1 av 4: Många Apple-användare rasar på nätet över Apples beslut att göra om hörlursuttaget i Iphone 7. Nu funkar inte hörlurarna till datorn längre... Foto: Fotolia
2 av 4: Apple-användare är ofta trogna sitt varumärke. Då Apple, till skillnad från de flesta andra telefonföretag, gärna ”styr” sina köpare med speciella metoder kan det göra en låst, vilket nu har blivit fallet. Foto: Fotolia
3 av 4: Så här ser det nya stiftsuttaget i Iphone 7 ut. Om du ska använda dina tidigare hörlurar måste du ha en adapter. Och har du de nya hörlurarna fungerar de å andra sidan inte i datorn... Foto: Fotolia
4 av 4: Behålla eller köpa nya? Hur du än gör med dina hörlurar kommer de aldrig att funka på både nya Mac Pro och Iphone 7. Varför? undrar många upprört. Foto: Fotolia

Därför funkar inte nya Iphone-lurarna på Mac

Har du också gjort den jobbiga och konstiga upptäckten?

Att dina nya Iphone-lurar inte funkar ihop med Mac-datorn.

Här är förklaringen, samt varför de har gjort som de har gjort.

Många som har senaste Mac Pro-datorn och även köpt nya Iphone 7 har gjort samma upptäckt. Nämligen att det inte går att använda hörlurarna som hör till Iphone 7 i datorn. Liksom att du inte heller kan använda dina gamla Iphonelurar i nya Iphonen. Det har skapat frustration och flera undrar om det är något fel på datorn eller lurarna. Det visar mängder av inlägg på nätet och i sociala medier.

LÄS OCKSÅ: Hemliga tricken som får din Iphone att ladda snabbare 

Finns ingen adapter att köpa som fungerar heller

Men nej. Det är inget fel på varken din dator eller hörlurarna. Tidigare har det varit samma runda hål på hörlursuttaget i telefonen som i datorn. Men på nya Iphone 7 är det i stället ett fyrkantigt stift-uttag.

Tidigare har det varit samma runda hål på hörlursuttaget i telefonen som i datorn. Men på nya Iphone 7 är det i stället ett fyrkantigt stift-uttag. Vill man använda de gamla lurarna måste man som här ha en adapter. Foto: Fotolia

Har du äldre hörlurar går det att använda en liten adapter så att du kan nyttja de gamla lurarna även i nya telefonen. Och du kan då också fortfarande använda dem i datorn så klart. Men det går inte att göra tvärtom, det vill säga – om du har de nyaste hörlurarna så kan du bara använda dem i telefonen och inte i datorn, där finns ingen adapter att tillgå. 

”Modigt” beslut som retat upp många Apple-fans

Varför har de gjort så? undrar många med oss. Många användare känner sig lurade och är arga. År 2012 introducerad Apple den mindre port-utgången på Iphone 5 som ersatte den tidigare stiftsporten. Den nya porten krävde en ny sorts kabel som var mer kompakt än sin föregångare och man kunde stoppa in den i alla ios-apparater vilket gjorde det väldigt behändigt.

År 2012 introducerad Apple den mindre port-utgången på Iphone 5 som ersatte den tidigare stiftsporten. Foto: Fotolia

LÄS OCKSÅ: Därför ska du aldrig tvångsavsluta dina appar på telefonen

Men när man sedan tog fram Iphone 7 valde Apple att ta det "modiga" beslutet att plocka bort det runda hörlursuttaget i telefonen. Inte första gången som Apple fattar designbeslut som påverkar funktionen, enbart för formens skull.  

Dock får man med adaptern med stiftuttag när man köper telefonen, vilket gör att du kan använda dina gamla lurar även i nya telefonen. Men det innebär att du måste släpa på ett till ”verktyg” som lätt tappas bort. Eller så får du helt enkelt bära omkring på två par olika hörlurar. En annan baksida av detta är att du nu heller inte kan lyssna och ladda telefonen på samma gång, då stiftuttaget är både för laddning och lurar.

Finns dock flera positiva effekter

Att ta bort det ursprungliga runda uttaget menar dock experterna är en positiv förändring ur andra aspekter. Via den nya porten kan telefonen spela upp högre kvalitet, 24-bitars ljudfiler, vilket ger musik i studiokvalitet. Hörlurstillverkarna har också nyttjat det faktum att hörlurarna nu kan dra ström via nya porten och har därför lagt till funktioner som brusavstängning och störningsreducering för att förbättra ljudet ytterligare.

LÄS OCKSÅ: Vet du var det lilla hålet i din Iphone är till för? 

Teorin –  ett sätt för Apple att nå sitt slutgiltiga mål

Teorier bakom detta? Enligt flera tekniknördar på nätet är avlägsnandet av det runda hörlursuttaget och införandet av de nya hörlurarna ett sätt för Apple att nå sitt slutgiltiga mål, nämligen att tvinga oss alla att bli helt trådlösa och i stället köpa deras bluetooth-hörlurar.