1 av 2: Det är ett mycket gammalt och väl använt råd sedan urminnes tider... Foto: Fotolia
2 av 2: ... att mat som innehåller spenat och/eller persilja absolut inte ska värmas upp ytterligare en gång efter att det har tillagats. Foto: Fotolia

Därför kan det vara farligt att värma upp mat med spenat

Många av oss har hört det förut. Faran med spenat och persilja.

Att man absolut inte ska återuppvärma mat som har det i sig.

Men hur ligger det egentligen till? Hur farligt är det egentligen? Här får du svaret.

Det är ett mycket gammalt och väl använt råd sedan urminnes tider. Att mat som innehåller spenat och/eller persilja absolut inte ska värmas upp ytterligare en gång efter att det har tillagats.

Illustrerad Vetenskap har tagit reda på hur det ligger till, och det visar sig att om man bara har sköljt grönsakerna före kokning, bakning eller stekning och sedan kylt resterna på rätt sätt – så är det ingen fara att åter värma spenat eller persilja.

Rådet att aldrig värma upp nedkylda eller frusna maträtter med spenat eller persilja (och andra grönsaker med många blad i) i kommer sig av att det kan sitta jord kvar på de bladrika växterna, och där inuti kan bakterier gömma sig. 

Foto: Getty Images

LÄS OCKSÅ: 10 saker du inte visste att du kan göra med ättika

Kan framkalla en ”inre kvävning” – särskilt farligt för små barn

Vad som händer då, om matresterna kyls ned för långsamt eller förvaras för varmt, är att jordbakterierna omvandlar kväveföreningen nitrat till nitrit. Och nitrit binder sig till kroppens röda blodkroppar samt hindrar dem från att transportera syre runt i systemet. Finns det då stora mängder nitrit riskerar det att framkalla en ”inre kvävning” där barn under ett år är särskilt utsatta (barn under ett år ska undvika spenat överhuvudtaget, enligt Livsmedelsverket). Och när väl nitratet blivit till nitrit kan det inte brytas ned vid uppvärmning. 

Se därför till att bli av med alla jordbakterier när du lagar till din rätt från första början och kyl ned/frys in på rätt sätt. Då är det bara att äter värma upp maten och njuta av den vid ett senare tillfälle!

Foto: Fotolia

Aktuellt just nu