Därför ska du ALLTID mangla dina lakan
Har du aldrig manglat lakanen kan det vara dags nu.
Här är 7 anledningar samt tipsen på hur du lyckas.
– Mangla ut all din oro från hjärtat, säger LEVA&BO:s husmorsexpert Karin.
Har man någon gång sovit i släta och nymanglade lakan vet man skillnaden, den är milsvid. Känslan är obeskrivbar och nog känns det allt som att man sover skönare också. Och det är inte bara skönt, det finns en massa andra positiva fördelar också.
Förr var det för hemmafrun/husfrun lika självklart att mangla dukar, lakan, örngott, handdukar som att laga middag åt familjen varje kväll. Det förkastades senare och ansågs vara förspilld kvinnokraft.
LÄS MER: Så får Eva lakanen kritvita igen – på helt naturlig väg
Att mangla är en konst som gör comeback
Mycket av de här gamla husmorssysslorna kommer nu tillbaka, men det betyder inte att det ska ta tid från annat eller att det ens är kvinnan som ska göra det. Många tror också att det är både svårt krångligt och tidskrävande, men det är det inte.
At mangla är en konst och i dag är det många, både män och kvinnor, unga som äldre, som återupptäckt det och flitigt nyttjar mangeln, i de fall de finns, i den gemensamma tvättstugan. Eller går och köper en egen.
Det finns massor av fördelar med att mangla. Här är några:
1. Tar mindre plats
När man manglar så tar lakan och handdukar med mera mindre plats i skåpen, de drar inte heller åt sig lika mycket smuts och damm eftersom textil-fibern blir mer kompakt.
2. Håller sig rena längre
Som i texten ovan beskriver det så drar sig manglade lakan inte åt sig lika mycket smuts vilket gör att de håller sig rena längre.
3. Bra för allergiker
Dammhalten minskar 10-60 gånger när man manglar, dessutom trivs inte kvalstren. Detta innebär att mangling är fantastiskt för den med allergiska problem.
4. Snabbare än man tror
För den som fått in vanan på att mangla tar det inte längre tid än att stryka ett lakan, kan till och med gå snabbare. Maskinen gör i stort sett allt jobb åt dig och det är dessutom mer meditativt.
5. Mer lyster i tyget
Har du linnetyger kommer lystern bara fram ordentligt om man manglar, inte ens om man stryker funkar det.
6. Socialt umgänge
Att mangla kan också vara ett sätt att umgås, utnyttja tiden. Det finns människor som bildat mangelklubbar, man samlas och manglar ihop – en del i en sådan där stor gammeldags stenmangel. Efteråt avslutas allt med lite vin och snacks.
7. Hotell-känsla
Alla som sovit mellan manglade lakan och sådana som inte är det vet den stora skillnaden. Känslan är oslagbar. Och vem vill inte sova gott och känna det som att man är på hotell?!
LÄS MER: Därför borde du alltid tvätta med ättika
Tipsen när du manglar:
Tygerna du ska mangla ska vara lite fuktiga. Är de inte det kan du använda en blomspray. Linnedukar kan med fördel rullas ihop fuktiga och ligga över natten före mangling.
Innan mangling måste man sträcka och vika lakanet så det får plats. Har du ingen som kan hjälpa till, använd lakanssträckaren i tvättstugan. Alternativt så lägger du den vikta lakansänden i mangeln, startar mangeln så att lakanet fäster, stänger av mangeln och drar och viker resten av lakanet.
Lägg tyget på den sista halvmetern av mangelduken. Lägg kant i kant och stryk med händerna så det blir slätt. Låt det sedan rulla runt ett par minuter.
När du är klar, låt lakanet torka i torkskåp eller häng över stol. Är det din egen mangel kan det få torka där över natten.
LÄS MER: Smarta knepet gör repigt porslin som nytt
Fakta mangling
Förr i världen använde man sig av så kallad kallmangel med stenar som vikter i stora träramar som förflyttades manuellt över tyget. Dessa krävde dock stor plats. Mangelbodar fanns redan på 1600-talet och ända fram till 1940-talet.
Före det hade man kavelbräden (mangelbräde) som rullades över linnet. Och ännu tidigare slätströk man linnevaror med hjälp av glättning med slätpolerade glättstenar (gnidstenar) av glas eller sten, med eller utan skaft. Glättstenar är funna i gravar från järnåldern och på Birka enligt Nationalencyklopedin. Än i dag används liknande metoder när det handlar om antikvarisk vård av gamla textilier.
Idag har man varmmangel med varm ånga och elektricitet som driver textilierna framåt mellan valsverken. För hemmabruket är de elektriska kallmanglarna vanligast och billigast i dag, de ligger på mellan 3 000–3 500 kronor. En varmmangel kostar från 10 000 kronor och uppåt då den har ett större användarområde – bland annat kan den stryka skjortor och pressa byxor.
Källa: Wikipedia, Hemtrevligt.se