Brukar du lämna bluetooth på mobilen eller andra enheter på?
... gör inte det – hackare tar sig enkelt in och tar över din enhet.
Stäng av bluetooth när du inte behöver använda den och läs nedan vad du ska göra för att klara dig – och hur hackningen går till.
1 AV 3
Brukar du lämna bluetooth på mobilen eller andra enheter på?
Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto
2 AV 3
... gör inte det – hackare tar sig enkelt in och tar över din enhet.
Foto: Fotolia
3 AV 3
Stäng av bluetooth när du inte behöver använda den och läs nedan vad du ska göra för att klara dig – och hur hackningen går till.

Därför ska du aldrig lämna bluetooth i gång på mobilen

Brukar du lämna bluetooth på mobilen eller andra enheter på?

Gör inte det – hackare tar sig enkelt in och tar över alltihop.

Läs här hur det går till – och vad du ska göra för att klara dig.

Tillhör du en av dem som brukar lämna på bluetooth i gång på din telefon? Då ska du nog tänka om. Nu i veckan har man upptäckt en sårbarhet i mobilen som kallas Blueborne. Det var säkerhetsforskningsföretaget Armis som upptäckte att den kunde infiltrera både telefoner, läsplattor, klockor och billjudsystem.

När man testade kunde man infiltrera både Samsung Galaxy-mobiler och Google Pixel, liksom en LG sportklocka och ett bil-ljudsystem. Men också Iphones och Ipads som inte hade uppgraderats till IOS 10, och ett antal andra Android-, Microsoft- och Linux-produkter. 

LÄS MER: Tricket för att rätta skrivfel – som vi inte kände till 

Foto: Getty Images / E+

Attacken tar bara 10 sekunder för hackern

En BlueBorne-attack tar enligt uppgift bara 10 sekunder att göra och kan ge hackern total kontroll över din bluetooth-aktiverade enhet, även om den inte ens är ansluten när attacken börjar.

Google och Microsoft har därför nu lagt ut säkerhetsspärrar för att bli av med sårbarheten. Och om du inte har uppdaterat din telefon de senaste dagarna borde du göra det med detsamma. 

LÄS MER: Därför fungerar inte dina nya iphone-lurar 

Lämna aldrig bluetooth över huvudtaget

Men det här visar också på ett ännu större problem, att man aldrig ska lämna blutetooth på över huvudtaget. ”Trådarna” in är då konstant öppna och väntar på att andra enheter ska ansluta till den. 

Bluetooth är så klart bra när man ska synkronisera sin Fitbit eller lyssna på musik med sina trådlösa hörlurar, men det betyder också att enheten då är öppen för icke önskvärda enheter att ansluta till din telefon. Använd gärna bluetooth till hörlurarna eller bilen, när du verkligen måste, men när du inte behöver den – stäng av direkt.

LÄS MER: Hemliga tricken som får din mobil att ladda snabbare 

Kan även spridas från enhet till enhet

BlueBorne fungerar så att den hela tiden scannar efter enheter som har bluetooth påslaget och när den hittar en som den tycker verkar relevant kan den hacka sig in i apparaten extremt snabbt. När den väl har fått kontakt kan hackern ta över hela kontrollen på din enhet samt stjäla data från den.

Attacken kan även spridas från enhet till enhet. När den normalt sett måste vara inne i just ditt bluetooth-område för att komma år något hos dig, kan den ändå göra det om det finns andra infekterade enheter i närheten.

Foto: Getty Images / E+

Skulle du lämna dörren till ditt hem olåst?

Även om man nu har hittat och satt upp spärrar är det bara en tidsfråga innan något liknande dyker upp i en ny form, enligt de som jobbar med detta.

Det enklaste sättet att klara sig är att aldrig lämna bluetooth på när man inte använder den. Det är som att lämna dörren till sitt hem olåst. Skulle du göra det?

LÄS MER: 5 skäl att inte använda mobilen som en väckarklocka 

Källa: Lifehacker.com