1 av 2: Överdosering av tvättmedel kan leda till både allergier och slitna kläder. Foto: Fotolia
2 av 2: Ett tips är att se till att följa doseringsangivelsen som står på förpackningen. Foto: Fotolia

Därför ska du inte ta för mycket tvättmedel

Visste du att det inte är bra för vare sig kläderna eller miljön att använda för mycket tvättmedel?

Många svenskar använder gärna lite extra när de ska tvätta. Men det gör faktiskt inte kläderna renare – utan sliter bara på dem.

Vare sig kläderna eller miljön mår bra av att man använder för mycket tvättmedel när kläderna ska tvättas.

Överdosering kan nämligen leda till allergier, dålig lukt - och slitna kläder.

– Svenskarna använder för mycket tvättmedel till tvättmaskinen generellt sett. De nya tvättmedlen är väldigt koncentrerade, men många använder ändå lika mycket tvättmedel som de alltid gjort. I tillägg vill många av oss vara på den säkra sidan och häller därför i lite mer än nödvändigt, säger Joakim Lindberg, försäljningschef för vitvaror på Elgiganten, i ett pressmeddelande.

 

LÄS OCKSÅ: Så blir dina kläder släta - utan strykning

 

Enligt Joakim Lindberg blir kläderna inte heller renare av att man använder lite extra tvättmedel. I stället får det faktiskt helt motsatt effekt.

– Det som händer är att tvättmedelsrester blir kvar i kläderna. Det är dessutom inte speciellt miljövänligt att använda mer medel än rekommenderat eftersom det ändå åker ut med sköljvattnet, säger han.

Kan börja lukta surt

Men det är inte bara kläderna och miljön som tar stryk av överdosering. Det kan nämligen också leda till allergi, om tvättmedelsrester blir kvar i kläderna efter att tvättningen är avslutad.

 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du inte skölja disken som ska in i maskinen

 

Joakim Lindberg råder alla att följa doseringen som står på förpackningen - och han menar att det finns flera fördelar med att använda rätt mängd tvättmedel.

– Tvättcykeln tar kortare tid och det sparar man både vatten och ström på. Dessutom blir kläderna mer slitna av att tvättas längre än nödvändigt. En annan aspekt är att överflödigt tvättmedel blir kvar i maskinen, vilket innebär att det börjar lukta surt efter en tid, säger han.

Andra har också läst

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!