Därför kan shoppingpåsen göra dig sjuk
Brukar du återanvända shoppingpåsar när du handlar?
Det kan vara förenat med fara om du gör det på fel sätt.
Här är forskarnas råd så du inte blir smittad av bajsbakterier!
Handlar du ofta mat med tygkassar eller återanvänder andra typer av shoppingpåsar? En eloge till dig, för du minskar på avfallet och förbättrar miljön. Men, om du inte tvättar påsarna regelbundet kan du utsätta dig själv och din familj eller gäster för matförgiftning eller andra matburna sjukdomar.
Storbritanniens Food Standards Agency har nu gått ut med en varning vad gäller att återanvända shoppingbagar, och efter att ha tittat på de studier som finns om vad som rör sig i dessa påsar förstår man varför.
LÄS OCKSÅ: Snuskiga sanningen om våra hem – så sällan städar vi
Hälften av shoppingbagarna hade bajsbakterier
Forskare på University of Arizona och Loma Linda University testade och fann att nästan alla återanvända påsar/väskor, slumpmässigt plockade från kunder som kom in i en livsmedelsbutik, innehöll stora mängder bakterier. Nästan hälften av dem hade koliforma bakterier och 12 procent E. Coli – båda tarm- och bajsbakterier.
Forskarna tittade också på vad som händer när köttsaft finns i påsen som sedan lämnas i en bil i två timmar. Även om alla vet att det inte är en bra idé att lämna kött i bilen, uppstår ibland situationer då man inte kan komma hem så snabbt som man skulle vilja efter att ha handlat. Vad som hände när de testade var att bakterierna i påsen förökade sig hela tio gånger under de två timmarna.
De allra flesta tvättade aldrig sina shoppingbagar
Det här betyder inte att du ska sluta att återanvända tygpåsar eller andra väskor. Däremot bör du vara mer noggrann med hur du använder dem. Genom intervjuer fick samma forskare fram att de flesta människor sällan, om än någonsin, tvättade sina tygpåsar eller andra shoppingväskor. Då kan det vara bra att veta att vid tvättning, i maskin eller för hand, minskar bakterierna med mer än 99,9 procent!
Det andra problemet som de kom fram till är att risken för matburna sjukdomar ökar genom att folk inte skiljer matvarorna åt. Experter på mathantering rekommenderar att man separerar på köttvaror, färskvaror och torrvaror samt hushållsprodukter.
LÄS OCKSÅ: Snusket i köket – här är de 10 värsta platserna
Experterna – så här gör du för att slippa bli sjuk:
För att underlätta kan man märka sina påsar/väskor med olika färger (rött för kött, grönt för grönsaker etc). Amerikanska livsmedelsinspektionen rekommenderar också följande:
Lägg rått kött i separata engångsplastpåsar och kasta påsen så fort du kommer hem.
Använd inte samma shoppingpåse till annat än matvaror. Absolut inte som gympapåse!
Undvik att förvara påsarna/väskorna i bilen eller annan varm plats eftersom bakterierna sprider sig fortare där. Lägg dem på en torr och sval plats i stället.
Tygpåsar och plastpåsar – så ska du hantera dem:
Tygpåsar:
Tvätta alla tygpåsar i tvättmaskinen med hetvatten och tvättmedel. Kör sedan i torktumlare.
Plastpåsar/väskor:
Allt som är gjort av plast ska du tvätta i varmt vatten med såpa eller annat rengöringsmedel. Häng sedan upp på tork. Glöm inte eventuella fack samt inre och yttre sömmar där bakterier kan gömma sig och växa.
Kylväskor
Många använder kylväskor för att transportera kött i. Här måste man komma ihåg att torka av dem med desinfektionsmedel efter varje gång.
Nylonväskor/påsar
Vänd dem ut och in och tvätta för hand i varmt vatten med såpa eller annat tvättmedel. Vill du köra dem i tvättmaskin – använd det mildaste programmet för att inte ha sönder påsen/väskan.
Källa: Goodhousekeeping.com