1 AV 3
Att shoppa tycker många är kul. Men visste du att nya kläder innehåller gifter?
Foto: Fotolia
2 AV 3
När man tar fram nya kläder använder man också stora mängder kemikalier, alla med olika verkan; en del ska ge tyget färg, andra förhindra att det blir skrynkligt eller möglar till exempel.
Foto: Fotolia
3 AV 3
Man ska alltid tvätta nya plagg, sängkläder och handdukar innan man använder dem. Då blir man kvitt det mesta av kemikalieresterna och överskottsfärgen, och minskar därmed riskerna.
Foto: Fotolia

Därför måste du tvätta dina nya kläder direkt

Tycker du det är härligt att ta på dig helt nya kläder?

Det borde du inte tycka – de är nämligen fulla av gifter.

Läs forskarnas resultat och vad du ska göra i stället!

Visste du att dina nya kläder, handdukar och sängkläder innehåller giftiga kemikalier? När man tar fram nya kläder använder man också stora mängder kemikalier, alla med olika verkan; en del ska ge tyget färg, andra förhindra att det blir skrynkligt eller möglar till exempel. 

LÄS OCKSÅ: 8 vanligaste gifterna i ditt hem – så slipper du dem 

Foto: Fotolia

Tyvärr kan de också framkalla allergier och hudirritationer, vilket inte är ovanligt. Men forskarna tror också att de kan vara relaterade till mer allvarliga hälsoeffekter, så som cancer, samt miljörisker. Därför ska man alltid tvätta nya plagg, sängkläder och handdukar innan man använder dem. Då blir man kvitt det mesta av kemikalieresterna och överskottsfärgen och minskar därmed riskerna. 

Hudirritationer, allergier och misstänks orsaka cancer

Kan man så ska man försöka undvika biocidbehandlad textil (bakteriedödande ämnen) helt och hållet. Det vet man att det är om det står ”antilukt” eller ”antibakteriellt” och det hittas ofta på träningskläder. En funktion som är ganska onödig, bättre att tvätta eller vädra plaggen efter träning. Likaså är bra om man kan undvika formaldehyd (ska motverka att tyget krymper eller blir skrynkligt), det är farligt då det kan skapa hudirritationer, allergier och misstänks kunna orsaka cancer, enligt Kemikalieinspektionen. 

LÄS OCKSÅ: 10 tips på hur du plastbantar i köket 

Foto: Fotolia

I en avhandling från Stockholms universitet testade forskare 60 olika plagg från både svenska och utländska klädkedjor. Där kom man i den första analysen fram till att 1000-tals kemikalier fanns kvar i kläderna när vi köper dem, och flera av ämnena fanns inte ens med på tillverkarnas listor! 

– Några av de identifierade kemikalierna är misstänkt eller bevisat cancerframkallande, berättade Giovanna Luongo, doktor i analytisk kemi vid Stockholms universitet, i samband med att undersökningen släpptes. 

LÄS OCKSÅ: Avgifta barnrummet från kemikalier och gifter 

Forskare: ”Vi har bara skrapat på ytan”

Enligt flera tester gick vissa av ämnena bort i tvätten medan andra stannade kvar. Exakt hur hälsofarliga de är är forskarna osäkra på, likaså vad effekterna kan komma att bli på längre sikt. 

– Vi har bara skrapat på ytan, men det här är någonting som måste tas itu med. Kläder bärs dygnet runt hela livet. Vi måste ta reda på om kemikalierna går ut i huden och vad som händer i kroppen. Det är mycket svårbedömt och kräver betydligt mer forskning, sa Conny Östman, professor i analytisk kemi, Stockholms Universitet, i samband med resultatet.

Second hand-kläder är oftast giftfria. Foto: Fotolia

Det allra bästa för att undvika kemikalier är att handla kvalitetskläder (som du tvättar först) eftersom de håller längre, eller köpa second hand. Man kan också köpa miljömärkta kläder då de inte heller innehåller rester av kemikalier och dessutom ska ha haft en mindre påverkan på miljön när de tillverkades. 

Källa: Metro, Café, Stockholms Universitet