Därför ska du aldrig laga mat i aluminiumfolie

Brukar då också använda aluminiumfolie till matlagningen? Enligt ny forskningsrapport läcker gifter in i maten och sen i din kropp. Extra skadligt blir det med syrlig och kryddstark mat som tillreds i höga temperaturer...

Foto: Shutterstock

1 av 3: Brukar då också använda aluminiumfolie till matlagningen? Enligt ny forskningsrapport läcker gifter in i maten och sen i din kropp. Extra skadligt blir det med syrlig och kryddstark mat som tillreds i höga temperaturer...

Forskningen visar att den mängd aluminium som tar sig in i maten under tillagningen med folie ligger över den tillåtna gränsen som Världshälsoorganisationen satt upp.

Foto: Fotolia

2 av 3: Forskningen visar att den mängd aluminium som tar sig in i maten under tillagningen med folie ligger över den tillåtna gränsen som Världshälsoorganisationen satt upp.

Mest aluminium kommer ut till maten när det är kryddstark mat.

Foto: Shutterstock

3 av 3: Mest aluminium kommer ut till maten när det är kryddstark mat.

Brukar då också använda aluminiumfolie till matlagningen?

Då är det dags att tänka om – det är nämligen skadligt för hälsan.

Enligt ny forskningsrapport läcker gifter in i maten och sen i din kropp.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Om du ska göra inbakad fisk, rosta grönsaker eller förbereda kött till middagen är chansen ganska stor att du lindar in den i aluminiumfolie. Men vad du kanske inte vet är att aluminium från folien kommer att läcka in i din mat, vilket inte är bra för hälsan. 

Forskare på Ain Shams University i Egypten har gjort flera studier på just aluminiumfolie vid matlagning. Extra skadligt blir det med syrlig och kryddstark mat som tillreds i höga temperaturer. Forskningen visar att den mängd aluminium som tar sig in i maten under tillagningen med folie ligger över den tillåtna gränsen som Världshälsoorganisationen satt upp.

LÄS OCKSÅ: 12 andra saker att göra med aluminiumfolie  

Foto: Fotolia

Finns i både kryddor, te, gul ost och dricksvatten

Aluminium kommer inte bara i form av folie, det är det mest populära materialet som används både i kastruller och i stekpannor, liksom en del andra köksredskap. Förr var det koppar som hade den här rollen men med tiden har den ersatts av aluminium eftersom det är både billigare att massproducera och lättare att göra rent.

Aluminium finns även i majs, gul ost, salt, örter, kryddor och te, och det får en särskilt aggressiv process om maten har hög surhet med citron och tomatjuice än i det som innehåller alkohol eller salt. Nivåerna som läcker ut blir dessutom ännu högre när kryddor är tillsatta. Vissa livsmedelstillsatser innehåller aluminium. De används knappt i Sverige men finns i en del kak- och pannkaksmixar från USA. EU håller på att se över hur tillsatserna får användas. Och aluminiumsulfat, som härrör från aluminium, används som ett koaguleringsmedel under rening av dricksvatten.

Foto: Fotolia

Höga halter av aluminium hos Ahlzeimers-patienter

Människokroppen kan klara av att ta hand om små mängder aluminium så en liten dos är ingen fara. Men de flesta människor utsätts för betydligt större mängder än den Världshälsoorganisationen har satt som gräns. 

Forskarnas undersökning handlar nu om att ta reda på om överexponering av aluminium kan utgöra ett verkligt hot mot människors hälsa. Till exempel har man hittat höga koncentrationer av aluminium i hjärnvävnaden hos patienter med Alzheimers sjukdom. Alzheimers är en modern sjukdom som har utvecklats av förändrade levnadsvillkor i samband med samhällets industrialisering vilket kan innefatta höga halter av aluminium i det dagliga livet.

LÄS OCKSÅ: Dålig mobiltäckning? Niclas har smartaste knepet med folie! 

Skrubbade kastruller och liknande läcker också

Aluminium utgör även andra hälsorisker. Studier har visat på att ett högt aluminiumintag kan vara skadligt för vissa patienter med bensjukdomar eller nedsatt njurfunktion. Det minskar också tillväxten av mänskliga hjärnceller.

Med tanke på alla beprövade risker är det därför viktigt att bestämma aluminiumkoncentrationen vid tillagning. Vad gäller kastruller, pannor med mera så tenderar de att vara oxiderade, vilket ger ett ett slags skydd som förhindrar aluminium från att läcka ut i maten. Problemet uppstår när man skrubbar dem efter matlagning, då slits det lagret bort och aluminiumet kan sippra in i maten. 

Så här undviker du att få i dig aluminium

Foto: Fotolia

Detta undviks enkelt: när du får nya aluminiumkokkärl ska du koka dem i vatten flera gånger tills ytan blir matt. Detta skapar en naturlig oxidation som förhindrar läckage. De kan se trevligare ut när de är putsade och glänser, men en matt bas är bättre för din mat och din hälsa. 

Forskarnas rekommendation är också att använda glas eller porslin när man tillagar i ugn samt att undvika aluminiumfolie vid matlagning helt och hållet. Att paketera kall mat i folie är mer säkert, men inte för långa tider eftersom aluminiumet i folien även då kan börja läcka ut i maten, speciellt om det är kryddor iblandade.

Källa: Huffingtonpost.com, Livsmedelsverket.se 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer