Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Därför ska du inte ha mjölken i kylskåpsdörren

Det finns mycket att ta hänsyn till när man ska förvara mejeriprodukter

Foto: Folia

1 av 2

Christina Lantz är mikrobiolog på Livsmedelsverket och arbetar bland annat med mejeriprodukters hållbarhet

Foto: Livsmedelsverket

2 av 2

Visste du att du inte ska förvara mjölken i kylskåpsdörren? LEVA&BO tipsar om hur du ska förvara dina mejeriprodukter så att de får dubbel så lång hållbarhet. 

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Kylskåpsdörren är ett av de ställena i kylskåp där temperaturen kan variera. 

– Det gäller speciellt äldre kylskåp, säger Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelverket.

Även temperaturen i den nedre och övre delen av kylskåpet kan variera. Christina Lantz råd är att ta en termometer och mäta var i kylskåpet det är varmast respektive kallast. 

LÄS MER: Så får du ordning och reda i kylskåpet 

Dubbelt så lång hållbarhet

Mycket av den maten som slängs håller fortfarande kvalitén

Foto: Colourbox

I dag rekommenderas åtta grader i kylskåpet, men om man har fyra grader kan till exempel mejeriprodukter ha dubbel så lång hållbarhet.

– Så om det står att gräddfilen eller grädden håller i en vecka kommer den hålla i två veckor om man har fyra grader, säger Christina Lantz.

I dag slänger svenska hushåll  cirka en halv miljon ton mat varje år, enligt Statistiskt centralbyrån. Mat som egentligen inte behövs slängas.

– Jag tycker det är bra med lägre temperatur och längre hållbarhet. Det är bra att minska matsvinnets, säger Christina Lantz.

LÄS MER: Trött på att slänga mat? Vänd på frysen 

Livsmedelsförvaring vid fyra grader

Mjölk: 7 dagar efter bäst före-datum 

Kokt pasta: Minst fem dagar efter bäst före-datum

Kokt ris: Minst fem dagar efter bäst före-datum

Yoghurt: 7-10 dagar efter bäst före-datum

Tomater: Mår bäst vid förvaring kring +14 grader och skall alltså inte alls förvaras längst ned i kylskåpet!               

Siffror från Naturvårdsverket.