Luktar det äckligt från tvätten? Låt den inte ligga kvar i maskinen så länge!
Luktar det äckligt från tvätten? Låt den inte ligga kvar i maskinen så länge! Foto: Istock

Därför ska du aldrig låta blöt tvätt ligga kvar i maskinen

Många lämnar kvar kläder i tvättmaskinen ibland.

Men att låta blöt tvätt ligga där över natten är långt ifrån bra. 

Det kan förstöra både kläder, lakan, handdukar – och tvättmaskinen!

Att lämna blöt tvätt kvar i tvättmaskinen är en av de saker som många har starka och olika åsikter om. Tillhör du en av dem som lämnar blöta tvätten där kvar inne lite då och då berättar du det förmodligen inte, av rädsla för att bli sedd som en latmask och någon som ”bryter mot de oskrivna tvättstugereglerna”.

Vissa människor skulle aldrig kunna drömma om att lämna blöta kläder i tvättmaskinen och ser till att hålla sig i närheten för att kunna rycka ut tvätten så fort maskinen piper att det är klart, och slänger därefter direkt in allt i torktumlaren, eller hänger upp på tork. 

Torktumlaren kan orsaka brand – ska inte lämnas på över natten

Sedan finns det andra som aldrig skulle drömma om att gå till sängs eller lämna hemmet med torktumlaren på, på grund av brandrisken som en torktumlare kan orsaka. Kan man inte när tvätten är klar vara kring tumlaren är det därför många som låter tvätten ligga kvar i maskinen. Till och med över natten. 

Oavsett om det sker av misstag, bara då och då, eller är en ”ful ovana” som snarare blivit mer regel än undantag, hur farligt eller fel är det egentligen?

Faktum är att kläderna kan börja mögla och därmed bli förstörda och även förstöra tvättmaskinen. Och lukten från mögel kan vara svår att få bort. Tänk på att alltid lämna alla luckor till maskinen öppna när maskinen inte används, för att trumman och doseringsfacket ska kunna torka ordentligt. Lika viktigt är det att aldrig lägga fuktig smutstvätt i tvättkorgen – låt den torka först. 

Lämnas blöt tvätt kvar i maskinen för länge kan tvätten börja mögla. Foto: Istock

Möglet som växer på fuktiga kläder luktar skarpt

Vissa gånger kanske man inte har något val och måste lämna kläderna i maskinen av olika orsaker. Men se till att det inte blir en ful ovana. Och det kan gå bra, om man har tur och det inte är alltför många timmar. Men för att vara säker på att textilierna är okej, lukta på dem! Möglet som börjar växa på fuktiga kläder och miljöer är väldigt skarp. 

Vad gör man då om kläderna har börjat lukta mögel? Kör dem i tvätten en gång till. Du ska absolut inte torka dem i tumlaren om minsta lilla illaluktande doft träder fram. Lukten kommer inte att försvinna och du måste gör om allt från början igen! 

Om kläderna luktar surt eller unket efter att de har tvättats kan du blanda cirka en deciliter ättikssprit med fem liter vatten, beroende på hur mycket tvätt det är. Låt kläderna ligga i blandningen i cirka 15–20 minuter – inte längre eftersom färg och textil kan skadas. Tvätta sedan som vanligt. Man kan även hälla ättikssprit i sköljmedelsfacket när man tvättar kläderna. Det tar inte bara bort dålig lukt – det funkar utmärkt som sköljmedel.

LÄS MER: Gör rent tvättmaskinen med enkla husmorsknepen

LÄS MER: Så ofta ska du tvätta dina lakan och handdukar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!