Det är viktigt att sluta låta vattnet rinna vid tandborstning.
1 av 2: Det är viktigt att sluta låta vattnet rinna vid tandborstning. Foto: Getty Images
Det är viktigt att vi minska konsumtionen av vatten.
2 av 2: Det är viktigt att vi minska konsumtionen av vatten. Foto: Getty Images

Därför ska du aldrig borsta tänderna med rinnande vatten

Varje år gör vi av med enorma mängder vatten – helt i onödan. 

En ovana som påverkar både miljö och plånbok. 

Här är tre tips på hur enkelt sparar vatten! 

Vi borstar tänderna och diskar under rinnande vatten – utan att tänka på hur mycket vatten vi förbrukar. Ja, för många har den typen av ovana blivit ett invant beteende som vi inte ens reflekterar över. 

Vattentillgången i Sverige är än så länge god, men mycket av det vatten vi gör av med brukas helt i onödan. Faktum är att vi bara genom att låta vattnet rinna när vi borstar tänderna förlorar 19 liter vatten – per gång. 

– Att förändra ett invant beteende kan vara svårt, därför behöver man ibland göra det i små steg, säger Mimmie Enström-Buvall, country manager för Oras i Sverige, i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du aldrig laga mat i aluminiumfolie

Foto: Getty Images

Därför ska du minska vattenförbrukningen 

Även om bristen på vatten inte är ett lika stort problem i Sverige som i andra delar av världen är det viktigt att minska konsumtionen.  

Vattenbesparing bidrar bland annat till att förlänga livslängden för sjöar och floder, som är nödvändiga för ekosystemen världen över. Dessutom kan du spara pengar på din vattenräkning om du minskar din konsumtion. 

Foto: Getty Images

Tre tips – så sparar du vatten 

1. Duscha mer effektivt 

I genomsnitt gör vi av med tolv liter vatten per minut när vi duschar. Väljer du att halvera din duschtid från tio minuter till fem minskar du vattenförbrukningen med cirka 22 000 liter vatten per år. 

2. Låt inte vattnet rinna vid tandborstning 

Varje gång du borstar tänderna med rinnande vatten förlorar du cirka 19 liter vatten. För den genomsnittlige svensken innebär det cirka 13 800 liter vatten per år. 

3. Installera speciella blandare 

Den största delen av vår vattenförbrukning går som sagt till vatten som rinner i onödan. Installerar du beröringsfria blandare stänger de automatiskt av vattenflödet när du tar bort händer, tandborstar, glas eller kastruller. 

LÄS OCKSÅ: Pollensäsongen är redan här – så slipper du besvär inomhus

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!