1 av 3: Expert: Det kan skada din telefon
2 av 3: — Den största missuppfattningen som finns om iOS är att det är bra digital hygien att tvångsavsluta appar, skriver Apple-experten John Gruber i ett blogginlägg. Foto: Shutterstock
3 av 3: — Du ska vara användaren av din telefon, inte vaktmästaren, menar apple-experten Scotty Loveless. Foto: KIICHIRO SATO / AP TT NYHETSBYRÅN

Därför ska du inte tvångsavsluta appar

Brukar du tvångsavsluta dina senast använda appar på din Iphone eller padda? Sluta med det, det kan skada den och är enligt Apple-experter helt onödigt. 

När du dubbelklickar på hemknappen på din Iphone visas dina senast använda appar, sveper du sedan uppåt på appens förhandsvisning tvångsavslutar du den. Detta brukar många göra för att "städa" och förhindra att appen drar för mycket batteri eller använder RAM-minne i onödan. Men det ska du låta bli!

Foto: Leva&bo

”Den största missuppfattningen som finns om iOS är att det är bra digital hygien att tvångsavsluta appar som man inte använder”, skriver Apple-experten John Gruber i ett blogginlägg.

Han menar att prestandan och batteriets livslängd inte skadas av att ha apparna kvar i bakgrunden. 

LÄS OCKSÅ: Drömhus med en doft av ­amerikansk östkust­ 

”Det är inte så iOS fungerar. Apparna som ligger i bakgrunden är effektivt ”frusna”, mycket begränsade i vad de kan göra i bakgrunden och frigör det RAM-minne som de använt, skriver han och menar att iOS är designat på ett sådant sätt att man inte ska tvångsavsluta apparna i onödan. 

Är inte designat som en dator

John Gruber verkar oerhört trött på den här myten och hänvisar till flera år gamla artiklar som både han själv och andra experter har skrivit för att döda den seglivade skrönan. 

På sidan lifehacker låter man apple-experten Scotty Loveless förklara:

”Genom att stänga appen plockar du ur appen från telefonens RAM-minne. Du kanske tror att det är just det du vill göra, men det är det inte. Nästa gång du öppnar samma app måste din telefon ladda upp den i minnet igen. All uppladdning och stängning stressar din telefon mer än om du bara låter den vara.”

LÄS OCKSÅ: 10 smarta knep med diskmedel 

 Scotty Loveless menar även att iOS stänger ner apparna automatiskt när mer minne behövs.

”Du gör någonting som din telefon redan gör åt dig. Du ska vara användaren av din telefon, inte vaktmästaren”, menar Scotty Loveless.

Kan skada ditt batteri

John Gruber påstår dessutom att det inte bara är lönlöst att tvångsavsluta apparna, det kan till och med vara skadligt.

”Batteriets livslängd kommer att bli kortare och det kommer att ta mycket längre att byta appar om du tvångsavslutar apparna i bakgrunden”, skriver han i sitt blogginlägg. 

LÄS OCKSÅ: Mia har startat städkrig på hemmafronten

Och om man surfar in på Apples supportsida kan man läsa detta: 

”När du dubbelklickar på hemknappen visas dina senast använda appar. Apparna är inte öppna men de är i stand by-läge för att hjälpa dig navigera och multitaska. Du ska bara tvinga en app att avsluta när den inte längre svarar.”