV 4
Att torka tvätten inomhus kan orsaka massor av hälsoproblem...
Foto: Fotolia
4 AV 4
Gör som utomlands, torka tvätten utomhus så ofta du kan.
Foto: Fotolia

Därför ska du sluta torka tvätten inomhus – omedelbart

Brukar du också torka din blöta tvätt inomhus?

Gör inte det. Det kan ge hela familjen hälsoproblem.

Förutom allergi, astma och lunginfektioner – även mögel.

Hur gör du när du ska torka din blöta tvätt? Hänger du upp den utomhus (om det är sommar förstås), i torkskåp eller lägger den i en torktumlare, eller hänger du den inne i hemmet på torkställning eller annat sätt? Tillhör du dem som gör det sistnämnda bör du nog se över det då det kan utsätta både dig själv och andra i hushållet för onödiga hälsoproblem. 

Foto: Fotolia

Tvätten kan skapa allergier, astma och mögel

Det är nämligen så att bakterier stortrivs och frodas i fukt samtidigt som fukt förvärrar och kan skapa allergier och mögel. Speciellt i hus med dålig ventilation, där är risken så klart än större. Dr Christine Cowie, forskare på University of New South Wales, säger: 

– Ur ett hälsoperspektiv finns det många bakterier inomhus och de frodas av fukt och otillräcklig ventilation. Man har funnit att själva fukten är en riskfaktor för både astma och andningsproblem. Och det finns andra studier som visar att inandning av svampsporer är kopplade till allergier och astma.

LÄS OCKSÅ: Sakerna du glömmer bort att tvätta – riktiga snuskgömmor! 

Gäller även på dusch, bad och matlagning

Dr Nick Osbourne, från samma universitet, och expert på fukt och mögel, säger även han att blöt tvätt inomhus bidrar till den potentiella tillväxten av fukt och dammkvalster, vilka båda är dåliga för hälsan och kan öka på symptomen för astma.

Under vintern kommer vi dessutom in med blöta jackor som vi hänger upp och vi är inomhus mycket mer. Lägg där till dusch, bad och matlagningsånga. Har man då inte bra ventilation hemma byggs fukten upp inomhus och kondenseras på fönster och väggar.

LÄS OCKSÅ: Gör ren tvättmaskinen med ett superenkelt knep 

Fick försvagat immunförsvar och drabbades av lunginfektioner.

Foto: Fotolia

I en studie gjord av Department of Ambiental Architecture Investigation i Glasgow, Skottland, studerade man 100 hem. Där var det 87 procent som hängde upp tvätten inomhus och hos dem var det tillräckligt med fukt för både kvalster och mögel att frodas. I samma hem fanns det också ett försvagat immunförsvar och man drabbades av lunginfektioner.

Men det är inte alla dagar som vädret är tillräckligt bra för att kunna hänga ut och torka sin tvätt. Då är det så klart frestande att hänga dem på tork inomhus. Andra har heller inte tillgång till vare sig trädgård eller balkong, eller torkrum. Hur gör man då? 

LÄS OCKSÅ: Bästa tvättråden – 11 tips du bara måste ha 

Här är proffsens tips:

Foto: Fotolia

Skaffa torktumlare eller/och torkskåp. Se till att de har ventilation på baksidan.

Köp en luftavfuktare. Den gör dessutom att man sparar upp till 75% energi jämfört med att torka med en torktumlare.

Badrummet är det bästa stället att hänga på. Särskilt om det har ett fönster. Det brukar vara bättre ventilerat här och kanske till och med finnas golvvärme. Men häng aldrig på ett el-element, det kan orsaka brand. 

Häng upp i ett rum där du kan ha fönstret öppet. Då kommer kläderna förhoppningsvis vara torra när du kommer hem igen.

Torka inte kläderna i samma rum som du sover. Det är inte hälsosamt.

Se över om du kan göra något åt ventilationen i hemmet. 

Om du lagar mat, kom ihåg att slå på fläkten. Speciellt på vintern då vi lagar mer varm mat. 

Källa: Indy100.com, Stegforhalsa.se